Oppgrader hjemmet med tapet

Av MinBolig

06-10-2021

Tapetsering krever både nøyaktighet og tålmodighet. For å hjelpe deg på veien har vi samlet noen gode råd slik at du unngår de vanligste feilene, og får en vegg som passer godt sammen med resten av boligen.

Tenk gjennom materialer, mønster og kvalitet

Innvendig oppussingsprosjekter i hjemmet er alltid populært. Spesielt mindre oppgraderinger som maling og tapetsering står høyt på listen.

Har du bestemt deg for å tapetsere bør du tenke over hvilke farger og mønster du kunne tenke deg, men også ta hensyn til kvalitet og materialer. Det er mye enklere å henge opp tapet i god kvalitet, enn rimeligere variantene.

Ulike egenskaper for forskjellige typer tapet

Mange velger å bruke en fibertapet eller en non-woven tapet når de skal tapetsere. Det er fordi disse typene er tapet som du kan lime rett på veggen.

Disse kan også henges opp på underlag som glassfiberstrie eller pussede vegger. Fibertapet er i tillegg en sterk tapet som både tåler slitasje og vask.

I dag får du både papirtapet, tekstiltapet, vinyltapet og våtromstapet med fiberbakside som gjør det enklere å henge opp.

Det er viktig at å sjekke baksiden av tapetet før du kjøper, i og med at det baksiden som avgjør hvordan limet skal påføres. De som ikke har fiberbakside må ofte fuktes med lim før de settes opp.

Ny tapet krever forarbeid

Godt grunnarbeid er også en forutsetning for en vellykket tapetsering. Uansett hva du velger av tapet bør du belage deg på å sette av litt tid til forberedelser.

Når du skal tapetsere trenger du å ha riktig verktøy tilgjengelig. Tapetkniv, vater, blyant, tapetbørste og tapetkniv er lurt å ha for å sikre et godt resultat. Spør gjerne en fagperson om tips når du kjøper tapeten – de kan gi deg gode råd for hvordan du henger opp akkurat den typen tapet som du har valgt.

Forberedelser før tapetsering

Når du skal tapetsere er det viktig at underlaget er rent, tørt og har en jevn overflate.

Hvis du har en gammel tapet som løsner når det påføres vann, eller en vegg som er preget av løse rester fra maling – så bør dette fjernes før du limer opp tapeten.

Er veggene tidligere malt bør disse mattes ned med grovrens, skylles og pusses.

Har du en gammel vinyltapet eller tekstiltapet må ytterste sjikt alltid fjernes.

Hvis tapetet preget av ujevn overflate eller du oppdager hakk, spikerhull eller andre ujevnheter kan dette fort bli synlig gjennom det nye tapetet. Du bør derfor sparkle og slipe veggen før montering.

Husk grunning for lyse tapeter og noen typer underlag

Noen underlag krever at det grunnes før du setter opp ny tapet. Dette gjelder blant annet om det er et sugende underlag, som for eksempel spon og mur. Disse underlagene må enten grunnes eller limvaskes slik at tapetlimet ikke forsvinner inn i underlaget.

Skal du påføre en tapet som er relativt gjennomskinnelige, ofte lyse og tynne tapeter, bør du grunne i tilsvarende farge som grunnfargen i tapetet.

Veggfornyer: En effektiv løsning på ujevnt underlag

Noen velger å bruke en veggfornyer som erstatning for helsparkling. Veggfornyer er en kraftig, tapetlignende vev som fjerner de fleste ujevnheter. Disse kan blant annet brukes til å dekke malt glassfiberstrie, og kan enkelt limes på veggen for et kjapt resultat til en slett vegg.

Har du valgt å bruke veggfornyer kan du velge en variant som er grunnet fra fabrikk. Ferdig grunnet veggfornyer gjør at duken trekker jevnt slik at sluttresultatet med både maling og tapet lettere blir pent og uten skjolder.

Stue med grønn tapet, gule gardiner, hvit sofa, gul lenestol og detaljer i grønt og blått.
Du har mange valgmuligheter når du skal velge hvilken tapet du skal ha i boligen din.

Slik tapetserer du veggen selv

Før du setter opp første tapetstrimel bør du vatre eller lodde opp første lengde på veggene.

Pass på at du bruker rikelig med lim.

Bruker du for lite lim eller det er steder som ikke får lim vil ikke tapetet festes ordentlig til veggen.

Ta høyde for at det alltid vil komme lim på tapetet i løpet av tapetseringen, og husk at det alltid vil komme litt overskuddslim i skjøtene. Dette kan derimot enkelt tørkes bort med en fuktig klut, så har du perfekte skjøter og et perfekt lagt tapet.

Bruk profesjonelle og få et perfekt resultat

Til tross for at tapetsering og maling virker som et enkelt oppussingsprosjekt, kan en dårlig utført jobb være en irritasjon for de fleste.

Skal du for eksempel tapetsere på badet må våtromstapet brukes, som er tykkere enn vanlig vinyltapeter. Alle våtromstapeter har fiberbakside, men for at disse skal forhindre at fukt trekker inn i veggen må de trådsveises. Dette skal utføres av fagfolk.

Det kan også lønne seg å bruke profesjonelle dersom veggen krever avretting, fjerning av gammel tapet eller må bredsparkles.

For å lettere oppnå ønsket resultat kan tapetsering utført på en fagmessig riktig måte være raskeste vei til en ny vegg. Vi anbefaler derfor å bruke profesjonelle fagfolk til å gjøre jobben for deg.

Da kan du være trygg på at arbeidet blir pent utført, og at du får et resultat som varer!

Likte du denne artikkelen?