Bygg ditt drømmekjøkken

06-10-2021

Har du et gammelt kjøkken som er moden for en oppgradering? Da går du en spennende tid i møte. I dag er kjøkkenet et flerbruksrom og samlingsplass for familie og venner, og du har mange muligheter når du skal bygge et kjøkken som passer perfekt for deg og dine. Her får du inspirasjon til hvordan du kan bygge drømmekjøkkenet!

Det er mye som skjer på kjøkkenet

For mange har kjøkkenet i dag rollen som husets viktigste samlingsrom. Matlaging, måltider, oppvask, lekser, latter og gråt – det er liten tvil om at mye foregår på et kjøkken.

Når du skal bygge et kjøkken som passer til alle dine behov er det derfor viktig at du planlegger godt, slik at du får akkurat det drømmekjøkkenet du har ønsket deg.

Prisen for et nytt kjøkken

Før du går i gang med oppussingen er det viktig at du har finansieringen i orden, og har lagd et realistisk budsjett.

I likhet med andre oppussingsprosjekter kan oppussing av kjøkkenet fort bli en dyr affære. Derfor er det viktig at du har bestemt hva som er det de viktigste prioriteringene for ditt nye kjøkken, slik at du unngår overraskelser i form av uforutsette utgifter underveis.

Les også

Planløsningen er viktig på kjøkkenet

Når du har bestemt hvor mye du kan bruke kan du begynne å planlegge hvordan det nye kjøkkenet skal se ut. Det første du bør gjøre å kartlegge hvilke behov du har på kjøkkenet og hva som er en fornuftig planløsning i den plassen du har til rådighet.

Du kan velge å tegne kjøkkenet selv, eller få en fagperson til å hjelpe deg. Ta gjerne et kjapt søk på nett – mange leverandører av kjøkkenløsninger tilbyr gode kjøkkenplanleggere som gjør planleggingen enklere.

Kjøkken med trefargede skap og hvite vegger.
Et moderne kjøkken med fronter i tre er en god kombinasjon av minimalistiske løsninger og lune materialer.

Bygg et velfungerende kjøkken for deg og din familie

Tenk over hvordan du bruker kjøkkenet, hvordan du beveger deg og hvilke behov du har for at kjøkkenet skal fungere optimalt til alle hverdagens gjøremål.

Ha i bakhodet hvordan du bruker kjøkkenet i dag. Hva fungerte i det gamle kjøkkenet og hva ønsker du å forandre i det nye? Ønsker du å bytte ut all innredningen og bygge opp et helt nytt kjøkken fra bunnen, eller vil du beholde noe av den gamle innredningen?

Husk på stikkontakter og rørsystemer. Hvis du ønsker å flytte vask og vaskemaskin, eller legge til stikkontakter og nye lys må du leie inn både elektriker og rørlegger. Hvis du velger å beholde vask og vaskemaskin der de står i dag kan du spare mange penger som du kan bruke på andre deler av kjøkkenet.

Ta gjerne turen ut til de ulike leverandørene for inspirasjon og for å fysisk teste hvordan ulike løsninger fungerer og skuffer føles.

Les også

Kjøkkenets tre soner

Plassering av utstyr, møblement og benker er alfa omega for at kjøkkenet skal være funksjonelt. Et godt tips er derfor å dele kjøkkenet ditt inn i soner når du tenker planløsning.

Kjøkkeneksperter snakker ofte om kjøkkentrekanten eller arbeidstrekanten, en referanse til kjøkkenets tre viktigste funksjoner: matlaging, oppbevaring og oppvask. Tanken er at at alle kjøkkenets viktigste funksjoner skal være plassert innen rekkevidde av hverandre, slik at arbeidsmønsteret blir enkelt og effektivt.

Det er praktisk å plassere kjøkkenvasken i mellom kjøleskap og komfyr, da blir både matlaging og oppvask lettere.

En sone for matlaging

Tenk over hvor mye plass du ønsker til matlaging. Hvis du er glad i å bruke tid på bakverk kan det hende du ønsker mer plass til å rulle ut deig eller til å bruke litt større kjøkkenmaskiner.

En sone for oppvask

Det kan fort bli mye rot når man lager mat. Da er det fint å ha egne soner for de ulike oppgavene på kjøkkenet. I og rundt vasken havner ofte skittent kjøkkenutstyr og matavfall. Tenk på hvordan du jobber og beveger deg på kjøkkenet når du planlegger, da har du mulighet for å skape løsninger som skaper mindre rot og oppvask når du bruker det nye kjøkkenet.

