Perfekte gulv til alle rom

Av Emmeline Hammer Knudsen

07-10-2021

Gulvet er den største rene overflaten du har i hjemmet ditt og på mange måter det viktigste "møbelet" i boligen. Selv om nordmenn fortsatt er glad i det trygge og kjente tregulvet, tar de fleste nå mer bærekraftige, bevisste og modige valg når de skal velge nytt gulv.

Hva slags gulv skal du velge?

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing, og gulvet er en av våre favoritter å fornye. Men hva slags gulv er mest trendy akkurat nå?

Kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, forteller at personlig stil med mønstrede gulv, herdet tre og gulv tilpasset forskjellige rom, er veldig populært for tiden, og tror det vil prege trendbildet også det kommende året.

Rommets funksjon styrer valgene våre

Mens norske hjem tradisjonelt har vært preget av det klassiske parkettgulvet, som gir boligen en behagelig og lys romfølelse, er det flere og flere som nå tilpasser gulvet etter rommet og dets funksjon.

– Det viktigste man gjør er å finne gulvet som passer for deg og livssituasjonen du er i. Men trenden viser at flere vurderer hjemmet som en helhet. Vi er ikke like opptatt av at det må være en jevn flyt i hjemmet med matchende gulv i alle rom, slik som tidligere.

Rommets funksjon har blitt viktigere, og vi tar derfor mer gjennomtenkte valg. Vi kan ha teppegulv på soverommet for å forsterke hotellfølelsen, praktisk vinylgulv på våtrom eller i gang, og parkett i fellesområdet med avpassede tepper for å dele opp i soner, forteller Henningsen.

Vi er blitt mer opptatt av å inspirere og hente inspirasjon fra andre. Filmer, serier, blogger og sosiale medier bidrar til at vi ser hjemmet vårt med nye øyne.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/325912/Tale-portrett-062.webp
Tale Olivia HenningsenKreativ Leder Fargerike

Vi går i større grad våre egne veier – også når det gjelder gulv.

Den klassiske 1-stavs eikeparketten i lyse nyanser mot hvitt eller gråtoner, vil fortsatt dominere, mener Henningsen. Samtidig ser vi en oppblomstring av personlig stil og modigere valg generelt på interiørfronten.

– Vi er blitt mer opptatt av å inspirere og hente inspirasjon fra andre. Filmer, serier, blogger og sosiale medier bidrar til at vi ser hjemmet vårt med nye øyne. Vi går i større grad våre egne veier, og har blitt mer uredd i valg av stilen i hjemmet vårt. Farger, mønster og kontraster går igjen - kanskje som en kontrast av det lyse og klassiske som lenge har preget trendbildet, sier Henningsen.

Chevron- og fiskebeinsmønster har gjort comeback

Klassiske og sofistikerte, men samtidig særegne tregulv med mønster i fiskebein, chevron eller ruter har virkelig gjort et comeback de siste årene. Henningsen tror forklaringen av den økende populariteten henger sammen med interessen for kvalitet og personlighet i hjemmet.

– Et gulv med mønster gir karakter til et rom og styrker den personlige stilen. De finnes i forskjellige størrelser og farger, og særlig de mørkere nyansene ser vi en økt interesse av, forteller Henningsen.

– Gulv med mønster har alltid blitt sett på som luksuriøse, eksklusive og kostbare med både høy materialkost og omfattende montering. På grunn av teknologiutviklingen er nå slike gulv tilgjengelige for flere. Fiskebein kommer eksempelvis nå også som klikkparkett, som reduserer monteringstiden og kosten betraktelig.

Lyse gulv med chevron og mønster i stue med blå sofa og sidebord.
Et gulv med mønster gir karakter til et rom og styrker den personlige stilenFoto venstre: Sveinung Bråthen, Styling: Christine Hærra - Fargerike.no Foto høyre: Per erik Jæger, Styling: Siv Brenne - Fargerike.no
Minimalistisk og moderne kjøkken med mørke fronter og fiskebensparkett.
Fiskebeinsparkett har gjort et stort comeback de siste åreneFoto fra produsenten, Fargerike.no

Herdet tregulv bevarer den genuine trefølelsen

Et gulv Henningsen har skikkelig troen på er herdet tregulv. Her benyttes en ny type patentert og varmebehandlet teknikk som herder treet og dermed gjør det sterkere og mer solid enn en vanlig parkett.

– Dette er et innovativt og vedlikeholdsfritt gulv som bevarer den genuine trefølelsen og er mer holdbart og slitesterkt enn et vanlig parkettgulv i tre. Herdet tregulv er perfekt for familier med barn der man ikke trenger være bekymret for riper og hakk i gulvet, sier Henningsen.

