Hvordan få mest mulig ut av en liten balkong

Av Tilde Birkeland Hartmann

21-04-2022

Er du så heldig å ha en leilighet med en liten balkong eller veranda, men trenger inspirasjon til hvordan du kan innrede den best mulig? Her får du tips til innredning og god plassutnyttelse på uteplassen din!

Dette må du tenke på før du innreder balkongen

Har du en liten balkong er du nødt til å prioritere hva du ønsker å bruke balkongen til. Ønsker du et sted der du kan samle flere venner en varm sommerkveld, eller ønsker du en balkong der du har god plass til å ligge alene i solen?

Før du begynner å innrede balkongen kan det være lurt å måle opp hvor mye plass du faktisk har. Det er også verdt å merke seg om dørene slår innover eller utover. Dersom du har doble dører som slår utover kan det være en idé å kun bruke den ene delen av døren. Da har du mer plass på balkongen, uten at møblene står i veien for den døra du bruker.

Den evinnelige diskusjonen – balkong eller veranda?

Ifølge arkitekter heter det “veranda” dersom uteplassen er overbygd og understøttet, og “balkong” dersom uteplassen er festet i gulvbjelkene mellom etasjene eller med konsoller. Uansett om du har veranda eller balkong så er sesongen for å utnytte uteplassen snart her!

Balkong med plass til flere

Dersom du ønsker en balkong med plass til flere personer, må plassen i all hovedsak brukes til stoler eller en sofa. En modulsofa du kan flytte på etter behov er en god idé, dersom plassen tillater det.

Hvis mye av gulvplassen brukes til sittemøbler vil et bord som kan henges på rekkverket være smart. Slike bord er også ofte nedfellbare og dette vil kunne gi deg ekstra plass når det ikke er i bruk.

En utesofa med plass til oppbevaring gjør det enkelt å gjemme vekk putene når det regner, og tar ikke mer plass enn sofaen i seg selv. Denne kan du også få bygget på mål av en snekker!

Balkong med plass til to

Hvis det i all hovedsak kun er én eller to som bruker balkongen kan du eksperimentere litt mer med møblementet. En modulbasert utesofa vil fortsatt egne seg godt, da kan du velge å flytte delene sammen eller fra hverandre ved behov.

Har du to stoler som kan settes sammen, kan du også lage deg en solseng på de varmeste dagene.

Tips!

Sammenleggbare stoler er praktisk hvis du får flere venner på besøk! De er enkle å lagre, og lett å finne fram dersom du trenger flere sitteplasser.

Bruk høyden på balkongen for alt den er verdt

Skap din egen grønne oase med grønne planter på balkongen! I stedet for å bruke gulvplass til grønne planter kan du henge opp espalier på veggen.

I en espalier kan du henge både planter og lykter til levende lys. Du kan også henge opp lyslenker eller lanterner som lyser opp når mørket senker seg. En stige med brede trinn kan du plassere i et hjørne og bruke til oppbevaring av blomster og lykter.

Er stigen plassert i nærheten av området du sitter i kan du bruke ett av trinnene i passende høyde å sette kaffekoppen på!

Rosa blomster og vannkanne på balkongen.
La balkongen blomstre!
Hvis du ønsker enda flere planter, grønnsaker og blomster på balkongen kan du kjøpe eller bygge et lite drivhus. Drivhusene kommer i alle størrelser og det finnes en rekke drivhus som får plass på et lite bord i hjørnet av balkongen.

Les også

Ekstra trivsel med hengekøye på balkongen

Hengekøyer har vært i vinden lenge og mange har tatt hengekøyene med seg ut i skogen, men de er også et flott tilskudd på balkonger!

Tenk å kunne ligge i en hengekøye mens solen varmer. En hengekøyestol kan også være en god idé. Den tar mindre plass og trenger bare ett punkt å henge i.

Hengekøyestol som henger på balkongen. Grønne planter i bakgrunnen.
Tenk så deilig å slappe av her en varm sommerkveld!
Du kan henge øyeskruer i tak eller vegg og bruke karabinkroker til å henge opp hengekøyen. Hvis du vurderer å henge opp hengekøyen i tak eller vegg er det viktig at du forsikrer deg om at veggen eller taket tåler det, dette kan profesjonelle hjelpe deg med.

Dersom du ikke har mulighet til å henge opp hengekøyen kan du bruke et hengekøyestativ. Da er det greit å være klar over at stativet tar en del plass, så husk å måle balkongen før du går til innkjøp av hengekøye med stativ.

Ønsker du deg en plassbygd sofa på balkongen?

Det finnes en del utesofaer på markedet for hagemøbler, men mange er tilpasset større uteområder. Dersom du bygger sofaen selv, eller hyrer noen inn for å gjøre det, vil du kunne tilpasse den balkongen på best mulig måte – og dermed få enda bedre utnyttelse av plassen!

Tips!

En håndverker kan hjelpe deg å ta mål av balkongen og bygge den løsningen som passer best for din balkong!
En rimelig og enkel måte å bygge sofa er ved hjelp av paller. Nå får du til og med kjøpt puter som er tilpasset paller. En annen mulighet er å sy egne putetrekk i et materiale som tåler vær og vind.

Ikke glem gulvet på balkongen din!

En enkel og rimelig måte å fornye balkongen på, er å kjøpe gulvplater som du kan legge på gulvet. Gulvplatene er ofte veldig enkle å legge. De kan klikkes sammen og tilpasses der det trengs. Gulvplatene som selges til utendørs bruk tåler både vær og vind, men krever ofte litt lett vedlikehold etter en lang vinter.

Ønsker du et litt mykere uttrykk kan du legge et teppe på gulvet. Er balkongen overbygd vil teppet holde seg fint over tid, men det selges også solide tepper som er tilpasset utendørs bruk.

Likte du denne artikkelen?