Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Da bør du etterisolere samtidig

Av Emmeline Hammer Knudsen

06-10-2021

Mange boliger er for dårlig drenert rundt grunnmuren. Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom.

Å legge skikkelig drenering rundt boligen er en god investering. Enda mer lønnsomt blir det om du benytter sjansen og sørger for å etterisolere samtidig. Etterisolering av kjellerveggen er nemlig det energisparetiltaket som er enklest og billigst å gjøre samtidig med vanlig vedlikehold av et hus.

– Det koster veldig lite og du får mye igjen for pengene, sier prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

Det er flere fordeler ved både drenering og etterisolering av kjelleren din. Drenerer du kjellerveggen får du et bedre inneklima i boligen. Velger du å etterisolere kjellerveggen samtidig som du drenerer, vil du oppleve mindre trekk og at du blir kvitt den den typiske «kjellerlukta».

– I tillegg får du lavere strømregning fordi varmen ikke lekker ut av kjellerveggen, sier Molland Karlsen.

Ved å passe på at du har gode nok rømningsveier og tilstrekkelig takhøyde kan du dessuten øke boarealet, som igjen vil øke verdien på huset betraktelig.

Trenger du inspirasjon til oppussing av kjelleren din? Les mer om innredning av kjeller her (LENKE)

Trapp ned til kjeller, lyse farger og pent interiør
En kjeller kan være en fin tilføyelse i en bolig. Med innredet kjeller får du et ekstra sted å være, for eksempel en kjellerstue eller et ekstra soverom.

Tre tips før du setter i gang

    • Det bør legges minst 5 cm trykkfast isolasjonsplate som er beregnet for utvendig isolering av kjellermur. Isolasjonen bør legges så lavt at den når godt ned over kanten av sokkelen.
    • Dreneringsrør bør legges med fall og ligge lavere enn sokkel. Drenering må gjennomføres med dreneringsrør langt nok ned. Isolasjon må trekkes godt ned over sokkel for å redusere kuldebro.
    • Det finnes mange gode produkter for drenering og etterisolering på markedet. Det er viktig å følge isolasjonsprodusentens monteringsanvisninger.

Be fagfolk om hjelp til å renovere kjelleren

Tall fra Sintef-rapporten «Klima i Norge 2100» viser at mer enn 600.000 norske bygg og boliger har høy risiko for å få råteskader, og tallet kommer til å øke til 2,4 millioner innen år 2100 som følge av klimaforandringer. Vann vil være en stor utfordring for Norge i fremtiden. Drenering og etterisolering øker boligens levetid dersom det gjøres riktig.

Drenering kan være et stort og omfattende prosjekt for deg som boligeier. Molland Karlsen anbefaler derfor at du ber om hjelp fra en byggmester for å få jobben gjort.

– Huseiere velger ofte å drenere selv, og tenker mest på hvilke maskiner og utstyr som kreves for å få gravd opp rundt huset. Da er det fort gjort at etterisolering blir glemt, tror hun.

Velg dampåpne produkter

En uisolert kjellervegg under bakken vil være kaldere enn lufta inne i kjellerrommet. Fuktigheten i den varme lufta vil kondensere til vann mot den kalde kjellerveggen.

– SINTEF Byggforsk anbefaler bruk av dampåpen isolasjon mot terreng når du etterisolerer kjellerveggen fra utsiden. Da har fukten i muren mulighet til å tørke utover, sier Molland Karlsen.

Likte du denne artikkelen?