Ikke la frosten overraske deg!

Av MinBolig

07-10-2021

I samarbeid med Rørentreprenørene Norge har vi satt sammen noen tips om hvordan du kan unngå frosne rør i vinter.

Vinteren er her, og med det kommer frost. Har du vannrør plassert steder der det kan bli kaldt, som i yttervegger, kalde kjellere og andre uoppvarmede rom, kan det forårsake frost i rørene. Rørentreprenørene Norge har derfor satt sammen noen tips om hvordan du kan unngå å bli en del av vinterens skadestatistikk.

At det blir kaldt i Norge om vinteren burde strengt tatt ikke komme som en overraskelse, men vi glemmer oss like fullt. Dette erfarer både forsikringsbransjen og fortvilede hus- og hytteeiere landet over hvert eneste år. Sprekker rørene grunnet frost kan det føre til store skader. Du bør derfor være ekstra påpasselig med å holde rom med vann tilstrekkelig varme.

Les også

For at vann skal fryse, må væsken i røret være stillestående og ha lav temperatur. Luften rundt området må være så langt under frysepunktet at varmeenergien i vannet går med til å varme opp luften i rommet, uten at temperaturen stiger over frysepunktet. Derfor bør man være litt rausere med varmen i rom med rør i yttervegg.

Har du ikke allerede gjort det, bør du ta en runde i boligen din og passe på at kjellervinduer og ventiler er lukket. Spesielt er dette viktig på nattestid. Skru også opp termostaten dersom du har vært sparsommelig på strømmen i perioder med overraskende varme temperaturer. Rørene fryser fort i kald trekk, så du bør sjekke om det kan være nødvendig med isolering av rør eller alternative oppvarmingsløsninger.

I de rommene man rommene man aldri varmer opp, for eksempel i krypkjellere og på loft, er et alternativ å varme opp selve røret istedenfor hele rommet. Dette kan blant annet gjøres med varmekabler som legges og festes rundt rørene på markedet.

Tips for å unngå frostskader

  • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
  • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
  • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
  • Vann fryser lettere når det står i ro. Steng hovedkrana dersom du skal reise bort i lengre perioder. Pass så på at du åpner en kran for å slippe ut oppsamlet vann. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.

Hvis skaden allerede har skjedd?

Slik tiner du frosne rør:

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen flamme som skibrenner, primus etc. er livsfarlig og strengt forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.
  • Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte en rørlegger. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig for å håndtere frostskader.

For flere tips og informasjon om drift og vedlikehold av vanninstallasjoner, kan dere se på skikkeligrørlegger.no.

Likte du denne artikkelen?