Soverom med hotellfølelsen: Slik gjør du det

Av Emmeline Hammer Knudsen

06-10-2021

Etter en lang dag er det få ting som er bedre enn å trekke seg tilbake på et flott soverom. Siden soverommet er det rommet hvor vi sammenlagt tilbringer absolutt mest tid, mener interiørarkitekt Kamille Louise Bjordal at dette rommet bør prioriteres ved oppussing og innredning. Vi elsker følelsen hotellrom gir oss, men hvordan kan du gjenskape den følelsen i ditt eget hjem? Pedersen gir sine beste tips om hvordan skape det ultimate soverommet.

Funksjonalitet på soverom er viktigere enn noen gang

Soverommet har fått en større funksjon de siste årene. Vi ønsker at soverommet skal være som et hotellrom, gjerne med flere funksjoner. Kamille Bjordal jobber til daglig som interiørarkitekt i Arkivet, og opplever at kundene har høyere krav en tidligere.

– Det skal være tilrettelagt for alenetid, en god natts søvn, å lese en god bok eller for å jobbe uforstyrret. I tillegg trenger vi i de fleste tilfeller godt med oppbevarings- og skapplass, forteller hun.

Kamille Bjordal interiørarkitekt i Arkivet
Kamille Bjordal interiørarkitekt i ArkivetFoto: Arkivet

Hvordan fargesette et soverom?

Mørkere farger i nyanser fra naturen, som grønt og blått, er bevist å skulle påvirke søvnen vår positivt.

– Overgangen fra natt til dag blir mykere i et rom med en litt mørkere farge, i tillegg til at det forsterker følelsen av velvære, sier Bjordal.

Hun anbefaler å velge to til tre farger som går igjen både på vegger, møbler og tekstiler.

– Se bort fra knæsje farger som skriker etter oppmerksomhet, disse vil skape for mye nysgjerrighet og ødelegge for natteroen.

Å gå bort fra det normalt hvite taket, og male det i samme farge som veggene kan faktisk gi en bedre atmosfære. Da blir skillet mellom tak og vegg visket ut, og rommet oppleves som mer lunt og behagelig.

– Er du ekstra modig kan tak og listverk males i en kontrastfarge, slik at stilen blir mer personlig og unik, forteller Bjordal.

Blått soverom med seng som står i stil
Farger fra naturen som blått og grønt er bevist skal påvirke søvnen vår positivtFoto: Fargerike v/Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne

– Tapet er tilbake for fullt i trendbildet, og er definitivt med på å skape en eksklusiv hotellfølelse. Et smart triks er å ta opp noen av fargene fra tapeten i tekstiler eller møbler i resten av rommet

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/398197/Kamille-Pedersen1.webp
Kamille BjordalArkivet

Få en unik stil med tapet

Et annet alternativ for å skape en unik og personlig stil er å tapetsere en eller flere vegger.

– Tapet er tilbake for fullt i trendbildet, og er definitivt med på å skape en eksklusiv hotellfølelse. Et smart triks er å ta opp noen av fargene fra et tapet i tekstiler eller møbler i resten av rommet. Stilen blir dermed mer gjennomført og oppleves harmonisk, som på et hotellrom.

Bjordal påpeker at det samme trikset også fungerer ved å ta utgangspunktet i noen av fargene i et bilde eller kunstverk du er glad i.

Fargerik og harmonisk tapet på et soverom
Skap en personlig stil med tapet på soverommetFoto: Fargerike, Styling Siv Brenne, Fotograf Per Erik Jæger

Les også

La sengen spille hovedrollen

– Sengen bør være i fokus og plasseres symmetrisk midt i rommet, sier Bjordal. En oppredd seng ser alltid mer innbydende og delikat ut, særlig med hjelp av et lekkert sengeteppe eller et overkast, hotellputer og pynteputer.

En sengegavl er definitivt prikken over i-en. Den rammer inn sengen, gjør rommet lunere og er behagelig å lene ryggen inntil når du skal lese eller se på tv. Det finnes mange ulike størrelser, stoffer, farger og varianter å velge mellom.

