Slik får du et flott langbord!

Av Tilde Birkeland Hartmann

10-11-2022

Når du skal ha selskap er det kanskje mat og drikke som står i fokus, men et pyntet langbord kan være med på å sette prikken over i’en. Et vakkert langbord trenger verken være vanskelig eller dyrt. Her får du tips til hvordan du kan bruke ting du allerede har eller finner til å lage et flott langbord!

Det begynner med selve bordet

Et pyntet langbord starter med selve bordet. Du kan velge å dekke rett på bordet, eller du kan bruke duk eller spisebrikker. Dersom du bruker duk eller spisebrikker kan du tilpasse fargene etter årstid. Hva med sort til halloween? Eller grønt og rødt til juletider? Hvit duk på langbordet er heller aldri feil, og gir mange muligheter til å eksperimentere med fargerik pynt.

Hvis bordet ditt ikke er stort nok til å dekke på til hele selskapet er det faktisk ikke så vanskelig å lage bordet selv! Ved hjelp av for eksempel benkeplater og bordben kan du relativt enkelt lage et flott bord med plass til alle gjestene dine. Du kan også få hjelp av en snekker til å lage det perfekte bordet tilpasset deg og ditt hjem.

Når vi først er inne på trebord! Hvordan tar du best mulig vare på treverket?

  • Tre er et levende produkt, og bør rengjøres og behandles med jevne mellomrom.
  • Ikke bruk for mye vann ved rengjøring
  • Bruk vaskemidler som er tilpasset treet
  • Husk å bruke riktig olje: Hvitolje til bord som er hvitoljet fra leverandøren og edeltreolje til bord som kommer naturlig oljet
  • Lakkerte bord bør behandles med bivoks hver sjette måned

Bruk årstiden for alt den er verdt!

Når bordet er på plass skal det pyntes. Pynten kan du kjøpe eller lage selv. De forskjellige årstidene byr på masse lekker pynt til langbordet. På sommeren kan du plukke blomster som du kan plassere i vaser, eller du kan kutte av stilken og plassere de utover bordet. Tørkede blomster gir et mer rustikt uttrykk. På høsten er skogen full av fargerike blader som er perfekt å pynte med. Bruk blader i ulike farger og kongler til å lage et fantastisk høstbord.

Langbord pent dekket med høstlig tema.
Et bord som gjenspeiler årstiden!
Naturen er full av pynt til langbordet. Ikke bare ser det fint ut, det er også gratis! Granbar og røde bær kan brukes for å lage lune og koselige julebord. Plasser levende lys ut over bordet og senk belysningen i rommet. Pass på at levende lys ikke er i nærheten av lettantennelige materialer.

Tre kan brukes til alt

Naturen er full av materialer som du kan bruke til langbordet og en av tingene som kan brukes til alt er treverk! Små stubber kan brukes som lysestaker, og hvis du skal ha bordplassering kan små trebiter brukes til å holde bordkortene. Bordkort er en morsom måte å sørge for at gjestene sitter med noen andre enn de ellers ville satt seg med, og kan bidra til at gjestene blir enda bedre kjent i løpet av kvelden!

Tre kan også brukes som fat til lysestaker eller blomsterpotter for å bidra til å skape et rustikt preg på langbordet. Hva med å bruke små treringer til serviettholdere?

Bord dekket med blomster på en trering.
Så enkelt kan det gjøres! Plasser en blomstervase på en trering.

Hvis du ikke har nok servise

Et problem mange støter på når de skal ha større selskap er at de ikke har nok servise. Dette er ikke et problem. Dersom du har to forskjellige serviser kan disse fint brukes sammen. Det er ingen som sier at alt må være likt! Bruk forskjellig servise til din fordel og lag et spennende langbord. Du kan for eksempel ta annenhver lik og ulik tallerken, eller ha ulike tallerkener og glass på den korte siden av bordet.

Det er ikke bare serviset som kan være ulikt. Hvis du vil pynte bordet med blomster kan du lage små buketter og putte disse i forskjellige små vaser. Små vaser er morsomme å spare på og mange ulike vaser gir ekstra liv til bordet.

Når det kommer til selve oppdekningen

Dekketallerkener er stilige og kan være med å gi et høytidelig uttrykk. Hvis du søker på nett kan du finne mange regler når det kommer til oppdekning, men viktigst av alt er at du som vert koser deg og blir fornøyd med resultatet.

Pent dekket bord med gull bestikk og hvit tøyserviett.
Her ser du hvordan bestikk og glass kan plasseres.

Hvis du likevel ønsker å følge de såkalte reglene for oppdekning, så innebærer dette følgende:

  • Tallerkenene skal stå en centimeter fra bordkanten
  • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen de skal benyttes
  • Gaffel eller skje til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen
  • Glassene skal plasseres på en rett linje bak tallerkenen, og i den rekkefølgen de skal benyttes
  • Vannglassene skal stå til høyre for eller bak vinglassene

Likte du denne artikkelen?