Når bør du bytte vinduer?

02-06-2022

Dårlige vinduer er ofte hovedårsaken til varmetap i boliger. Ved å skifte til nye vinduer vil du kunne få et bedre inneklima og lavere energiforbruk. Men hvordan vet du om et vindu bør skiftes ut, og hvilke muligheter har du når du skal velge nye vinduer?

Hvorfor bør du bytte vinduer?

I et hus med gamle vinduer kan opp mot 40 prosent av varmen forsvinne ut gjennom vinduene. Varmetapet kan ofte halveres ved å bytte ut de gamle vinduene med moderne vinduer.

Dette gir deg en mer energieffektiv bolig, som både er mer miljøvennlig og vil spare deg for oppvarmingskostnader på sikt. I tillegg kan boligen få en bedre karakter på energimerkingen og stige i verdi.

Les også

6 tegn på at du bør skifte vinduer

Vinduer har normalt en levetid på mellom 20 og 30 år. Mot slutten av levetiden vil det mest sannsynlig dukke opp noen tegn på at det er på tide å skifte dem ut.

Her er 6 vanlige tegn du bør se etter:

1. Du kjenner at det trekker fra vinduet

Hvis du opplever trekk eller kaldras fra vinduene, er det et tydelig tegn på at de bør skiftes ut. Trekk skyldes vanligvis dårlig isolasjon rundt vinduet eller dårlig tetting mellom karmen og vindusrammen.

Ved mistanke om trekk fra vinduene kan du føre et tent stearinlys langs karmene. Flammen vil blafre dersom det trekker.

2. Du kan se at det er dugg mellom glassene

Dersom det er kondens mellom glasslagene i vinduet er dette et tegn på at vinduet er punktert, altså at forseglingen rundt glassene ikke lenger er tett.

Et punktert vindu vil ha lavere isoleringsevne. I tillegg kan fuktigheten føre til råte, og bør derfor byttes ut så raskt som mulig.

Om det er dugg på utsiden eller innsiden av vinduet, er dette derimot et tegn på at du har et vindu som isolerer godt.

Gammelt vindu med kondens mellom glasslagene.
Kondens mellom glasslagene er et tydelig tegn på at vinduet bør byttes ut.

3. Du oppdager råteskader i eller rundt vinduet

Det er normalt at det oppstår råteskader over tid når vinduene blir eldre. Spesielt bunnkarm, bunnramme og den nedre delen av glasslistene er utsatt.

Du kan enkelt sjekke for råteskader ved å stikke en spiss gjenstand forsiktig i treverket og kjenne etter om det er mykt.

4. Du vet at vinduene er eldre enn 20 år

Dersom vinduene er eldre enn 20 år kan det være nok grunn til å investere i nye.

Om du er usikker på hvordan du kan finne ut hvor gammelt et vindu er, kan du sjekke produksjonsåret som er oppgitt på avstandsskinnen mellom glassene.

5. Du plages av høyt støynivå utenfra

Om du opplever å høre alt som foregår utenfor huset er det mulig at vindustettingene er ødelagt. Det kan også hende at du har et lite støyisolerende vindusglass.

6. Du synes vinduene er vanskelige å åpne

Ved manglende vedlikehold kan vindusrammer i tre forringes og vri seg over tid, slik at de ikke lenger ligger tett inntil vinduskarmen. Dette kan føre til problemer med trekk og lekkasje, og lufting og vask av vinduet kan bli vanskeligere.

Hvitt rom med et stort og et lite vindu.
Husk at nye vinduer varer lenge. Tenk derfor godt igjennom hvilke vinduer som passer dine behov og stilen du ønsker på boligen din.

Hvordan velge riktig vindu for deg og boligen?

Når du skal bytte vinduer har du mange muligheter å velge mellom. Tenk gjennom hvilken stil du ønsker på fasaden og hvilke behov du har, slik at du investerer i vinduer du er fornøyd med de neste 30 årene.

Et vindu kan åpnes på mange ulike måter

Et av valgene du må ta er hva slags åpnings- og luftemuligheter vinduet skal ha. Ønsker du et sidehengslet eller topphengslet vindu, eller vil du heller ha et vindu med fastkarm? Trenger vinduet spalteventil?

Ønsker du en tradisjonell eller moderne stil på vinduene?

Du må også velge hvilken stil du ønsker på vinduene. Vinduer med sprosser gir et mer tradisjonelt uttrykk, mens en bolig med for eksempel listefrie vinduer vil se mer moderne ut.

Reduser arbeidsmengden ved å velge vedlikeholdsfrie vinduer

Ved å velge et vedlikeholdsfritt materiale som aluminium på karmer og rammer slipper du mye av arbeidet som følger med treverk. Du slipper dermed å vedlikeholde vinduet like mye over tid.

Solskjerming eller lydisolering? Velg glass etter dine behov

Det finnes også mange forskjellige typer vindusglass du kan velge mellom, dersom du ønsker andre egenskaper enn det standard glass tilbyr. Glassene kan kombineres på ulike måter etter hvilke behov du har.

Her er noen av glasstypene du kan velge:

  • Energiglass
  • Soldempende glass
  • Antikondensglass
  • Selvrensende glass
  • Støyreduserende glass
  • Sikkerhetsglass
  • Brannhemmende glass

Hva betyr U-verdien på vinduer?

U-verdien til et vindu beskriver hvor god varmeisolasjonen i et vindu eller en dør er. Jo lavere U-verdi et vindu har, jo bedre isolerer det.

Enova anbefaler å velge vinduer med en U-verdi på 0,8 eller lavere.

Les også

Vedlikehold vinduene regelmessig for å forlenge levetiden

Vinduer er en av de mest utsatte bygningsdelene på en bolig. For å øke levetiden er det derfor viktig med godt og regelmessig vedlikehold, uansett om vinduene er nye eller gamle. En årlig sjekk av vinduene anbefales – gjør det til en god vane!

Ved å utføre generelt vedlikehold som maling og vask, samt skifte ut gamle tetningslister og tette igjen eventuelle sprekker i ramme og glass, vil du kunne unngå en unødvendig utskiftning av vinduet dersom det ikke er for dårlig stand.

Les også

Hvor mye koster det å skifte vinduer?

Hvor mye det koster å sette inn nye vinduer på boligen avhenger av hva slags type vindu du velger og omfanget av monteringsarbeidet.

I snitt ligger prisen på et nytt vindu mellom 2000 og 5000 kroner for et standard vindu uten montering. Spesielle vinduer med andre funksjoner, for eksempel takvinduer, kan koste mer. Dersom du kun trenger å bytte ut glassene vil dette være billigere enn å skifte ut hele vinduet.

Prisen kommer an på vinduets størrelse, plassering, åpningsfunksjon og hva slags type karm og glass du velger. For eksempel er 3-lags glass dyrere enn 2-lags glass, og det vil i tillegg koste mer dersom du vil ha glass med spesielle egenskaper.

Bytt vinduer i forbindelse med en fasadeendring

Om du planlegger å renovere fasaden på huset og du har vinduer som er mer enn 10 år gamle, vil det være gunstig å bytte ut disse samtidig.

Les også

Benytt fagfolk når du skal bytte vinduer

Det er normalt ikke anbefalt å bytte vinduer selv. For å unngå feil og uhell under montering og for å oppnå resultatet du ønsker deg, er det lurt å få hjelp fra fagfolk med riktig kompetanse.

Lurer du på om vinduene dine er modne for utskiftning eller på hvilke vinduer som passer til boligen din, anbefaler vi å ta en prat med en fagperson.

Likte du denne artikkelen?