Slik gjør du det: Smart oppbevaring i liten leilighet

Av Tilde Birkeland Hartmann

22-08-2022

I en liten leilighet kan det være vanskelig å få plass til alt. Om du har for mange ting og liten plass kan leiligheten fort se mer rotete ut. Her gir vi deg en rekke smarte løsninger som kan gi deg mer oppbevaringsplass, og tips til hvordan du med små grep kan få leiligheten til å virke større!

Smart oppbevaring på soverommet

På soverommet er det mange deler av rommet og inventaret som kan utnyttes for å få mer oppbevaringsplass. En måte å gjøre det på er å montere plassbygde skap på lure plasser.

Plassbygde skap rundt sengen er både fine å se på og de rommer mye. Du kan finne ferdige løsninger for skap som rammer inn sengen hos flere leverandører, men dersom rommet ikke er så stort er det både smart og en flott oppgradering for rommet med spesialtilpassede, snekrede skap. Da få du skap som passer til akkurat ditt soverom.

Slike skap plasseres på steder der du kanskje ikke hadde utnyttet plassen uansett, og er derfor en smart måte å få mer oppbevaringsplass på.

Plassbygde skap trenger heller ikke ramme inn sengen, men kan også brukes for å utnytte plass rundt andre møbler. Hvis du for eksempel ønsker en kontorplass er det også mulig med skap som rammer inn en pult eller et annet type bord. Skapene kan bygges fra gulv til tak, og vil kunne gi deg masse plass til oppbevaring.

Seng og kontorplass omkranset av skap og hyller
Med denne snedige løsningen får du plass til både seng, pult og skap!

Seng med rom for oppbevaring

Når det kommer til oppbevaring under sengen har du flere muligheter. Du kan få snekret skuffer som går i ett med sengerammen, eller du kan bruke kasser med hjul som enkelt kan skyves inn og ut under sengen. Du kan også bruke l en sengekappe rundt sengen hjelpe deg å skjule kassene og gi rommet et ryddig uttrykk.

I en liten leilighet vil en opphøyd seng med oppbevaring gi deg mye ekstra plass til for eksempel sengetøy og håndklær som tar mye plass.

En puff ved enden av sengen er en annen løsning for smart oppbevaring av ting, samtidig som du får nytte av andre funksjoner i møbelet. En puff med oppbevaring vil gi deg både lagringsplass, et sted å sitte og et sted å legge unna ting du har oppå sengen – som sengeteppe, ekstra puter eller pledd.

Smart oppbevaring i stuen

I stuen er det flere muligheter for å få ekstra oppbevaringsplass med lure løsninger. Hva med å fylle en vegg med en hylleløsning som inneholder både hyller, skap og skuffer?

Dersom du går for en hylle med forskjellig type moduler kan du oppbevare bøker og lignende i de åpne hyllene, mens du i skuffene kan legge ting som kanskje ikke egentlig hører hjemme i stuen. Det er ingen som sier at du ikke kan oppbevare sokker og t-skjorter i stuen!

Dersom stuen er liten er det heller ingenting i veien for å bygge en hylleløsning som ikke stikker for langt ut i rommet, og ikke tar opp for mye plass. En hylleløsning som ikke er for dyp, kan i stedet utnytte plassen langt opp mot taket. Hvis du vil ha en spesialtilpasset hylle, kan en snekker kan hjelpe deg å bygge en som passer perfekt for akkurat din stue!

Bokhylle i stue med skuffer og pyntegjenstander
En hylle med både skuffer, skap og hyller gir deg mulighet til å gjemme bort ting samtidig som du kan fylle de åpne hyllene med bøker og pyntegjenstander – dette blir et blikkfang i stuen!
Også i stuen vil en puff med oppbevaring være en enkel og ryddig måte å gjemme unna ting, samtidig som det gir en ekstra sitteplass. En sovesofa kan også være en perfekt løsning for deg som ønsker muligheten til å la gjester sove over. Når den ikke er oppslått tar den ikke mer plass enn en vanlig sofa og det finnes i dag en rekke sovesofaer med plass til oppbevaring av for eksempel gjestedyner og sengetøy.

Smart oppbevaring på kjøkkenet

Er kjøkkenet lite er det viktig å sørge for at du i hvert fall har plass til de mest nødvendige tingene. En vegghengt hylle på døren vil gi deg ekstra plass. Bruk høyden for alt den er verdt, og heng opp en hylle til gryter og kokebøker.

Har du plass over skapene kan du også oppbevare ting oppå dem. Bokser som passer på toppen av skapet er flotte for å gjemme bort ting, og vil skape et ryddigere uttrykk. Skruekroker kan brukes til å henge opp kjøkkenredskap på veggen eller under hyller.

Kjøkkenredskaper som henger i spiker under en kjøkkenhylle
Hengende oppbevaring er både plassbesparende og det ser stilig ut!

Smart oppbevaring i spisestuen

Uansett om du har en egen spisestue, spisestue i stuen eller spiseplass på kjøkkenet vil en sittebenk med oppbevaring være en god idé. Sittebenken er praktisk fordi den gir sitteplass samtidig som det potensielt kan være et sted for mer oppbevaring.

Benken kan du bygge selv, eller du kan få hjelp av en snekker som finner den beste løsningen for din leilighet. I en mindre leilighet har man kanskje ikke masse plass til spisebord og spisestoler, det kan være lurt å sørge for at stolene kan skyves tett inntil bordet slik at de ikke tar unødvendig plass når de ikke brukes.

Dette er lettere om du velge stoler uten armlen, og kanskje også uten stolrygg. Krakker som kan stables oppå hverandre kan være god løsning, og de er enkle å flytte med seg ut i for eksempel stuen hvis du trenger flere sitteplasser der.

Tips og triks for små leiligheter

  • I stuen er det lurt å gå for et teppe som rommer alle møblene, dette binder rommet sammen.
  • Gardiner fra tak til gulv gir en følelse av at rommet har høyere tak. Naturlig lys er også gull verdt, gå derfor for florlette gardiner som lyset slipper gjennom.
  • Speil kan være med på å gi en følelse av et større rom. Heng det på en strategisk plass og se hvordan rommet utvider seg!
  • Bruk samme farge på kjøkkeninnredning og vegg for å skape et åpent og luftig inntrykk.
  • Husk at mørke farger kan få et rom til virke mindre, men lyse farger åpner opp rommet mer. Tenk derfor godt gjennom fargevalgene i leiligheten!

Likte du denne artikkelen?