Vi har et større fokus på miljø enn tidligere

En annen ting som stadig blir viktigere for folk når de skal velge gulv til boligen, er miljø og bærekraft. Takket være en omfattende teknologiutvikling de siste årene er det nå mulig å finne gulv som både treffer på estetisk design og funksjonalitet, og bærekraft.

Materialene skal være slitesterke, holdbare, kunne gjenvinnes og produseres av råvarer som ikke ødelegger naturen. Gode eksempler på dette er laminat og vinylgulv.

– Vinylgulv, som tidligere var forbeholdt kontorlokaler og offentlige steder, er nå i full fart på vei inn i norske hjem, forteller Henningsen. De kommer i mange spennende farger og mønstre, er resirkulerbare og egner seg godt på våtrom, kjøkken eller i gangen.

Også andre bærekraftige materialer som blant annet korklaminat øker i popularitet.

– Nå har vi fått noe så kult som et karbonnegativt korkgulv! Et gulv som produseres i en klimanøytral prosess, uten unødvendige utslipp. Resultatet blir et fantastisk mykt gulv som treffer på alle felt, sier Henningsen.

Les også

Moderne kjøkken med laminatgulv, kjøkkenfronter i lyst tre og stein.
Laminat og- vinylgulv er miljøvennlige alternativFoto fra produsenten, Fargerike.no
To stående bilder ved siden av hverandre. Til venstre er et soverom med vinylgulv med mønster i hvit og gråtoner, til høyre en gang med blått vinylgulv med mønster, blå trapp og benk med gule og hvite puter.
Vinylgulv egner seg godt på våtrom, kjøkken eller i gangenFoto: Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne, Fargerike.no

Byggmester: – Slår et slag for heltre

Byggmester og Norges hyggeligste Håndverker i 2018, Sveinung Tofteland, er enig i at interessen for kvalitet og bærekraftige gulv er økende. Han jobber daglig med gulv for Løkkan Tre og sine importerte Bygdegulv, og slår naturligvis et slag for gulv i heltre.

I motsetning til parkett, som består av flere lag som er limt oppå hverandre, kommer heltre i massive uavbrutte gulvbord.

– Heltre var det gulvet som ble benyttet i de fleste norske hjem i lang tid - og med god grunn, forklarer Tofteland. Gulv i heltre er levende og et 100% naturlig materiale, som både tåler vann og røff behandling slik at det kan legges i alle rom, våtrom inkludert.

– Her snakker vi om et miljøvennlig valg, både ved produksjonen og at gulvet holder i hundre år - da det kan slipes utallige ganger og fortsatt være like fint. Det kreves dyktige fagfolk for at slike gulv skal legges perfekt, men du sitter igjen med et varig flott resultat som hever boligen din betraktelig, sier Tofteland.

– Gulv i heltre er levende og et 100% naturlig materiale, som både tåler vann og røff behandling slik at det kan legges i alle rom, våtrom inkludert.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/11097/Sveinung.webp
Byggmester Sveinung Tofteland
Lyst tregulv i heltre i stue med sofagruppe.
Heltre er et holdbart materiale som tåler vann og røff behandlingBygdegulv Stokkan Foto: Løkkan Tre

Teppegulv og inndeling av soner

Allrommet har blitt mer sosialt enn tidligere, og flere går for åpen kjøkkenløsning der kjøkkenet, spisestuen og stuen går sømløst inn i hverandre. Henningsen i Fargerike forteller at mange fortsatt vil ha en jevn flyt med like gulv gjennom allrommet. Likevel er vi ikke redd for å gå vekk fra det mest tradisjonelle.

– Et flott laminatgulv ser bedre ut enn noen gang og fungerer godt både på kjøkkenet og i stuen, sier Henningsen.

Hun forteller at støpt betong og mikrosement også er noe man ser mer og mer av. Slike gulv gir et kjøligere og mer industrielt uttrykk, som mange ønsker for å få frem kontraster i boligen.

En annen gulvtype som har fått sin renessanse i senere tid er teppegulvet. Teppegulv på soverommet er noe vi har sett mye av de siste sesongene, men Henningsen mener det ikke er noe i veien for å velge heldekkende tepper også i stuen.

– Med dagens kvalitet får du teppegulv og avpassede tepper i flott matt design som er enkelt å vedlikeholde og bra for inneklimaet. Samtidig sier hun at mange hadde blitt overrasket over hvor godt det luner og demper støy.

– Hjemmet er viktigere enn noen gang, og derfor er det også flere av oss som pusser opp og prioriterer å ha det fint rundt seg. Hjemmet vårt skal reflektere hvem vi er og hva vi står for, forklarer Henningsen.

Les også

To stående bilder. Til venstre et soverom med teppegulv, fargerikt sengesett og detaljer i gult, til høyre et oppholdsrom med teppegulv, to stoler og detaljer i naturfarger.
Teppegulv har blitt et populært valg på soverommet da det luner og demper støyFoto: Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne - Fargerike.no

Likte du denne artikkelen?