Tid for en skikkelig vindusvask?

Av Kathrine Gram

10-02-2022

Hva fungerer egentlig best når vinduene dine trenger en vask? Prinsippet om at det enkle ofte er det beste, gjelder også for rengjøring. I denne artikkelen gir vi deg 6 tips til hvordan du på best mulig måte kan få vinduene dine fine og rene, både innvendig og utvendig.

Skinnende rene ruter? Velg din favorittmetode!

Det er deilig når solen flommer inn gjennom vinduene, men den avslører dessverre ofte at de sårt trenger en vask. Vindusvask er for mange et ork, men du kan faktisk få jobben gjort på kort tid med enkle og effektive grep. Også blir det så fint etterpå!

1. Zalo – en god, gammel traver

En skvett Zalo i vaskevannet er nok, og er en effektiv løsning som kanskje de fleste av oss bruker. Ta gjerne oppvaskmiddelet i bøtten etter at du har fylt i vann, så slipper du masse skum i bøtten – og på vinduene.

2. Salmiakk – river i nesen, men gjør jobben

Hvis vinduene er veldig skitne, så ha i en dæsj med Salmiakk oppi Zalo-vannet også. Da får du rene og blanke vinduer som holder seg fine lenge. Husk at vannet ikke må være for varmt når du bruker salmiakk. Da fordamper salmiakken, noe som er svært ubehagelig å puste inn.

Du skal aldri blande salmiakk med andre vaskemidler, uten at du er sikker på at det går bra. Du skal for eksempel aldri blande klor og salmiakk. Da dannes den giftige gassen kloramin, som irriterer luftveier, øyne og nesen.

Verdt å vite om vindusvask

  • Vask alltid vinduet nedenfra og opp. Dersom såpe og skitt renner ovenfra og ned, vil du fort få skjolder.
  • Er vinduene i boligen nylig montert? Da skal de vaskes med lunkent vann, maks 37 grader og tørkes med en myk mikrofiberklut.
  • Skulle du ønske det fantes vinduer som vasker seg selv, så du slapp hele jobben? Det finnes faktisk selvrensende glass, som lar naturen vaske vinduene for deg. Sjekk ut mulighetene hos din glassleverandør.

3. Nylonvask – en klassiker som aldri svikter

Den lyseblå tuben kjenner sikkert mange til, og den har overlevd flere generasjoner. Ikke så rart, da den er svært effektiv til vindusvask, og du unngår såpeflekker.

Nylonvask er et effektivt produkt som kan brukes til mye. Har du film på bilvinduene? Da bør prøve å bruke nylonvask.

4. Avispapir – rent og miljøvennlig

Å pusse vinduer med avispapir er et kjerringråd som fortsatt brukes, men kanskje mest av den eldre generasjonen? Krøll sammen en avisside og puss vinduet med den. Vinduene blir rene helt uten vannsøl, men det er en jobb som krever både tid og energi.

5. Rent vann – rene vinduer, enkelt og greit

Det høres kanskje rart ut, men vinduene blir faktisk rene og fine også hvis du vasker dem helt uten vaskemidler. Det er fullt mulig å vaske vinduer med vann og en mikrofiber klut som er beregnet på vinduer. Avslutt med å polere over ruten med en klut som ikke loer.

6. Eddik – hjemmets universalmiddel

Eddik i vindusvask vannet er et velkjent kjerringråd. Det er effektivt, billig og ikke minst – det er helt naturlig og dermed miljøvennlig.

Når du skal vaske vinduer med eddik trenger du 2 ts eddik pr 1 liter varmt vann. Gå over med tørkepapir eller en mikrofiberklut etterpå om det skulle bli noen striper.

Eddik omtales ofte som hjemmets universalmiddel, og det er ikke uten grunn. Eddik brukes ikke bare til vindusvask, men kan med hell også brukes til å rengjøre alt fra kaffetrakteren og fastbrente kjeler, til stekeovnen og dusjhodet.

Mann vasker vindu med sort nal.
En god nal sørger for at du får skinnende vinduer uten skjolder.

Vindusvask i solskinn? Ikke optimalt, men mulig

Ideelt sett bør vinduene vaskes i overskyet vær og plussgrader. I direkte sollys er det ikke så enkelt å få pene vinduer, fordi vannet vil tørke fort og skape striper og skjolder. I tillegg er det vanskelig å se om resultatet blir bra eller ikke når sola skinner på vinduene.

Hvis du likevel bestemmer deg for å vaske vinduene i sola bør du bruke ekstra vann, og være kjapp med nalen slik at vannet ikke tørker før du får vasket skikkelig.

Står du ute i solen og vasker vinduene dine, så spyl gjerne over dem med hageslangen før du starter med vindusvasken. Da fjerner du pollen, og unngår at det kommer inn i boligen når vinduene åpnes. Det vil pollenallergikere sette pris på!

Kaldt ute? Du kan likevel få rene vinduer

Det går fint å pusse vinduene selv om det er kuldegrader ute, men det kan være noe vanskeligere å få et pent resultat. Vinduet kan nemlig fort bli skjoldete hvis vannet fryser på ruten.

Slik får du det beste resultatet:

  • Bruk så varmt vann du orker, og vask små flater av gangen.
  • Bruk nal slik at du får fjernet vannet så fort som mulig.
  • Tørk vekk vannet i kanter og kroker med en mikrofiberklut.
  • Et kjerringråd er også å blande litt frostvæske eller rødsprit i vaskevannet, slik at at det tar lenger tid før vannet fryser.

La en fagperson ta seg av vindusvasken!

Vindusvask kan være en risikosport dersom du må opp på en gardintrapp, en stige eller strekke deg langt for å nå frem til kriker og kroker. Det er heller ikke lett å få til et pent resultat om du føler deg utrygg mens du vasker vinduene.

Det aller fineste resultatet vil du da få dersom du bruker profesjonelle rengjørere. De har både utstyret og kompetansen som skal til for å gi deg strålende blanke vinduer overalt i boligen din.

Likte du denne artikkelen?