Solskjerming innendørs: Pent, praktisk og komfortabelt

Av Kathrine Gram

02-02-2022

Irriterer du deg over sol som skinner gjennom vinduene, falmer møbler og gjør innetemperaturen uutholdelig? Da bør du vurdere innendørs solskjerming. Det er både pent, praktisk og komfortabelt, mener ekspert.

Flere fordeler med solskjerming

– Med riktig solskjerming inne får du lavere strømutgifter, bedre inneklima og liten falming av møbelstoffer og gulv. Dessuten kan riktig solskjerming være et stilig og dekorativt interiørinnslag i hjemmet ditt, sier markedssjef i Kjells markiser, Frode Syvertsen.

Mange valgmuligheter

Innendørs solskjerming har de siste årene fått en slags revolusjon i norske hjem, både fordi det er et prisgunstig alternativ til utendørs solskjerming og fordi valgmulighetene er så mange. Der man tidligere bare kunne velge mellom gardiner og rullegardiner, finnes det nå et bredt spekter av løsninger for innendørs solskjerming.

Bruksområde, farge, størrelse, med eller uten motor, skjerming av hele eller halve vinduet, skjermingen som går opp eller ned? Det er mange ting å ta stilling når du skal velge innendørs solskjerming. Det er likevel noen typer solskjerming som er mer populære enn andre, forteller Frode Syvertsen i Kjells markiser.

Les også

Rullegardin – en gammel klassiker

– Denne klassikeren er mer aktuell enn noen gang. Rullegardiner er en dekorativ og funksjonell form for solskjerming med mange fordeler. De er lette å tilpasse ethvert rom og kommer i mange ulike farger og mønstre. De er lysdempende, varmereflekterende og enkle å tørke støv av, sier Syvertsen.

Soverom med dobbeltseng i sort og hvitt sengetøy, fire vinduer med rullegardiner i rødt.
Et soverom friskes fint opp av rullegardiner.Foto: Kjells markiser

Plisségardin – den mest fleksible solskjermingen

– Plisségardiner er faktisk de mest fleksible av alle interiørgardiner, og ofte en løsning jeg anbefaler, sier Frode Syvertsen. De gir et mykt og behagelig lys, er moderne, praktiske, og enkle å håndtere. Deog beskytter godt mot både varmeinnslipp om sommeren og varmeutslippom vinteren.

En funksjon som mange verdsetter med plisségardiner er muligheten tilfor å skyve opp og ned skjermingen, samt muligheten for å justere hva og hvor mye som skal skjermes. På denne måten kan du få privatliv samtidig som du får sollys inn.

Barnerom i pastellfarger, med gult bord, hvitt skrivebord, brun puff og lysegrønn krakk. Tre vinduer med grå plisségardiner foran.
Plisségardiner egner seg godt også til barnerom.Foto: Kjells markiser

Lamellgardin – perfekt for store vindusflater

– Vil du skjerme store vindusflater, er lameller en god løsning. De gir et flott lys- og fargespill, der du lett regulerer hvor mye dagslys du vil slippe inn i boligen, forklarer Syvertsen.

Syvertsen framhever også lamellenes loddrette eleganse, og at de gir et godt utsyn, samtidig som de skjermer for uønsket innsyn.

– Lameller er også velegnet til skråvinduer, påpeker han.

Hvitt spisebord med trebein, 4 stoler i ulike farger, blomster, glass, krydder og fruktfat på bordet, to hengelamper av messing, blå lamellgardiner som dekker stort vindu.
Lameller gir et flott lysspill i ethvert rom og passer godt til store vindusflater.Foto: Kjells markiser

Visste du at...?

  • Solskjermer kan fjernstyres

    Du trenger ikke lenger bruke “sveiv” eller kraft for å styre solskjermingen din. Med en fjernkontroll kan du enkelt styre dette slik du ønsker. Så bli sittende – med et enkelt tastetrykk kan du på et blunk regulere dine markiser, lameller, persienner og screens.

  • Riktig solskjerming er godt for miljøet

    Du kan spare mye strøm på å regulere varmen som slipper inn og ut av huset. Det finnes nå smarthus systemer der produktene kan kobles opp mot temperaturmåleren i huset. Blir det for varmt reduseres solskjermingen, og blir det for kjølig – så øker den!

Persienner – tidløs klassiker med lang levetid

– Dette er en tidløs klassiker som har vært brukt i de fleste hjem i mange år. Persienner er solskjerming med lang levetid og høy teknisk kvalitet, og kan brukes både innendørs og utendørs. Utendørs blir de stadig mer populære, forteller Syvertsen.

– De demper lys og varme godt, kan spesialtilpasses ditt behov og finnes i et stort antall farger og mønstre. De er dessuten enkle å vinkle etter hvordan du ønsker lysinnslippet.

Grå sofa med puter langs en hvit vegg, orkidé i vinduskarmen foran vindu med grå persienner. Et lavt og bredt vindu ved siden av, også med grå persienner.
Persienner kan tilpasses vinduer i de fleste størrelser og passer i alle rom.Foto: Kjells markiser

Likte du denne artikkelen?