Derfor skal du velge induksjonsovn

Av Kathrine Gram

06-05-2022

Induksjonskomfyr blir stadig mer populært, og dersom du skal kjøpe komfyr nå, er dette et svært godt alternativ i stedet for både gasskomfyr og ovn med keramisk topp. Induksjon gir flere fordeler, og er raskere, enklere og mer energivennlig under matlaging. Les mer om hva dette innebærer, og hvorfor induksjon er et lurt valg her.

Rask, trygg og renslig matlaging med induksjonsovn

Velger du en induksjonskomfyr, vil du oppleve store positive endringer når du lager mat. Hovedfordelen med induksjonsovn er måten komfyren produserer varme på. Induksjonstoppen varmes nemlig opp på sekunder, så du slipper å vente på at koketoppen skal bli varm. En gryte med kaldt vann koker på bare et par minutter!

Slik fungerer induksjon på koketopper

Induksjonskomfyrer har elektromagneter under platetoppen som danner høyfrekvente, elektromagnetiske felt når du skrur på varmen. Disse feltene går opp gjennom den glasskeramiske platetoppen og inn i bunnen på pannen eller kjelen, og sikrer lynrask oppvarming.

Dette er mulig fordi kun kokekar varmes opp, ikke platen eller luften omkring, som er tilfelle med keramiske komfyrer eller gasskomfyrer.

Hånd som øker varmen på en induksjonsovn med kokekar på.
Induksjon er en trygg og energieffektiv måte å lage mat på.

Fordeler ved å velge komfyr med induksjon

  • Rask oppvarming: Induksjonstoppen varmes opp på sekunder.
  • God temperaturkontroll: Rask oppvarming og rask nedkjøling, som gir presis regulering når du lager mat.
  • Energibesparende: Kun kokekaret varmes opp, ikke platen eller luften omkring. Induksjon reduserer energiforbruket med 70-90 prosent i forhold til keramiske komfyrer.
  • God sikkerhet: Ingen “ettervarme” som kan brenne fingre. Minimerer faren for brann ved at platetoppen automatisk slås av når pannen tas bort i noen sekunder. Ingen fare om du glemmer å slå av platen!
  • Enkel rengjøring: Helt jevn overflate som er enkel å holde ren, uten sprekker eller forhøyninger hvor matrester kan sette seg fast.
  • Trygg for barn: Induksjonstopp fås også med barnesikring, så barn ikke kan skru på varmen.
  • Mulighet for ventilasjon: Du kan også få integrert kjøkkenvifte i induksjonstoppen, såkalt ventilerende platetopp, så du ikke trenger separat kjøkkenvifte. Perfekt til for eksempel en kjøkkenøy.

Tips!

  • En induksjonskomfyr koster mer enn en keramisk komfyr dersom du prioriterer kvalitet, men induksjon er mer energivennlig, så du vil spare strøm på lang sikt.
  • Husk å sjekke effekten på induksjonsplatene når du kjøper ny komfyr. Hver enkelt plate er merket med antall watt, som avgjør hvor raskt platen varmes opp.
  • Rimeligere modeller har lavere effekt og tar lenger tid før vann eller andre væsker når kokepunktet, men er uansett mye raskere enn en keramisk koketopp.

Hvilke kjeler og panner kan brukes på en induksjonsovn?

Induksjon krever kokekar med magnetisk materiale i bunnen, så derfor kan du ikke bruke kjeler av aluminium. Har du mange kokekar av aluminium, kobber, keramikk eller rustfritt stål som ikke kan brukes og vil helst slippe å bytte ut alle sammen, kan du kjøpe en induksjonsplate.

Den legges over platene på induksjonsovnen din, og så kan du fortsette å bruke kokekarene du allerede har. Enkelt og greit! En induksjonsplate koster omtrent 500 kroner.

Velger du å kjøpe nytt kjelesett som er laget spesielt for induksjonskomfyrer, er de godt merket med ordet “induksjon” og/eller symbolet for en spole.

Ulike gryter, stekepanne, kjøkkenutstyr og fjøl på en kjøkkenbenk.
Du kan kjøpe en induksjonsplate hvis du vil fortsette å bruke kokekarene du allerede har.

Tips!

Er du usikker på hvilke kokekar du fortsatt kan bruke på induksjonskomfyren din, kan du teste med en magnet: Plassér en magnet på undersiden av en kjele. Om magneten fester seg, kan de brukes på induksjonsplater. Støpejern fungerer for eksempel fint.

Likte du denne artikkelen?