Få en varm høst med peis

06-10-2021

Det er ingenting som er så hyggelig som fyr i peisen når kveldene blir mørkere og kuldegradene sakte men sikkert begynner å krype nedover. Planlegger du å montere peis eller bytte ut den du har? Vi har samlet noen enkle tips til deg som ønsker å få mer ut av peiskosen.

Gi peisovnen et løft

Nå som det er kaldere ute ønsker mange et varmt hjem, og ser frem til lange kvelder foran peisen. For mange nordmenn er derfor ildstedet en viktig del av stuen, og et samlingspunkt for hele familien.

Har du en peis hjemme, men skulle ønske at den var mer moderne og tidsriktig? Fortvil ikke – i dag finnes det mange muligheter for å gi ildstedet et løft.

Ønsker du å oppgradere peisen, men ikke å legge for mye penger i jobben, er et par malingsstrøk en enkel og rask måte å gi ildstedet et nytt utseende på.

Du kan også velge å gi peisen en glattere overflate ved å oversparkle fugene før du maler. Husk at du trenger maling som er trygg å bruke på varme overflater. Spør en fagperson hvis du er usikker på hvilken maling du bør bruke.

Stue med rosa sofa, stuebord i mørkt tre, grå vegger og en biogasspeis.
En biogasspeis er en god løsning for leiligheter og boliger uten eksisterende pipeløp.

Moderne løsninger for leilighet og boliger uten pipeløp

Du kan fint montere et ildsted, selv om du ikke har pipeløp i hjemmet ditt. I dag finnes det mange gode løsninger, som gir samme varme og kos som en tradisjonell vedovn.

En populær løsning er biopeis, som brenner ved hjelp av bioetanol. Disse selges både som moderne og minimalistiske ildsteder og med utformingen til en tradisjonell vedovn, slik at du enkelt kan finne den som passer best til din bolig – uansett om du bor i en liten leilighet eller stor enebolig.

Med et stort utvalg er det viktig at du undersøker hva som er den beste modellen for ditt behov og din bolig. Vi anbefaler deg derfor å være trygg på valget av ildsted før kjøper noe nytt, i og med at en peis gjerne installeres for mange år frem i tid.

Få varmen og spar strøm med smarte løsninger

Vi har lange og kalde vintre her i Norge, og med høye strømpriser i tillegg bør du vurdere en peis som er mer enn bare for kosens skyld. Bruk litt tid på å finne en peis som i tillegg gir effektiv varme til boligen din.

Velger du å installere en peis med innebygget varmemagasin, kan peisen varme hjemmet ditt i mange timer etter at du har sluttet å fyre i den. En effektiv peis kan derfor bidra til å redusere strømutgiftene.

Dette bør du tenke på før du velger peisovn:

  • Hva slags varmebehov har boligen?
  • Hvor skal ildstedet stå?
  • Hvor godt isolert er boligen?

Sørg for trygg peiskos

Det er viktig at ildstedet er trygt å bruke. Derfor anbefaler SINTEF at du bruker fagfolk når du skal montere nytt ildsted.

Du bør også kontakte fagfolk hvis skal gjøre større endringer på peisen din, enten det er å bygge nytt eller endre strukturen på mur og stein. Dette er en større jobb som krever håndverker med kompetanse på denne typen arbeid.

Ved å bruke en faglært håndverker med kompetanse på ildstedet er du sikker på at jobben er utført etter gjeldende lover og regler, er trygg å bruke og at arbeidet er pent utført.

Sjekk at ildstedet tilfredsstiller gjeldende regler

Ønsker du en varm vinter foran peisen bør du forsikre deg om at ildstedet er CE-merket og at du har dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene som stilles til ildsteder i boliger. Peisen må også godkjennes av en kvalifisert kontrollør etter at den er satt opp.

Likte du denne artikkelen?