Slik blir slitte tregulv gode som nye

Av Kathrine Gram

21-03-2022

Er du så heldig at du eier en bolig med originale tregulv? Eller ønsker du å fornye et slitt tregulv? I stedet for å legge et helt nytt gulv, vil du med sliping og riktig overflatebehandling få et vakkert tregulv med sjel.

Skjult tregulv i eldre bolig? Let frem det gamle gulvet!

Ofte er det bedre å avdekke det gamle gulvet enn å legge et helt nytt. Du kan nemlig være så heldig at du finner et kvalitetsgulv under lag av linoleum, tepper eller vinyl! Gulvleggere i gamle dager la ofte tykke planker av topp kvalitet, slik at du virkelig kan finne en skatt av et gulv i boligen din.

Vi har tatt en prat med Tom Evjen. Han jobber som prosjektselger med områdeansvar i Maxbo, og har mye kunnskap om hvordan man skal behandle slitte tregulv.

Slik sjekker du hva som skjuler seg under gulvdekket

Det finnes flere metoder for å undersøke hva slags gulv som befinner seg i boligen din. Den enkleste løsningen er å rive vekk et hjørne av gulvdekket for å få fastslått med sikkerhet hva som skjuler seg under. En annen måte er å drille et hull gjennom lagene, stort nok til at du kan se hva som finnes under gulvdekket.

– Mange boligeiere blir begeistret når de avdekker originale tregulv, fordi de setter pris på gjenbruk og tradisjoner. I tillegg vet de at gulvene tilfører både sjarm og sjel til boligen når de slipes og etterbehandles, sier Evjen.

Sjekk tilstanden på gulvet før du begynner med restaureringen

Før du går i gang med restaurering av et gammelt tregulv er det noen ting du bør vurdere.

– Det er viktig å sjekke gulvets tilstand nøye før man går i gang. Hvis det er mange og store sprekker og dype sår i treverket, er det ikke sikkert det blir så pent som man ønsker, selv om mye kan utbedres underveis, forklarer Evjen.

Et gulv med sprekker trenger ikke å være negativt. Evjen påpeker at et rustikt og tidspreget gulv i mange tilfeller kan passe stilen du har i boligen din.

– En trend nå er at mange velger en mørk overflatebehandling, som både er pent i seg selv, men som også skjuler ujevnheter og skader i treverket.

Når eldre tregulv slipes og etterbehandles kan de tilføre både sjarm og sjel til boligen

Tom Evjen

Hvilken behandling er den beste for tregulvet ditt?

Evjen har gode tips til hvordan du bør gå frem for å behandle og fornye slitte tregulv, og hva som må til for å få et flott gulv som varer i mange år framover.

Behandling med voks, olje og beis

– Hardvoksoljer, oljer og beis blir pent på tregulv. Det er fordi de er transparente, slik at man kan se treets vakre struktur. Det gir et naturlig og eksklusivt uttrykk, der oljen tilfører fuktighet som holder treverket pent i mange år. Men husk at en slik behandling tåler litt mindre slitasje enn et lakkert gulv, forklarer han.

Evjen anbefaler å lakkere de fleste typer gulv uansett overflatebehandling, men minner om at ulike typer treverk oppfører seg forskjellig.

– For eksempel vil heltre i furu lettere sprekke opp enn gulv av hardtre, som eikeparkett. Derfor er det viktig å bruke riktig lakk som ettergir bevegelsen i tregulvet. Og husk på å være helt sikker på at alt slipestøv er fjernet før du lakker!

Et slitesterkt gulv med lakk

Har du et gulv som er mye i bruk, kan det være lurt å velge en overflatebehandling som gjør treverket sterkere og enklere å rengjøre. Her anbefaler Evjen å bruke lakk på tregulvet.

