Få det pent når du maler – også på vanskelige steder

Av Kathrine Gram

08-03-2022

Å male et rom er ofte en takknemlig oppgave, fordi du raskt og relativt enkelt kan skape en helt ny stemning med riktige farger og god teknikk. Utfordringen kan være å få det pent overalt – også på de stedene det er ugreit å komme til. Vi gir deg tipsene som sparer deg for tid, søl og ergrelse!

Bruk riktig maleverktøy

Har du en pensel og en rulle med et malingkar? Trenger du egentlig noe mer for å male veggen i stuen din? Kanskje greier du deg en stund med det, men så var det denne radiatoren, da… Hvordan skal du få malt bak den? Eller komme ordentlig til ved hjørnene på taklistene? Det finnes heldigvis maleverktøy for enhver utfordring!

Få det fint med gode pensler og ruller

En god pensel er avgjørende for å få et pent resultat. En kvalitetspensel mister ikke hår, gir en pen overflate og kan brukes flere ganger. Det finnes mange typer pensler, slik at det skal være enkelt å finne en som egner seg til akkurat ditt behov.

En malingsrulle er perfekt når du skal male store, slette flater, og kommer i alle størrelser til ulikt bruk. Er du usikker på hva du trenger? Ikke vær redd for å stille spørsmål! Du vil få god veiledning til riktig maleverktøy hos alle forhandlere av maling.

Sørg for lang levetid – slik rengjør du pensel og rulle

  • Rengjør penselen i lunkent vann og såpe inntil det slutter å strømme ut maling.
  • Fjern størknet maling med en stiv stålbørste.
  • Dypp penslene i grønnsåpe eller oppvasksåpe, så ikke busten tørker ut.
  • Bruk hullet på skaftet til å henge opp penselen så den får tørke helt.
  • Bruker du rull og ikke pensel, så er det lurt å bruke en rullskrape for å få ut så mye maling som mulig først. Deretter kan den rengjøres på samme måte som pensler.
  • Har du malt med oljemaling bør du ta grovvasken i white spirit eller penselrens for oljemaling, før du vasker penselen videre i grønnsåpe eller oppvasksåpe.

Husk alltid å røre i malingen

Du skal røre i malingen hver gang en ny boks åpnes og underveis når du maler. Da unngår du at malingen skiller seg fordi fargepigmentene synker til bunns i malingsbøtta.

Rørepinner får du billig hos alle forhandlere av maling, så slipper du å få fliser fra trepinner i malingen din.

Grundige forberedelser er alfa og omega

Uansett hva og hvor du skal male, er hemmeligheten bak en vellykket malejobb å sørge for at du gjør forarbeidet som skal til – og at du har alt utstyret du trenger.

Et rent underlag gir et pent maleresultat

Grundig rengjøring sikrer at ny maling sitter godt og lenge, samtidig som du unngår skjolder.

Du kommer langt med en mikrofibermopp som tar støv og skitt. Til vanskelige flekker og misfarging kan du bruke et rengjøringsmiddel som er spesielt beregnet for bruk før maling.

Visste du at...?

Temperaturen er viktig når du maler innendørs. Det er en fordel at det er en konstant og relativt lav temperatur mens du maler, for da flyter malingen penere sammen. Rundt 15 grader er den ideelle temperaturen når du skal male. Så ta på deg en genser, og få det beste resultatet!

Unngå søl med malerfilt

Du har kanskje pleid å dekke gulvet med gråpapir eller aviser? Malerfilt er et filtdekke med plastunderlag som sparer deg for mye søl, og er svært praktisk. Filten absorberer malingen, og plasten gjør at malingen ikke trekker gjennom, samtidig som den sørger for at malefilten ligger stabilt på gulvet.

Malerfilten flytter du med deg etter hvor du maler. Den er lett å rulle sammen og kan lagres til neste gang du skal i gang med et maleprosjekt.

Maskeringstape: tidkrevende, men viktig

Maskeringstape er et uunnværlig hjelpemiddel for å sikre at malingen kun havner der den skal. Vær nøye med maskeringen, fordi da får du et pent sluttresultat og sparer deg for kjedelig etterarbeid.

Bruk en maskeringstape av god kvalitet og klem den godt inntil veggen for å unngå luftbobler. Velg en tape som gir skarpe malekanter, og som tåler å stå i et par uker uten å etterlate limrester.

Hånd som drar av maskeringstape på en grå og hvit vegg.
Med en god maskeringstape og riktig malerpensel vil du få et strøkent resultat.

Maling på steder som er høyt oppe og langt borte

Skal du male høyder der du ikke rekker opp eller frem, så bruk et forlengerskaft til rullen, fremfor en ustødig krakk eller gardintrapp. Da sparer du også rygg og armer.

Skal du gå løs på utilgjengelige steder, trenger du en pensel med skrå bust. Disse finnes i flere bredder og er suverene til detaljarbeid. Den skrå busten sørger for at du kommer tett inn i hjørner, profiler og langs lister.

Radiatorer – en utfordring

Det er ikke morsomt å måtte demontere radiatoren for å få malt veggen bak, men det er sjelden nødvendig. Heldigvis finnes det mange gode verktøy som hjelper deg med å komme til på selv de vanskeligste steder.

Maleforhandlerne selger miniruller, også kalt “bakomrull”, på 10 cm. Miniruller selges ofte sammen med forlengerskaft, slik at du lett kommer til over alt. En lang og tynn pensel er også til god nytte når du skal male på ugreie plasser.

Tips!

En radiator som ikke er bygget inn er ofte ikke noe du ønsker å fremheve. Hva med å male radiatoren i samme farge som veggen? Da skiller den seg ikke ut, og skaper en fin helhet i rommet.
Sort vegg og sort radiator, kreativ bokhylle med lys.
En radiator i samme farge som veggen skaper en fin helhet i boligen.

Les også

Likte du denne artikkelen?