5 ting du bør gjøre i boligen før vinteren kommer

03-10-2022

Det er lurt å gjøre boligen klar før kulda setter inn. Noen ganger kan det være overveldende med alt som må gjøres, men fortvil ikke! Med denne listen gir vi deg gode tips til hva du bør huske før vinteren plutselig banker på døra!

1. Ta vare på hagemøblene dine

Snø, frost, vind og vær kan gi utemøblene hard medfart i løpet av vinteren. For å ta vare på og forlenge levetiden til hagemøblene dine, er det vesentlig å dekke til eller flytte møblene til en bod. Hvis du lar møblene stå ute i løpet av vinteren kan du dekke de til med en solid presenning, eller bruke et eget trekk.

Har møblene fått hard medfart i løpet av sommeren? Da kan det være lurt med litt vedlikehold før du pakker bort utemøblene.

Oljer et utebord av tre.
Et strøk med olje kan gjøre undre for treverket.

Les også

2. Husk å rense takrennen

Tette takrenner kan flomme over og føre til kostbare skader på boligen. Derfor er det smart å fjerne løv og kvist fra takrenner før vinteren kommer. Vann som renner på husvegger kan skape vannskader, og i noen tilfeller fuktskader i boligen. I tillegg kan takrenner fulle av løv og jord føre til frostsprengning om vinteren, slik at den begynner å lekke.

Til selve rensingen kan det være lurt å bruke egnet utstyr, såkalt takrennerenser. Du kan også tilkalle profesjonelle til å rense takrennene før vinteren.

Les også

Tips!

Har grillen blitt mye brukt i sommer? I tillegg til å flytte grillen i en bod eller dekke den med grilltrekk, bør grillen også renses før vinteren. Du trenger ikke å rense selve rillene på grillen, men restene nede i drypptrauet er lurt å skylle vekk. Rester på rillene kan du rett og slett bare brenne bort med flammene til våren igjen!

3. Det er lurt å vaske vinduene før frosten kommer

Når været blir kaldt og frosten kommer kan det utfordrende å få vasket vinduene skikkelig. Dersom det er minusgrader kan vaskevannet fryse til, og det blir vanskelig å få et skinnende rent vindu. Derfor er det enkleste å gjøre det på høsten.

Vindusvasken kan naturligvis gjøres på mange måter. Det enkleste er å bruke vann og en mikrofiberklut.

Dame står å vasker vinduet.
En vindusvask før frosten sniker seg innpå.

Tips!

Glemte du å vaske vinduene før frosten snek seg på? Et gammelt kjerringråd er å ha noen dråper rødsprit i vaskevannet hvis du skal vaske vinduer på vinteren.

Les også

4. Beskjær trær og plant løk på høsten

Det er mye du kan gjøre på høsten for å gjøre hagen klar til våren. Dersom du har bjørk, agnbøk, lønn og vintergrønne busker i hagen din kan det være lurt å beskjære disse før vinteren kommer.

Mange typer løk kan plantes før frosten kommer. Da får du tidlige vårtegn i hagen, ved at plantene begynner å spire når varmegradene kommer tilbake.

Det kan også være lurt å rake gresset godt og tilsette litt gjødsel på høsten. Da legger du et godt grunnlag for en sunn og frisk plen til neste sommer.

Planter løk i jorden.
Høsten er en god tid å plante løk.

Les også

5. Trekker det fra vinduer og dører? Sjekk isoleringen!

Vinduer som trekker er virkelig ikke et ønske om vinteren. Derfor er det lurt å sjekke isoleringen av vinduer og dører før vinteren kommer, slik at man unngår den kjølige trekken.

Med gamle vinduer kan mer enn 40% av varmen forsvinne ut gjennom vinduene, som kan føre til unødvendig høye strømregninger. For å unngå trekk er det spesielt viktig med god isolering.

Et lurt tips!

Er du usikker på om det trekker fra vinduene? Det kan enkelt sjekkes ved å sette et stearinlys i vinduskarmen når vinduet er lukket. Hvis flammen blafrer kan det være et tegn på at vinduet bør skiftes ut.

Les også

Likte du denne artikkelen?