En enklere hverdag med smarthus

18-07-2022

Smarthus handler ikke bare om komfort, men om økt sikkerhet, energisparing og effektivisering. Lurer du på hva slags muligheter som finnes med et smarthus eller hvordan du kan få smarte funksjoner i eget hjem? Et smarthus gjør hverdagen enklere, slik at du kan bruke tiden på det du har lyst til.

Hva er et smarthus?

I et smarthus er mange eller alle de elektriske apparatene i boligen automatisert eller appstyrt. Målet er å samkjøre alle prosessene i boligen, slik at du får en sømløs og enkel styring av alt som skjer i hjemmet.

Hvordan får jeg et smarthus?

De fleste funksjoner i hjemmet kan automatiseres. I dag kommer de fleste elektroniske apparater i en smart variant og du kan få alt fra smart lyspære til brødrister eller innbruddsalarm. Det har kommet mange leverandører og systemer på markedet som leverer smartprodukter, og mulighetene er mange.

Smarthub – samkjør alle funksjonene i boligen

En av de viktigste tingene du trenger om du vil ha et smarthus er en smarthub. Denne kobler seg til alle de smarte enhetene i hjemmet og sørger for at alt kan styres fra en app. Dette gjør at du kan kategorisere etter rom eller etasjer, og styre flere funksjoner i en handling.

For eksempel kan du stille inn natt-modus når du skal legge deg, og smarthuben skrur ned temperaturen og alle lysene i for deg, samtidig som den aktiverer innbruddsalarmen.

En smarthub er helt sentral om du har mange ulike smartenheter i boligen din.

Eksempler på smarte løsninger i boligen

  • Lyspærer med innebygde bevegelsessensorer og dimmere
  • Innbrudds- og brannalarm
  • Nøkkelfri dørlås som åpnes med kode eller mobilen
  • Vannlekkasjesensor
  • Ringeklokke som viser deg hvem som ringer på
  • Ventilasjonsstyring med måling av luftkvalitet, automatisk åpning og lukking av vinduer og solskjerming
  • Temperaturregulering gjennom fjernstyring av panelovner, varmepumpe eller varmekabler
  • Kjøleskap med innvendig kamera og temperaturregulering
  • Robotstøvsuger som kan stilles inn til å støvsuge når du er borte
  • Lyd, bilde og TV
  • Strømstyring som regulerer forbruket etter strømprisen
  • Garasjeport som åpner seg automatisk når du kommer hjem

Hvilket smart-system bør jeg kjøpe?

Det finnes mange ulike leverandører som leverer smarthub, og alle har sine fordeler og ulemper. Derfor er det viktig at du setter deg inn i hva du trenger i boligen din, og deretter hva de ulike systemene tilbyr.

Det kan være lurt å snakke med en elektriker eller en forhandler av smart-systemer før du bestemmer deg. De har god kunnskap om de forskjellige systemene og kan hjelpe deg med å finne ut av hva du trenger.

Les også

Velg smarthus når du skal bygge ny bolig

Om du planlegger å bygge ny bolig er det lurt å installere et smarthus med en gang. Det er svært liten prisforskjell mellom smarte systemer og tradisjonelle elektroniske systemer, og et smarthus åpner opp for mange flere muligheter.

De fleste smartenheter kommer nå med en trådløs fellesstandard kalt z-wave. Den gjør det mulig for enhetene å kommunisere med hverandre på tvers av leverandører og merker. De fungerer også som “dumme” enheter før du kobler de opp mot en smarthub - slik at du har muligheten til å operere de manuelt i tillegg. Siden z-wave fungerer uavhengig av leverandør er det også enklere å bytte system om du ikke blir fornøyd med en gang.

Hva er z-wave?

Z-wave er en teknologi som brukes for å trådløst styre ulike smarthusløsninger. Det kan sammenlignes med Wi-Fi, men er spesielt utviklet som en standard for hjemmeautomasjon og smarthusløsninger.

Smarthus: et steg om gangen

Om du vurderer å gjøre om boligen din til et smarthus, må du ikke endre alt på en gang. Det er fullt mulig å endre en ting av gangen, slik at du kan vurdere underveis om du vil ha flere smarte funksjoner.

Du er nemlig ikke nødt til å erstatte hele det elektriske anlegget for å lage et smarthus. For eksempel kan du teste ut enklere løsninger som smarte lyspærer eller vannlekkasjesensor først. Etterhvert som du installerer flere smartenheter, kan du kjøpe en smarthub når du ser at det er et behov for det.

Tips til deg som vurderer smarthus

  • Lag en plan: finn ut av hvilke smarte funksjoner du trenger før du begynner.
  • Se etter kompatible systemer: sørg for å kjøpe enheter som kan kommunisere med hverandre.
  • Noen ganger er knapper og brytere lurt: selv om enhetene kan styres fra mobilen kan det være lurt med manuell styring i tillegg.
  • Start enkelt: husk at du skal gjøre hverdagen smartere – ikke mer komplisert.

Hva er fordelene med et smarthus?

Smarthus sørger for en enklere hverdag

Med et smarthus blir hverdagen enklere og mer behagelig. Du kan spare penger med automatisk strømstyring og bli varslet tidlig om det er vannlekkasje eller feil på fryseren.

Med smarthus blir boligen din sikrere, og det er enkelt å følge med hva som skjer hjemme når du borte eller på reise. Med smart dørlås har du ikke behov for nøkler og det er enkelt for barna å låse seg inn, samtidig som du kan slippe inn kattepasseren når du er på ferie.

Smarthus på hytta

Med muligheten for fjernstyring er det naturlig å tenke at smarte løsninger lønner seg på hytta. Og det gjør det! I bilen på vei opp kan du skru opp termostaten og vipps er hytta god og varm til dere kommer fram. I tillegg kan du sette på temperaturbegrensninger, slik at hytta holder jevn temperatur gjennom vinteren og vannet ikke fryser.

Det finnes mange leverandører som spesialiserer seg på smarte løsninger for hytter, fritidsboliger og campingvogner.

Likte du denne artikkelen?