Slik oppgraderer du stuen og spisestuen

06-10-2021

Å pusse opp stuen eller spisestuen er et av de enkleste grepene du kan ta for å gjøre hjemmet til ditt eget. Oppussing av disse rommene eller rommet er som regel ikke så inngripende, da de sjeldent har tekniske bruksområder. Vi har tatt en prat med interiørdesigneren, Birgit Torkildsby, og fått hennes beste tips til hvordan du enkelt kan gjøre stuen din mer innbydende.

Hva er en stue for deg?

Stuen vår er et samlingspunkt og selvet hjertet i hjemmet. For mange er stuen det viktigste rommet i boligen. Det første du må gjøre når du skal utføre en oppgradering er derfor å foreta en grundig behovsanalyse av rommet eller rommene.

Tenk over hvordan du bruker stuen og hvordan du ønsker at den skal brukes. Er det der du kobler av med en god bok eller ser på TV? Liker du å ha gjester på besøk og har behov for et stort spiseområde? Eller har du en familie der behovet for gulvplass til lek eller et stort spisebord til spill bør være i fokus? Det er viktig at du ikke kun definerer en stue som en stue, men finner ut hvordan rommet skal fungere for deg og din familie.

Finn din egen stil

En god behovsanalyse innebærer også å samle inspirasjon og finne en tydelig stil som du trives med. Birgit Torkildsby er interiørdesigner i Arkivet, og hjelper daglig kunder med innredning, interiør og fargevalg.

Hun forteller at du aktivt må søke etter inspirasjon og bruk tid på å finne og samle bilder du umiddelbart liker, fra for eksempel Pinterest eller andre sosiale medier.

– Med mangfold blir det tydeligere å se hva du personlig liker, sier Torkildsby. Deretter må du analysere hjemmet ditt rundt de varige elementene som lysinnslipp, møbler, innredning, takhøyde, størrelse osv.

Portrettfoto i svart hvitt av Birgit Torkildsby, interiørdesigner Arkivet.
Interiørdesigner Birgit Torkildsby

Er åpen kjøkkenløsning noe for deg?

Åpen kjøkkenløsning har lenge vært populært hos det norske folk, altså at kjøkken og spisestue, og i noen tilfeller stue tilhører samme rom og ikke er adskilt med vegger. Men at de fungerer som to forskjellige soner i et større areal i hjemmet.

For mange er dette den beste måten å utnytte boligens areal. Både for å bevare en luftig følelse, skape et sosialt allrom eller for å frigjøre plass til et ekstra soverom ved å flytte kjøkkenet inn i stuen.

Hvordan fargesette stuen?

Å male eller tapetsere er en enkel måte å oppgradere stuen på. Med riktig interiør og fargevalg kan du skape en hyggelig stemning i hjemmet og fremheve de tingene du ønsker.

For å lage en helhetlig fargepalett anbefaler Torkildsby å velge hovedfarger, aksentfarger og kontrastfarger. Hovedfargen skal brukes på store flater som veggene. Aksentfarger er farger som komplimenterer hovedfargen, og som kan brukes på de andre elementene i rommet. Kontrastfarge er en farge som skal skille seg ut, og kun brukes på få utvalgte elementer.

– Bruk ekspertene som kan dette, oppfordrer Torkildsby. Ta med inspirasjonsbilder eller bilder av noen av møblene dine til en fargehandel eller interiørdesigner og forklar hvilke ønsker du har for hjemmet ditt.

TV – "Elefanten i rommet"

Torkildsby forteller at en av de største utfordringene hun har med å designe allrom, er TV-apparatet.

– En stor sort firkant tar seg egentlig ikke godt ut noen steder, sier hun. Og selv om den er uunnværlig i de fleste norske hjem, har hun allikevel noen tips til hvordan du kan gjøre den litt mindre fremtredende.

– Mal stuen i en mørkere farge slik at kontrasten til TV ikke bli for stor, eller få bygget en plassbygd bokhylle med et eget rom til TV. Da flyter resten av tingene i bokhyllen sammen og skaper positivt rot rundt.

Definer og del stuen opp i soner

En vanlig utfordring hos mange er hvordan de skal innrede og møblere en stue. Mange tror løsningen er å skyve sofaen inntil veggen, sette et stuebord foran, og si seg fornøyd med det.

Om du ser for deg en stue er det naturlig at tankene først går til en sittegruppe med sofa. Og i de fleste hjem er det et naturlig behov.

Spørsmålet er hvor du ønsker at sofagruppen skal ha fokuset? Ser du og familien hovedsakelig på TV i stuen, vil det også være riktig at møblering tilrettelegges for TV-titting.

Eller har du kanskje en egen TV-stue, og ønsker at stuen skal være et sted for gode samtaler eller lesing? Ble boligen din kjøpt på bakgrunn av en fantastisk utsikt? Da er dette kanskje noe du ønsker å fremheve og bør møblere deretter.

Ved å dra møblene ut på gulvet og lage definerte soner med mindre rom i rommet, vil stuen oppfattes mer helhetlig. En sofagruppe med to små bord lager en fin sone, mens kanskje en kontorplass eller en leseplass med en lenestol blir en annen.

Avpassede tepper

Det er mange grunner til å bruke avpassede tepper i stuen din. Den estetiske er nok den viktigste

– Med tepper kan du enklere tydeliggjøre sonene, som under en sofagruppe eller en spiseplass, samtidig som de vil fungere som et ankerpunkt og knytte alle elementene i rommet sammen.

Husk bare å være bevisst på størrelsen før du går til innkjøp av et teppe du faller for. For eksempel skal et teppe under sofagruppen, inkludert sofa, stoler og salongbord være stort nok til å ha plass til samtlige møbler. Uten teppe får du følelsen av at møblene flyter i rommet og ikke har sin faste plass.

Tepper har også den positive effekten at de myker opp et rom, og har en støydempende effekt ved at de absorberer lyd på en helt annen måte en for eksempel et hardt parkettgulv.

Et nytt gulv kan forandre hele uttrykket i stuen

Gulvet er den største rene overflaten du har i hjemmet ditt og på mange måter det viktigste «møbelet» i boligen.

Et nytt gulv kan forandre hele uttrykket i stuen. Selv om nordmenn fortsatt er glad i det trygge og kjente tregulvet, forteller kreativ leder i Fargerike at de fleste nå tar mer bærekraftige, bevisste og modige valg når de skal velge nytt gulv.

Henningsen forteller at mange ønsker en jevn flyt med like gulv gjennom allrommet. Likevel er vi ikke redd for å gå vekk fra det mest tradisjonelle.

Allrommet har blitt mer sosialt enn tidligere, og flere går for åpen kjøkkenløsning der kjøkkenet, spisestuen og stuen går sømløst inn i hverandre. Henningsen forteller at mange fortsatt vil ha en jevn flyt med like gulv gjennom allrommet. Likevel er vi ikke redd for å gå vekk fra det mest tradisjonelle.

– Et flott laminatgulv ser bedre ut enn noen gang og fungerer godt både på kjøkkenet og i stuen, sier Henningsen.

Hun forteller at støpt betong og mikrosement også er noe man ser mer og mer av. Slike gulv gir et kjøligere og mer industrielt uttrykk, som mange ønsker for å få frem kontraster i boligen.

Likte du denne artikkelen?