Velg riktig solskjerming til hjemmet ditt

Av Kathrine Gram

02-02-2022

Mykje lys og mykje varme, synger Åge Aleksandersen. Og ja, det kan være fint. Men noen ganger kan det også være fint med litt skjerming fra det skarpeste lyset og den mest intense varmen. Dette er de mest populære formene for utvendig solskjerming akkurat nå.

Solskjerming utendørs: Mindre lys og mindre varme

Markedet for solskjerming har utviklet seg mye de siste årene, og der solskjerming tidligere først og fremst handlet om å holde sollys ute fra boligen, er solskjerming i dag også et estetisk viktig valg for mange boligeiere.

Alle de store leverandørene av utvendig solskjerming tilbyr skreddersydde løsninger, der man kan få både størrelse, form, farge og stoff tilpasset etter eget ønske. Valgene er mange og det er store variasjoner i pris.

Markedssjef i Kjells markiser, Frode Syvertsen har jobbet med solskjerming i 15 år, og vet det meste som er verdt å vite om solskjerming. Han forteller at det har vært en stor utvikling på utvendig solskjerming de siste årene, og at det har kommet mange nye og gode alternativer.

Utvendig solskjerming er den mest effektive formen for solskjerming, og bidrar til et behagelig inneklima og bedre bokvalitet. De beste produktene stopper faktisk så mye som 90 prosent av solvarmen.

Frode SyvertsenMarkedssjef i Kjells markiser

Screens og terrassemarkiser er mest populært

– Utvendig solskjerming er den mest effektive formen for solskjerming, og bidrar til et behagelig inneklima og bedre bokvalitet.

– De beste produktene stopper faktisk så mye som 90 prosent av solvarmen, forteller Syvertsen.

For mange er utvendig solskjerming synonymt med klassiske vindusmarkiser, men ifølge Syvertsen er det helt andre former for solskjerming som folk nå etterspør.

– Terrassemarkiser, screens og utvendige persienner er det folk vil ha.

Så hva er egentlig forskjellen på de tre ulike formene for solskjerming? Syvertsen forteller:

Terrassemarkiser

– Terrassemarkiser er populært blant dem som har en fin uteplass, og beskytter godt mot både regn og sol. Det er en elegant solskjermingsløsning med et eksklusivt preg på grunn av den flotte duken og den høye skinnen i front.

Er uteområdet ditt utsatt for mye vær, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

– En terrassemarkise tåler ikke sterk vind eller mye regn, da den ikke har andre støttekonstruksjoner enn markisearmene, forklarer Frode Syvertsen.

Stor grå terrassemarkise som gir fin og behagelig skygge over sofagruppe og spisebord i en moderne enebolig
Nyt varme sommerdager i skyggen under en terrassemarkise.Foto: Kjells markiser

Hva koster en terrassemarkise?

Prisen på en terrassemarkise kan variere veldig, avhengig av størrelse, kvalitet og i hvor grad den skal skreddersys.

Terrassemarkiser som lages på mål er eksempelvis vesentlig dyrere enn terrassemarkiser med standardmål. Motorstyrte terrassemarkiser er også dyrere enn de man sveiver inn og ut manuelt.

Valg av farge og stoff på duken vil også kunne ha betydning for totalprisen.

Screens og zip screens

Screens er en form for utvendig rullegardin som passer nesten alle typer hus og bygninger og kan brukes på vinduer, terrassedører, balkonger og som levegg.

– Screens har blitt stadig mer populært de siste årene, både på grunn av god funksjon, stilig design og greit vedlikehold. Det nøytrale utseendet gjør at screens integreres i fasaden på en elegant måte. Screens består av en perforert duk som gjør at du kan se ut når du er inne, men ikke inn når du er ute. De holder effektivt lys og varme ute av hjemmet ditt, forklarer Syvertsen.

– Men er det mye vind der du bor, er ikke dette den beste løsningen for din bolig. Screens er lette og blafrer i vinden når det blåser mye. Da er såkalte Zip screens et godt alternativ, som gir mer stabilitet enn vanlige screens og kan fås med vevd duk med maks styrke, for en robust og lang levetid.

Hvitt hus med blå screens ved sjøen, hagemøbler og busker og trær.
Bor du litt værutsatt til, kan zip screen være et pent, godt og robust alternativ.Foto: Kjells Markiser

Hva koster screens?

Screens kan fås i ulike former, kvalitet og prisklasser. Tommelfingerregelen er at jo mer skreddersydde screens du ønsker, jo dyrere blir det. Levetiden på screens er imidlertid lang og det kan derfor lønne seg på sikt. Screens leveres både med og uten motorstyring.

Tips til deg som skal montere solskjerming:

  • Skal du bygge helt nytt eller totalrenovere en bolig, er det lurt å være tidlig ute og snakke med arkitekten. Velger du screens kan arkitekten tegne og planlegge for dette, slik at det bygges inn plass til toppkassen. Da blir den helt skjult og integrert i husets fasade.
  • Velg vinduer før du velger solskjerming. Da får du akkurat den løsningen du ønsker når det gjelder lysinnslipp, og som passer best til dine nye vinduer.

Vindusmarkiser

– Stadig færre velger vindusmarkiser, men jeg tør likevel påstå at en riktig vindusmarkise vil gi boligen et stilig “løft” utseendemessig, samtidig som den gjør jobben sin som solskjermer. Vindusmarkiser skjermer godt mot lys og varme både ute og inne, samtidig som du har fullt utsyn til uteområdet. Du får svalende skygge, i tillegg til at den luner på kjølige sommerkvelder, sier Syvertsen.

Han minner også om at du må følge med på været hvis du har montert vindusmarkiser, da den ikke tåler mye regn og snø. Pass på at den er helt innrullet i snøvær. Rulles den inn når den er fuktig, må du rulle den ut så den får tørke i løpet av 2-3 dager for å unngå jordslag.

Hva koster vindusmarkiser?

Vindusmarkiser er i all hovedsak billigere enn både terrassemarkiser og screens. Som med de andre alternativene vil størrelse og kvalitet på duken påvirke prisen. Vindusmarkiser leveres også med og uten motorstyring.

Bruk fagfolk når du skal montere solskjerming

Utvendig solskjerming kan være en betydelig investering, uansett hvilket alternativ du velger. Derfor er det viktig å tenke seg nøye om før du velger en løsning for din bolig. Forhør deg gjerne med en eller flere eksperter på feltet før du går til innkjøp, og innhent pris fra flere leverandører. Prisene på utvendig solskjerming kan variere mye fra leverandør til leverandør, og det kan være mye å spare ved å eksempelvis handle når det er tilbud.

Til slutt: Bruk fagfolk når du skal montere solskjerming. Dette gir både et bedre resultat og fritar deg for ansvar dersom noe mot formodning skulle gå galt under montering.

Likte du denne artikkelen?