Dette betyr U-verdien på vinduer og dører

30-03-2022

Om du har vurdert å bytte ut enten vinduer eller dører i boligen din, har du mest sannsynlig kommet over begrepet U-verdi. Men hva er det, og hvorfor er det viktig?

Lav U-verdi betyr høy isolasjonsevne

U-verdien er et tall som forteller deg hvor mye varme som slipper ut gjennom en bygningsdel. Som oftest brukes begrepet i sammenheng med vinduer og dører, men du kan også finne U-verdi for husets konstruksjon. En høy U-verdi betyr at mye varme slipper ut, mens en lav verdi betyr at bygningsdelen isolerer godt.

Om du bor i en eldre bolig vil det som regel lønne seg å skifte ut dører og vinduer. Hvis disse isolerer dårlig kan de nemlig stå for opptil 40% av varmeutslippet i boligen din. Med andre ord – godt isolerte dører og vinduer kan bety lavere strømkostnader, bedre inneklima, høyere komfort og en mer miljøvennlig bolig.

Hvordan beregne U-verdi?

For å finne U-verdien på dører eller vinduer i boligen din, er det som regel enklest å ta utgangspunkt i byggeåret for huset. Om boligen er bygd på 80-tallet vil U-verdien for vindu og dører sannsynligvis ligge på 2,4, mens nye vinduer og dører som produseres i dag kan ha en U-verdi ned mot 0,7. Undersøk hvilke forskrifter som gjaldt det året boligen ble bygd, så finner du sannsynligvis U-verdien.

Du kan også undersøke hvilken vindustype du har og bruke dette som et estimat. Et enkelt glass i ramme har en U-verdi på omtrent 5,0, mens en 3-lagsrute med belagt glass og varmkant har en U-verdi på 1,1–0,7.

Husk å beregne verdien for hele vinduet

Det er viktig å vite at U-verdien for en bygningsdel skal gjelde hele konstruksjonen. I et vindu vil for eksempel U-verdien for glasset være mye lavere enn karm eller ramme, og du må derfor legge disse sammen til en totalverdi.

Dersom du skal kjøpe nye vinduer er det viktig å sjekke at U-verdien som er oppgitt gjelder for hele vinduet, og ikke bare glasset. Om du er usikker på hvordan du finner ut dette, kan du kontakte en fagperson hos vindusleverandøren, eller spørre en håndverker.

Størrelsen på vinduet er viktig

Størrelsen på vinduet har mye si for isolasjonsgraden. U-verdien som blir oppgitt for et vindu gjelder som regel en referansestørrelse på 123 x 148 cm. Et mindre vindu vil dermed isolere dårligere og derfor ha høyere U-verdi, og motsatt vil et større vindu isolere bedre. Det kan være lurt å tenke på hvis du vurderer å skifte ut vinduer.

En større vindusflate gir altså bedre isolasjon, i tillegg til mer lysinnslipp. Kombinert vil dette gi et bedre innemiljø. En yttervegg eller en hel flate vil likevel isolere bedre enn et vindu, og en dør med glass i vil derfor som regel isolere dårligere enn en heldekkende dør.

Tegn på dårlig isolasjon i vinduer eller dører

Hvis du merker at det trekker mye ved vinduene eller dørene i huset ditt, er dette et tegn på at de isolerer dårlig. Du kan også se etter kondens på innsiden av vindusruten eller kjenne etter om det er kaldt i karmen eller langs rammen. Er det derimot kondens på utsiden av ruten så er dette et godt tegn – det betyr nemlig at vinduet isolerer veldig godt!

Tent stearinlys foran et vindu i et mørkt rom.
Trekker vinduet? Du kan teste om vinduet har luftlekkasjer ved å føre et stearinlys langs rammen. Flammen vil blafre dersom du har trekk.

Krav for nye vinduer og dører

Når du skal bygge ny bolig må du forholde deg til TEK17, den nyeste tekniske byggforskriften som gjelder fra 2017. Denne forskriften kommer med hvilke minimumskrav som gjelder for at et byggverk skal kunne oppføres lovlig i Norge.

I TEK17 stilles det krav til en U-verdi på maksimum 0,8 for vinduer og dører. Det er verdt å merke seg at dette gjelder totalen for alle dører og vinduer i boligen. Du kan altså ha ett vindu med høyere U-verdi enn 0,8, om du har tilsvarende lavere U-verdi for et annet vindu.

Skal du derimot skifte ut vinduer eller dører i en eksisterende bolig er du ikke nødt til å forholde deg til disse kravene. Det er likevel lurt å investere i godt isolerte bygningsdeler, og Enova anbefaler 3-lags lavenergivinduer med en U-verdi på 1,0 eller lavere.

Tre-lags vindu med treramme.
Vindu med 3-lags glass er svært energieffektivt og kan fås med U-verdi ned mot 0,7.

Burde jeg skifte ut vinduer eller dører i min bolig?

Er du usikker på når det er lurt å skifte ut bygningsdelene i boligen din, kan en god huskeregel være at du bør bytte ut vinduer eller dører som er over 20 år gamle. Disse slipper som regel ut mye varme, og du vil merke stor forskjell med mer moderne løsninger.

Vinduer og dører som selges i dag har svært god varmeisolering, og kald trekk vil være helt fraværende. Dette er spesielt merkbart om du har sittegrupper i nærheten av større vindusflater. I tillegg får du svært god støydemping, og mange nye vinduer kommer med integrert solskjerming som sørger for et enda bedre innemiljø.

Skal du renovere fasaden? Vurder å skifte ut vinduene samtidig

Om du planlegger å skifte kledningen på boligen din og du har vinduer eller dører som er over 10 år gamle, vil det som regel lønne seg å bytte ut disse samtidig. Dette er spesielt gunstig dersom du har tenkt å etterisolere slik at vinduer eller dører uansett må flyttes lenger ut i veggen.

Et rimeligere alternativ: Oppgrader gamle vinduer og dører

Kanskje opplever du at det trekker mye fra vinduet eller døren, men at de ellers er i god stand? Da kan det være en mulighet å skifte pakninger eller legge på tetningslister.

Dette er et mye rimeligere alternativ enn å bytte ut vindu eller dører, og det kan likevel gi gode resultater. Det er som regel også mulig å skifte kun glasset i både vinduer og dører, om du ønsker å beholde rammen. Da er det viktig å huske på å skifte pakningen om denne er dårlig eller skadet.

Bruk fagfolk når du bytter vinduer og dører

Dersom det er på tide med nye vinduer og dører med bedre isolasjonsgrad, så er det viktig å benytte dyktige håndverkere for jobben.

Start prosjektet med hjelp fra fagfolk med riktig kompetanse, så får du det resultatet du ønsker deg.

Likte du denne artikkelen?