Slik tar du vare på hagemøblene dine

Av Kathrine Gram

28-04-2022

Endelig, nå skal hagemøblene hentes fram igjen! Men hvilke hagemøbler har du, og hvordan har de egentlig taklet vinteren? Hvilket materiale de er i påvirker hvor mye vedlikehold de krever. Her gir vi deg råd om hvordan du kan vedlikeholde og få glede av hagemøblene dine år etter år.

Med godt vedlikehold kan hagemøblene dine gi deg glede i mange år

Vi nordmenn elsker solen, og når varmen endelig kommer, drar vi kjapt frem hagemøblene fra boder, garasjer og under presenninger. Men hvordan ser møblene dine ut etter en lang vinter, og hvordan skal du vedlikeholde dem slik at de igjen kan brukes?

Hagemøbler som produseres i dag er laget for å tåle mye vær og vind. Men selv om de tåler mye, er det lurt å ta godt vare på dem ved å gi dem god pleie.

Gjorde du jobben sist høst med å vaske over møblene og sette dem tørt, luftig og frostfritt til lagring, får du en enklere jobb når du nå tar dem frem igjen. Sannsynligvis er de i like god stand som da du tok dem inn. Men det er viktig å gi dem litt kjærlighet likevel:

Før du tar dem i bruk igjen bør du vaske møblene grundig. Utemøbler av tre og bambus bør få et strøk olje, for å ta best mulig vare på dem i sol, vind og regn i løpet av utesesongen.

Våre beste tips til vedlikehold av hagemøbler

Vått høstvær og kaldt vintervær er hagemøblenes verste fiende. Uansett hva slags hagemøbler du har valgt, er det viktig å behandle dem pent for å få glede av dem år etter år.

Her forteller vi deg hvordan du vedlikeholder og lagrer møblene året gjennom.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i tre

Pleie:

Rengjør møblene godt med trerens, alternativt med mildt såpevann. La utemøblene tørke skikkelig før du oljer dem. Oljen hindrer uttørking, sprekker og misfarging av treverket. Oljer finnes med ulik glansgrad og forskjellige farger. Gjør dette helst både vår og høst.

Setter du møblene rett ut om våren uten å pleie dem først, er det fare for at fuktighet vil trenge inn, og at treverket sprekker opp eller råtner.

Møbler av teak blir helt grå om de ikke behandles med olje – men veden inni er like frisk! Slip tørre og sprukne overflater før du oljer teakmøblene dine. Oljen henter opp igjen den fine fargen og glansen i møbelet, og beskytter også mot vann og smuss.

Lagring:

Tremøbler bør lagres på et frostfritt, tørt sted med god luftsirkulasjon, for eksempel i en kjølig utebod eller i en garasje. For høy temperatur kan tørke ut treverket. Fukt kan gjøre at treverket råtner, så pass på at møblene ikke står rett på bakken. Legg gjerne en luftig presenning over møblene.

Tips!

Du kan helle vann på utemøblene for å sjekke om de trenger olje. Hvis vannet trekker inn er det på tide å olje dem. Hvis vanndråpene legger seg oppå, er treverket mettet og klar til bruk.
Mann med rutete skjorte som oljer et utebord i tre.
Olje sørger for at treverket holder seg pent, og beskytter møblene mot vær og vind i løpet av sesongen.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i rotting

Pleie:

Kunstrotting er tilnærmet vedlikeholdsfritt og lages av ulike typer plast i stadig bedre kvalitet. Men skitt og lort vil feste seg likevel, så du må jevnlig vaske over møblene med mildt såpevann. Du kan skylle med hageslange, men ikke bruk høytrykksspyler som kan skade flettverket.

Naturrotting
er hentet fra planteriket, og både farger og materialer gjør at ingen møbler er helt identiske.

Møblene blir bleket om de står lenge i direkte sollys, og blir vakrere med årene. De er enkle å holde pene ved hjelp av en myk børste og en fuktig klut. Naturrotting er best egnet for hagestuer da de er svært følsomme for fukt.