– Jeg har forelsket meg litt i en snekkerbygd løsning med spiler som dekker veggen bak sengen, forteller Bjordal. Den gir definitivt en wow-faktor.

Les også

Lunt soverom med miks av materialer
Materialmiks løfter helhetsinntrykket på soverommetFoto Arkivet: Fotograf Filippa Tredal stylet av Rikke Bye-Andersen og interiørarkitekten er Ida Lundqvist

Bland materialer og teksturer

Pedersen anbefaler å blande teksturer og materialer for å oppnå en følelse av helhet og luksus:

– Velg crispy sengetøy i bomull, sengeteppe i ull eller hotellputer i velur.

Hun trekker også frem at det å bruke de samme materialene gjennomgående vil gjøre at rommet virker mer gjennomtenkt. For eksempel ved å ha konsollbord, knotter eller knagger i samme tremateriale.

Unike detaljer som gir deg hotellfølelsen

  • Crispy, kritthvitt sengetøy
  • Friske blomster
  • Egen lesekrok med godstol og leselys
  • Kaffemaskin til helgene for å kunne "bli i sonen"
  • Snekkerbygde løsninger (om du ønsker TV på soverommet, hvorfor ikke skjule den i et møbel eller i en plassbygd bokhylle)
  • Smarte installasjoner som innebygde USB-innganger, fjernstyrte gardiner og lysbrytere tilgjengelig ved sengen
  • Unike objekter, som kunst eller designlamper

Vegg-til-vegg-teppe og doble gardiner for dempet akustikk

– Trenden med teppegulv er fortsatt høyaktuell! Det forsterker den ettertraktede hotellstilen, og gir en myk start på dagen.

Pedersen trekker frem flere fordeler med enten vegg-til-vegg eller store tepper: Det demper lyd, binder støv og ikke minst gir det en deilig og myk følelse.

Om ikke heldekkende vegg-til-vegg-teppe passer, kan du gå for et større tilpasset teppe som dekker store deler av rommet, som vil gi den samme følelsen.

– Pass da på at teppet går på utsiden av sengen, slik at det rammer inn rommet, sier Bjordal.

Gardiner er også et flott virkemiddel for å dempe akustikken og hindre uønsket lys på soverommet. Hun anbefaler doble gardiner fra taket eller rett under listen.

Ha en lett tynn gardin innerst mot vinduet slik at du kan få inn dagslys uten fullt innsyn når du ønsker det, og en tykkere lystett gardin ut mot soverommet.

Soverom med lunt teppe og lysdempede gardiner
Tekstiler som tepper og gardiner luner og demper akustikkenFoto: Arkivet Fotograf: Helene Bye

Oppbevaring og smarte løsninger

– Det er vanskelig å finne roen på et rotete soverom, så gode løsninger for oppbevaring er viktig, sier Bjordal.

Få er forunt å ha et eget rom til oppbevaring, så her må du vurdere hva som er praktisk med tanke på størrelsen på soverommet ditt.

Det kan være fortrinnsmessig å samle all oppbevaringen du trenger i få utvalgte møbler, som et stort garderobeskap og en stor kommode. Slik kan du samle alt på én vegg og frigjøre gulvplass for et mer organisert og luftig soverom.

– Frittstående nattbord tar ofte unødvendig mye plass, så integrerte hyller for eksempel i eller oppå en sengegavl kan være smarte løsninger. Installerer du i tillegg leselys og stikkontakter eller USB-uttak vil det bidra til luksusfølelsen du får på hotell, forteller hun.

Multifunksjonelle møbler

Møbler med flere funksjoner er smart på et soverom der du har behov for mye oppbevaring, eller kanskje ikke har så stor plass.

– Det finnes flere senger med egne skuffesystemer, sittepuffer med rom til oppbevaring av puter og sengeteppe, eller hodegavler som også fungerer som hyller eller nattbord, sier Bjordal.

Har du litt ekstra plass kan det være lekkert med en sittebenk langs veggen ment for oppbevaring, og som også kan fungere som et multimøbel.

Likte du denne artikkelen?