Nye farger til hjemmet? Her er noen gode tips!

31-01-2022

Det viktigste når du velger hvilke farger du vil ha hjemme, er at du velger de du selv liker best og som du syns passer godt i din bolig. Når du skal finne din egen stil er det flere spennende triks du kan bruke for å lage kombinasjoner som egner seg spesielt godt sammen – eller få kombinasjoner til å fungere overraskende bra!

Det er lov – og lurt – å la deg inspirere av andre

Det er sjelden at blir du inspirert helt ut av det blå. Å gå ut, dra på besøk hjem til venner og gjøre research kan hjelpe før du finner ut hvilke farger du ønsker å ha hjemme.

Heldigvis finnes det mange kreative mennesker der ute som gjerne deler bilder og inspirasjon. Det er gull verdt, og gir deg mange gode ideer å hente. Nettsider som Pinterest kan absolutt være en god plass å starte, når du ønsker deg en forandring, men ikke er helt sikker på hva enda.

Farger på vegger, tekstiler og møbler

Husk på at farger ikke bare er det du skal ha på veggen. Det er også resten av inventaret, sånn som gardiner, tepper, møbler og pynt.

Har du for eksempel en stor rød sofa bør du ha den i bakhodet når du velger hvilken farge du ønsker på stueveggen.

Tre begreper du bør kunne: Hoved-, aksent- og kontrastfarger

Et godt tips når du skal finne fargekombinasjoner er å tenke hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge. Denne inndelingen gir et godt innblikk i hva som vil være den dominante fargen i boligen din, og hvilke farger som forsterker og harmonerer godt med denne.

  • Hovedfargen er den fargen du skal ha mest av i boligen din, store vegger og overflater. Hovedfarger kan derfor gjerne være mer nøytrale, og du trenger vanligvis ikke flere enn to.
  • Aksentfargen er den fargen som du har på gardiner, tepper eller møbler. Disse fargene ligger ofte nær hovedfargen, men skaper litt variasjon. Her kan du gjerne ha tre til fem ulike farger, som fremhever og harmonerer med hovedfargen.
  • Kontrastfargen er den fargen som skal skille seg litt ut, og skape personlighet og liv i boligen. Velg en spennende farge som passer godt med resten, og som gjør deg glad!
En hånd som holder en fargesirkel og den andre holder en sort penn.
Du kan enkelt finne kontrastfargen ved hjelp av en fargesirkel. Kontrastfargen befinner seg som regel på motsatt side av hovedfargen.

Slik finner du kontrastfargen

Hva som er kontrastfargen til hovedfargen finner du lett ved å se på et fargehjul. Den fargen som er på motsatt side av den fargen du har valgt er kontrastfargen.

Grunnen til at de kalles kontrastfarger, er fordi når disse fargene settes ved siden av hverandre så vil begge bli skarpere og mer intense. Derfor fungerer de godt for å fremheve hovedfargen og sette ditt eget preg på boligens fargepalett.

Visste du at...?

Fargesirkelen som brukes for å finne kontrast- og komplementærfarger ble laget av den sveitsiske maleren Johannes Itten. Han deler farger inn i primærfarger og sekundærfarger:

Primærfarger
er fargene gul, rød og blå

Sekundærfarger får du ved å blande primærfargene

Fargekombinasjoner i ulike nyanser

Det menneskelige øyet kan se over ti millioner farger, som betyr at vi har utallige muligheter når vi skal velge hvilke farger vi ønsker å omgi oss med hjemme.

Ikke vær redd for å velge de fargene du liker best, og våg å være kreativ! Husk at det er mulig å lage spennende fargekombinasjoner ved å velge mørkere, lysere, støvete, skarpe eller nedtonede varianter av en farge. Kanskje overrasker du deg selv?

Lyseblå vegger, gul sofa med gule, grå og grønne puter, grønn kommode og sandfargede detaljer.
Farger i ulike nyanser kan gi spennende kombinasjoner som fungerer overraskende godt sammen!

Les også

Test fargen på veggen

Å teste malingen hjemme først, er det beste tipset når du er klar for å sette i gang med å fargesette hjemmet ditt. Ofte vil det være andre lysforhold og skygger som gjør at fargene kan se annerledes ut hjemme enn i fargehandelen.

Mange fargeforhandlere selger små bokser med prøvefarge, slik at du kan se hvordan fargene fungerer med resten av inventaret.

Husk at farger endrer seg i ulikt lys: Du bør vurdere malingen på veggen både morgen og kveld – da ser du hvordan fargen ser ut i både skarpt sollys, skumring og i kunstig lys fra lamper!

Les også

Likte du denne artikkelen?