Skal du legge tak? Dette er de ulike alternativene dine

Av MinBolig

07-10-2021

Det finnes mange ulike typer tak du kan legge. Ser du etter noe som er enkelt å vedlikeholde, noe som holder i mange år eller noe som ser unikt ut? Uansett hva du er på utkikk etter finnes det er tak for deg.

Det finnes mange typer takbelegg. I denne artikkelen kan du lese mer om tak av stål, takpapp, shingel, betong, tegl, tre, solcellepanel, skifer og torv.

Stødig i stål og aluminium

Takplater i aluminium eller stål er for deg som ønsker noe som er lett å hanskes med. Det kan brukes på de aller fleste bygg, det er lett å rengjøre og kommer i et bredt utvalg av former og farger. Det kan tåle og beskytte mot et hardt klima med sterk vær og vind. Dessuten er vekten lav sammenlignet med takstein og materialet kan produseres bærekraftig, for eksempel av gjenvunnede ressurser.

Tilpasningsdyktig takpapp

Takpapp eller takbelegg er et godt alternativ om du har et flatt tak. Før var det gjerne laget av tjærepapp eller asfalt, mens man i dag produserer det av polymermodifisert bitumen, i tillegg til polyester- og glassfiber. Sammenlignet med andre taktyper veier takbelegg lite, er vanntett, og kommer i mange farger. Det er også lettere å legge og et rimelig alternativ. Det er likevel lurt å huske på at dette materialet ikke har like stor grad av verdiøkning på boligen og levetiden er gjerne kortere enn for eksempel takstein.

Sikker shingel

Et annet alternativ er shingel. Det er en spesifikk type takpapp til skråtak som minner om takstein. På samme måte som vanlig takpapp og belegg har shingel en forventet levetid på 20 til 30 år, men kan holde i 40 år om det er riktig type og vedlikeholdes godt. Shingel er også enkel å legge ned, gitt at huset eller hytten har god ventilasjon mellom isolasjon og bordtak eller har et kaldt loft.

Hus med shingel-tak. En type takpapp som ser ut som takstein.
Takpapp som shingel kan være er estetisk lik takstein, men er gjerne enklere å legge og et rimeligere alternativ.

Tegl: Det tradisjonelle taket

Tegl er gjerne det som refereres til som den opprinnelige taksteinen. Det egner seg godt å ha på taket siden det er det nest sterkeste materialet du kan dekke taket ditt med - kun slått av betong. Forventet levetid på teglstein er mellom 50 og 75 år, noe som er en god investering i forhold til prisen. I tillegg krever teglstein svært lite vedlikehold og kan kjøpes gjenbrukt om du ikke vil kjøpe en av de nyere typene som gjerne er glasert.

Mange muligheter med betong

Betong har hakket lengre levetid og høyere robusthet enn tegl. Det er en takstein i god kvalitet som dessuten er enkel å vedlikeholde. Siden det er mange utformingsmuligheter ved betong er dette et materiale som passer til både tradisjonelle og moderne boliger, og kommer i ulike farger og overflatebehandlinger.

Tre er et godt alternativ til takstein og takpapp

Videre, er tre et godt alternativ om du ser etter noe litt annerledes. I motsetning til takstein holder ikke tre like lenge, omtrent 20 til 30 år, men om det behandles hyppig og omgivelsene legger til rette for det kan taket holde lengre. Her spiller beliggenheten til boligen, konstruksjonen, klimaet og andre stedsbestemte faktorer inn for hvor lang levetiden blir. Utseendet passer serdæles godt til tradisjonelle boliger i tre, og kommer i alt i fra lyse til mørke tretoner.

Smart tak med solceller

Det nyeste og smarteste alternativet er solcelletak. Det gjør samme jobben som et vanlig tak samtidig som det produserer strøm. Overraskende nok, er det et robust alternativ som tåler ekstreme værforhold. Det er laget av herdet glass og krystallinske celler som produserer strøm når det eksponeres for sollys. En åpenbar fordel er at solcellestakstein bidrar til lavere strømregning. Samtidig er kvaliteten så høy at en slik takstein øker verdien på boligen betraktelig og levetiden er lang. Det er beregnet at kostnaden på taket kan tjenes inn gjennom mengden strøm det produserer. Dette skjer likevel over flere år og er ikke en umiddelbar fordel. Tak med solceller er et av de dyreste alternativene.

Hustak med solcellepanel.
Solcelletak er det smarteste alternativet. Det er en robust takstein som både holder lenge og produserer strøm for boligen din.

Stilfull skifer

Et nokså tradisjonelt takmateriale er naturproduktet skifer. Det har blitt brukt siden 1300-tallet og er fortsatt populært ettersom det har lang levetid, er vedlikeholdsfritt (med mindre skiferen sprekker) og har stor kulturell verdi i Norge. Skifertak har en høy kostnad, men levetiden gjør det likevel prisgunstig. I tillegg ser det ofte veldig stilig ut. Det kommer også i flere typer, som Altaskifer, Oppdalskifer, Ottaskifer og Offerdalskifer. Et unikt aspekt ved skifer er at det varierer i fargenyanser, glans og tekstur ettersom det er et naturprodukt.

Torv: Gammel teknikk med mange fordeler

Den eldste av alle takmaterialene er torv. Det er en forhistorisk teknikk som ikke brukes mye i dag, men er vanlig på eldre hytter. Det er gjerne fordi torv veier mellom to til fire ganger mer enn vanlig takstein og stiller spesefikke krav til takkonstruksjonen. Likevel har torv mange fordeler, blant annet at det isolerer godt, krever lite vedlikehold og har lang levetid på rundt 50 år.

Hytte langs vannkanten med torvtak.
Torvtak er det eldste og gjennom tidene ett av de mest brukte takmaterialene i Norge. Det er fordi torv isolerer godt, krever lite vedlikehold og har lang levetid.

Likte du denne artikkelen?