Les også

En sosial sone på kjøkkenet

Som nevnt tidligere har kjøkkenet blitt et samlingspunkt for mange, og det er ikke uvanlig at man samles rundt spisebordet for å jobbe, gjøre lekser eller ta et glass sammen med gode venner.

Her har du mange muligheter til å skape en personlig og hyggelig arbeids- og møteplass for venner og familie. For kjøkken med god plass eller åpen planløsning er et stort spisebord ofte på ønskelisten.

Les også

Gode tips til ditt nye kjøkken

Det er irriterende med skapdører som treffer hverandre når begge åpnes samtidig, eller en kjøkkenvifte som du ofte stanger panna borti. Bruk derfor litt tid på å se og teste om løsningene du har valgt fungerer i hverdagen.

Har du nok benkeplass?

Veldig mange undervurderer behovet for benkeplass. Du bør derfor gjerne beregne litt mer benkeplass enn du først hadde tenkt.

Fleksible løsninger med justerbare hylleplater

Velg justerbare hylleplater. Da slipper du å plutselig ha for lite plass i mellom hyllene, og du har muligheten til å justere på hyllene dersom du plutselig får noen høye glass som ikke får plass i skapet.

Når det kommer til benkeplater og overflater finnes det mye fint å velge mellom. Det er stor forskjell på hvor mye vedlikehold de ulike materialene krever, så sjekk de ulike typenes fordeler og ulemper før du tar et endelig valg.

Tenk miljøvennlig og legg til rette for kildesortering under benken!

Kjøkkenbenk i hvit marmor, benk med skap i bakgrunnen.
Eksklusive materialer som marmor gir kjøkkenet et klassisk preg.

Åpen kjøkkenløsning? Dimm lyset!

Har du en åpen løsning mellom kjøkken og stue kan det være fint å ha muligheten til å dimme lyset. Velg belysning der du får skikkelig arbeidslys, men får dempet lyset etterpå.

Farger på kjøkkenet

Hvitt har i flere år dominert fargepaletten i de norske kjøkken. Det er et tidløst og trygt valg, som kan få små rom til å virke større. Det finnes likevel flere farger enn hvitt som er tidløse, men samtidig føles friskt og som gir personlighet til kjøkkenet. Hvis du vil ha et pent kjøkken og ikke ønsker å bytte farge regelmessig bør du velge en farge som er moderne, men som ikke vil gå av moten etter ett år.

Pastellgrønt kjøkken med underskap og overskap, hvite fliser på veggen.
Farger på interiør og overflater kan løfte hele inntrykket av kjøkkenet.

Tidløse, men samtidig moderne farger til kjøkkenet

Grønn er en populært farge og dukker stadig opp i på vegger og skap i de norske hjem. En matt grønn vegg eller front som et innslag i den rene skandinaviske stilen vil gi et lyst rom mer dybde. Blått er også i vinden om dagen. Blå er i likhet med grønn regnet for å være trygg og tidløs farge, fordi den ikke er tilknyttet noen en spesiell trendepoke.

Grått har lenge vært en trendfarge. Et grått kjøkken er enkelt og stilrent, samtidig som du enkelt kan tilsette andre farger. I tillegg er et grått kjøkken praktisk, da flekker eller skrammer ikke vil være like fremtredende som i et helt lyst kjøkken.

Ikke vær redd for å bruke farger!

Farger kan gjøre mye for humøret så ikke vær redd for å prøve deg frem med litt farge. Husk at du ikke trenger å male hele kjøkkenet. Du kan fint velge å male overskapene i en annen farge enn underskapene, som vil gi kjøkkenet ditt et mer personlig preg. Litt farge i området over kjøkkenbenken vil også gi kjøkkenet ditt et friskt pust.

Les også

Hvilken stil skal kjøkkenet ha?

Det ideelle kjøkkenet er både praktisk og fint, og du har mange ulike stiler å velge mellom når du skal bygge et helt nytt kjøkken. Tenk over om du ønsker deg et stilrent og minimalistisk kjøkken med rene overflater, eller om du ønsker deg et kjøkken med mye personlig preg og spennende detaljer.

Den siste tiden har det blitt veldig populært med åpne hylleløsninger. Her kan du vise fram glass med pasta, krydder, linser og bønner, eller rett og slett vise fram pene glass og servise. Husk at skapdører beskytter mot støv, og at en åpen hylleløsning krever litt mer støvtørking før kjøkkenet blir skinnende rent.

Et godt tips er å velge èn stil og holde seg til den. Da får kjøkkenet et gjennomført og helhetlig utseende! Det finnes mange ulike løsninger innenfor de ulike stilene, slik at du enkelt kan skape et personlig kjøkken innenfor den stilen du har valgt.

Likte du denne artikkelen?