Dette betyr energimerking på hvitevarer

02-05-2022

Har du noen gang tenkt på hvor mye strøm kjøleskapet ditt bruker, eller hvor mye det koster hver gang du vasker klær? Ved å sjekke energimerkingen når du kjøper nye hvitevarer kan du redusere strømforbruket ditt og dermed spare både miljøet og penger. Her får du en forklaring av de ulike energimerkingene for hvitevarer, og hva de har å si for deg.

Energimerker forteller deg hvor mye strøm hvitevarene bruker

Energimerking på hvitevarer viser hvor mye energi hvert enkelt apparat bruker. Ordningen gjør det enklere for deg å sammenligne ulike produkter slik at du kan velge det mest energieffektive når du skal bytte ut et gammelt produkt.

Energimerkingen vurderer de ulike hvitevarene ut fra hvor energieffektivt produktet er på en skala fra A til G, der A er den beste karakteren.

Reduser strømforbruk: Kjøp produkter med god energimerking

Hvitevarer og andre energikrevende produkter står for omtrent 15–20 prosent av strømforbruket i norske hjem. I mange tilfeller kan du halvere forbruket ved å velge produkter med et lavt energiforbruk når de gamle likevel må byttes ut. Dermed vil du også spare penger ved at strømregningen blir lavere.

Krav om energimerking på alle hvitevarer som selges i Norge

Alle hvitevarer og andre produkter som bruker energi skal energimerkes før salg. Butikkene har ansvar for at alle produkter har riktig energimerke.

Du finner energimerking på blant annet disse produktene:

 • Vaskemaskiner og tørketromler
 • Kjøleskap og frysere
 • Oppvaskmaskiner
 • Stekeovner
 • Skjermer og datamaskiner
 • Lamper

Dette betyr skalaen og fargene: Slik leser du energimerket

På energimerket til hvitevarer kan du lese av hvilken energiklasse produktet tilhører. Ut fra hvor energieffektivt det er, vil produktet vurderes på en skala fra A til G.

Hver bokstav har også en tilhørende fargekode for å hjelpe deg til å forstå hva som er best. Fargene går fra grønn til rød, der A har grønn farge og G har rød.

I tillegg inneholder etiketten ytterligere informasjon som kan være til hjelp når du skal velge nye produkter, blant annet:

 • En QR-kode som gir deg mulighet til å finne mer informasjon om produktet.

 • Strømforbruket til produktet.

 • Enkle symboler med informasjon om for eksempel støynivå og lagringskapasitet, avhengig av hva slags produkt det er snakk om.
Eksempel på energimerking på kjøleskap med symbolforklaringer.
Dette er et eksempel på hvordan energimerket på et kjøleskap kan se ut.Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Slik leser du energimerkingen på ulike hvitevarer

Selv om energimerkingen er er standardisert skala for ulike produkter, kan merkingen bety forskjellige ting avhengig av hva som er merket.

Energimerking på vaskemaskiner og vaskemaskiner med tørketrommel

For vaskemaskiner og kombinert vaskemaskin-tørketrommel viser energimerket hvor stort strømforbruket til maskinen er per 100 vaske- eller tørkesykluser. Energieffektiviteten vurderes ut fra dette på en skala fra A til G.

Merket viser også den maksimale klesmengden maskinen tåler og hvor stort vannforbruket er per gang, samt støynivået. Støynivået vurderes på en skala fra A til D. I tillegg vurderes tørkeeffektiviteten til maskinen fra A til G.

Visste du at...?

 • Du kan spare 60 prosent av strømforbruket til vaskemaskinen ved å halvere temperaturen du vasker på.
 • Et nytt og energieffektivt kjøleskap vil bare bruke halvparten så mye energi som et gammelt kjøleskap.
 • En oppvaskmaskin bruker mindre energi enn å vaske opp for hånd. Husk å fylle maskinen helt opp før du setter den på.

Energimerking på kjøleskap, frysere og vinskap

For kjøleskap, frysere og annen oppbevaring med kjøling, som kombiskap og vinskap, viser energimerket hvor stort det årlige strømforbruket til produktet er. Energieffektiviteten vurderes på en skala fra A til G. For kjøleskap finnes i tillegg kategoriene A+ og A++.

I tillegg kan du se hvor stor lagringskapasiteten er. For kjøleskap og frysere vises dette i antall liter. Kapasiteten i vinskap er oppgitt i antallet vinflasker som kan lagres. Du kan også lese av støynivået til produktet både i desibel og på en skala fra A til D.

Energimerking på oppvaskmaskiner

For en oppvaskmaskin viser energimerket hvor stort strømforbruket til maskinen vil være per 100 vaskesykluser. Energieffektiviteten vurderes på en skala fra A til G.

Merket viser i tillegg hvor mange kuverter maskinen er laget for, hvor stort vannforbruket er per vask, vasketid og støynivå. Støynivået vurderes på en skala fra A til D.

Les også

Energimerking på datamaskiner og andre skjermer

For elektroniske skjermer viser energimerket hvor stort energiforbruket til skjermen er per 1000 timer bruk. Energieffektiviteten vurderes på en skala fra A til G.

Energimerking på lamper

For lamper viser energimerket hvor stort energiforbruket til lampen er per 1000 timer bruk. Energieffektiviteten vurderes på en skala fra A til G.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe nye hvitevarer:

 • Velg produkter med de beste energimerkene hver gang du kjøper et nytt apparat.
 • Tenk gjennom hva trenger før du handler. Ikke kjøp større vaskemaskin eller kjøleskap enn du har behov for – det vil føre til et større strømforbruk.
 • Ikke behold gamle apparater når du kjøper nye – et ekstra kjøleskap eller fryser vil bare bruke enda mer strøm. Husk at alle butikker som selger hvitevarer også har plikt til å motta dine gamle produkter!

Energimerking øker bevisstheten rundt miljøvennlige produkter

Energimerkingen av hvitevarer er en felles europeisk ordning. Det er et nyttig hjelpemiddel som gjør det enklere for forbrukere å redusere strømforbruket gjennom å velge energieffektive og miljøvennlige produkter. En internasjonal bruk av energimerking har også bidratt til at selskapene som lager produktene fokuserer mer på bærekraft.

Ny energimerking gir større rom for utvikling av energieffektive hvitevarer

Tidligere gikk skalaen for energimerking fra A+++ til D, men siden mars 2021 har dagens skala blitt gradvis innført. Kravet for de ulike klassene ble strengere, og mange av de beste produktene ble dermed flyttet lenger ned på skalaen. Dette skal gi et større insentiv for å lage enda mer energieffektive produkter i fremtiden.

Få hjelp til å finne energieffektive hvitevarer til hjemmet

Er du usikker på hvilke hvitevarer som passer til ditt bruk? Det er alltid lurt å snakke med en fagperson, og de kan gi deg tips og råd om energibruk og strømsparing.

Om du trenger hjelp til installasjon og hvitevarer, anbefaler vi å bruke seriøse håndverkere.

Husk at arbeid på elektrisk anlegg eller vann og avløp alltid må utføres av sertifiserte fagfolk.

Likte du denne artikkelen?