Lagring:

Hagemøbler i rotting tåler fint temperatursvingninger og kan stå å stå ute om vinteren. Du bør likevel dekke dem til med en presenning med luftsirkulasjon under, for å unngå soppdannelse. Husk at plasten kan bli sprø i kulden – så vent med å sitte i eller flytte på hagemøblene til solen har varmet dem opp.

Mange bord av rotting kommer med glassplate. Den er det ekstra viktig at du tar inn om vinteren og oppbevarer frostfritt. Dersom platen ligger ute i lave temperaturer for så å varmes opp av vårsolen, blir temperaturforskjellene så store at glassplaten slår sprekker.

Visste du at...?

Det er enkelt, naturvennlig og økonomisk å lage din egen møbelolje. Bland to kopper matolje med saften av en sitron og påfør med myk klut. Ikke lag mer enn du bruker, for blandingen har kort holdbarhet på grunn av den friske sitronen.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i plast

Pleie:

Plast rengjøres best med mildt såpevann, og en svamp eller klut. Husk at sterke skuremidler kan skade plasten. Kraftvask kan prøves til svært skitne plastmøbler. Bilshampo med voks er også fint å bruke.

Hvite plastmøbler har en tendens til fort å bli grå og matte i fargen når de står ute i vær og vind. Solen er plastmøblenes verste fiende, fordi den gjør plasten ru og skjoldete. Dette gjør at skitten fester seg lettere og gir en grå overflate.

Svartsopp kan fjernes med en blanding av eddik- og salmiakkvann, men husk å skylle godt etterpå! Ikke bruk Klorin på fargede plastmøbler, da det kan falme fargen.

Lagring:

Hagemøbler i plast kan lagres ute, men da under presenning og med god sirkulasjon. Men også plastmøbler har det bedre når de lagres tørt og kjølig under tak, og du vil få en langt enklere rengjøringsjobb når våren kommer.

Tre plaststoler i lilla, rosa og turkis.
Har plastmøblene begynt å falme? Skap ny fargeglede på terrassen eller i hagen ved å spraylakkere dem! På kort tid får du helt “nye” hagemøbler til en billig penge.

Slik vedlikeholder du hagemøbler i aluminium

Pleie:

Hagemøbler i aluminium er tilnærmet vedlikeholdsfrie, og populære fordi de også veier lite og er dermed lette å flytte på. Pulverlakkeringen gjør at de ikke ruster, og de rengjøres lett med mildt såpevann – noe du bør gjøre med jevne mellomrom gjennom sesongen.

Lagring:

Aluminiumsmøbler kan stå ute hele året, men beskytt dem likevel med en luftig presenning. Møbler i aluminium veier lite, så husk å feste presenningen! Om du lar møblene overvintre ute, så pass på at de står relativt skjermet, så ikke vindkastene velter og flytter på møblene. Snu møblene på hodet ved lagring, for å sikre at vann renner ut. Hvis vannet fryser kan du få frostspreng som ødelegger møblene.

Les også

Slik vedlikeholder du hagemøbler i bambus

Pleie:

Bambus kan samle mugg om de står ute hele året, men det er kun på overflaten. Mugg fjernes lett ved å vaske møblene med mildt såpevann. Skyll deretter godt og la tørke helt i solen før bruk.

Lagring:

Bambusmøbler er hardføre og slitesterke, men bør likevel lagres tørt, luftig og tildekket under tak når sommersesongen er over. Unngå at bena står rett på fuktig bakke, da bambus lett trekker inn vann.

Tips!

Gå over alle skruer og muttere på hagemøblene dine og etterstram før du tar dem i bruk. Gjør dette en gang eller to i løpet av sesongen.

Ikke glem putene til hagemøblene dine!

Husk at alle puter må lagres tørt og frostfritt for å unngå jordslag, fukt og mugg. Om du unngår slike skader er de like fine og klare til bruk når sommersesongen igjen starter.

Har putene fått flekker og skjolder kan du bruke mildt såpevann eller tekstilrengjøring. Putene holder seg pene lengre om du i tillegg impregnerer dem med et middel som også inneholder UV-beskyttelse. Dette beskytter mot falming og smuss. Putetrekk med glidelås kan du vaske forsiktig for hånd på ca 30 grader.

Likte du denne artikkelen?