Husk vedlikeholdet av fasaden

07-10-2021

Dårlig vedlikehold er ofte årsaken til unødvendige utgifter på boligen. Om du tar vare på fasaden og kledningen på huset, kan det spare deg for store utgifter i fremtiden.

Årsaker til skader og slitasje på fasaden

Forurensning som eksos, sur nedbør og støv kan forårsake skader på treverk, og gjøre maling på yttervegger grumsete. Skitne yttervegger kan også tiltrekke seg fukt, og gi grobunn for alger og svertesopp.

Dette kan på sikt ødelegge overflaten på maling og beis, og dermed forårsake råte. Med regelmessig vedlikehold og enkle utbedringer kan du unngå slike skader, og spare deg for store, økonomiske kostnader.

Den store fasadevasken

For å vedlikeholde fasaden og forlenge kledningens levetid, råder eksperter huseiere å vaske huset minimum én gang i året. Dette bør du gjøre når utetemperaturen fremdeles er over fem grader.

Har du ikke tatt fasadevasken tidlig på året, kan det lønne seg å ta den før vinteren kommer. Utnytt gjerne en regnfull høstdag, siden treverk som er vått er enklere å rengjøre.

Slik vasker du fasaden

  • Start helst med å dusje ytterveggen med et et rengjøringsmiddel beregnet for husvask med en lavtrykkssprøyte for å fordele vaskemiddelet. Start nederst på huset og jobb deg oppover, slik at det ikke renner og lager skjolder.
  • La middelet virke på fasaden noen minutter før det fjernes. Børst gjerne kledningen med en vaskekost for å komme til overalt før middelet skylles vekk.
  • Skyll deretter ned hele fasaden ovenfra og ned med en hageslange.

Viktig å huske på om rengjøring av kledning

Pass alltid på at du ikke lar rengjøringsmiddelet ligge på vinduene, dette kan nemlig skade vindusglass og karmer. Spyl derfor vinduene før du begynner vaskingen, og gjerne mens du vasker også.

Mange velger å bruke en høytrykksspyler når de skal vaske huset, men da er det viktig at du anvender denne riktig. For høyt trykk kan føre til at treverket flises opp og maling kan løsne fra underlaget. Skru derfor trykkmåleren på lavest mulig nivå før du begynner.

Mann i blå caps og t-skjorte står i stige og renser takrenne på en bolig med hvit kledning.
Husk å rense takrennene!

Kombiner rengjøring og årlig sjekk av fasade

Når du først er ute og vasker er dette også et ypperlig tidspunkt til å saumfare fasaden, og se etter om det er noen uregelmessigheter eller skader som bør rettes opp i.

Glemmer du å gå over tak og takrenner kan oppsamlet løv og annet smuss stenge for vannets avløpsveier. Da kan vann renne mot husveggen i stedet for å renne ned i nedløpsrøret. Dette kan føre til skader på husveggen som blæring, flassing, avskalling eller sprekker i malingsfilmen.

Les også

Benytt gode verktøy når du sjekker fasade, kledning og tak

Dersom huset ditt ligger i ulendt terreng der det ikke er så lett å komme til med stige eller du misliker å jobbe i høyden, finnes det mange nye hjelpemidler du kan benytte deg av.

Det finnes blant annet takrennerenser med teleskopstang og tilhørende børste og skrape, slik at du kan komme til i både kriker og kroker uten å risikere helsen. Undersøk alltid om du har godt nok utsyr før du setter i gang med rengjøring eller vedlikehold på boligens yttervegger, vinduer eller tak!

Skader på fasaden kan skyldes ulike årsaker

Husk på at det kan være flere grunner til at maling flasser, så pass på at du analyserer skadene grundig før du begynner med reparasjoner. Er skaden på veggene forårsaket av fukt, bør den bygningstekniske skaden utbedres før du begynner med vedlikehold. Snakk alltid med en fagperson dersom du er usikker, så kan du unngå å gjøre feil vedlikehold på fasaden og kledningen.

Les også

Ikke slurv med grunnarbeidet

Gjør du grunnarbeidet nøyaktig og malingen av fasaden blir gjort riktig, vil også resultatet vare mye lenger. Planlegger du å male huset kan en profesjonell maler som kan faget sitt sørge for et godt og langvarig resultat. Dette kan også forhindre store fremtidige utgifter.

Ser du at det trengs oppgraderinger på boligen eller er usikker på hvordan du kan forhindre lekkasje, bør du alltid kontakte en håndverker til å gjøre en vurdering av huset.

Likte du denne artikkelen?