– Det er populært å velge olje med farge og ha to lag lakk oppå for å få maksimal slitestyrke. Lakk får du i ulike glansgrader, der halvblank eller silkematt er de vanligste, og riper i overflaten synes ikke like raskt på matte overflater som på blankere, sier Evjen.

Hånd med plasthanske som maler lakk på et tregulv.
Lakk gir en fin og slitesterk overflate på tregulvet ditt.

Få fram den naturlige trefargen med lut

Lut er et alternativ som egner seg best for gulv av bartrær, ikke for parkett eller løvtrær. Ved å bruke lut begrenses gulningsprosessen i tregulvet, da luten bryter ned det øverste laget og dermed gir den fine, gråhvite fargen.

Lut gir gulvet en lys og delikat patina, som holder seg fin svært lenge. I dag finnes lut i en rekke farger, slik at du kan finne den som passer best til ditt interiør.

– Det er viktig å huske at lut i seg selv ikke gir noen beskyttelse mot smuss og flekker, og at gulvet fortsatt trenger behandling av for eksempel hardvoks, olje eller såpe som gir beskyttelse mot slitasje. Når gulvet først er lutet og ferdig behandlet trenger du ikke gjenta behandlingen før det er så slitt at du har kommet ned til friskt treverk, forklarer Evjen.

Gulvsliping er et håndverk, gulvbehandling er en kunst

Tom Evjen

Derfor skal du behandle tregulvet ditt

De vanligste overflatebehandlingene av tregulv er olje, lakk, hardvoksolje, lut og maling. Formålet med slik behandling er:

  • Beskytte treverket mot slitasje
  • Hindre og begrense at smuss og fuktighet trenger ned i treverket
  • Gi tregulvet et ønsket, vakkert utseende

Originale tregulv av furu og gran: unikt og behagelig

Tregulv av furu og gran passer for deg som ønsker en robust atmosfære med naturens avtrykk i hjemmet ditt.

Gran og furu har mange av de samme egenskapene, men gran har som regel flere og mindre kvister i treverket, mens furu er tydeligere preget av årringer.

Gulv av gran får en litt rødere tone i treverket når de eldes. Furu er litt hardere og mer slitesterkt, og er derfor det som brukes mest til gulv i norske boliger.

– Originale tregulv av furu og gran tilfører boligen det lille ekstra, som ikke kan kjøpes for penger. Gulv av nåletrær er mykere og lunere å gå på enn gulv av løvtrær som eik, lønn og ask. Til gjengjeld er det mer sårbart for slitasje. Heldigvis kan gamle tregulv slipes igjen og igjen, og dermed vil gulvet ditt være vakkert og solid i mange generasjoner, sier Evjen.

Dyrere materialer fører til mer gjenbruk

– Vi ser at prisene på gulv materialer stadig øker, noe som kan bety at terskelen blir lavere for å bruke det opprinnelige gulvet folk måtte ha i boligen sin, samtidig som stadig flere blir mer miljøbevisste, påpeker Evjen.

Evjen forteller at det er forskjell på hva slags gulv folk velger i boligene sine, alt etter hvilket behov, livsstil og økonomi de har.

– Vi ser en tendens til at de som skal pusse opp for å selge velger laminatgulv, som er rimeligere, men pent. På den andre siden ser vi at de som pusser opp der de selv skal bli boende tar jobben og tiden som trengs for å gjenskape det opprinnelige tregulvet.

Visste du at...?

Tregulv får ofte hakk og skader etter hæler, hundeklør og lignende. Heldigvis er det som regel enkelt å reparere: Legg en våt klut på skaden, og etter noen timer vil trefibrene rette seg ut og skaden vil ikke lenger synes. Skarpe gjenstander som kutter trefibrene forårsaker derimot permanent skade og må slipes for å få et pent resultat.

Du kan gjøre jobben selv – om du vet hvordan!

Hvis du planlegger å slipe gulvet selv bør du sette deg godt inn i jobben. Det kan nemlig ellers fort bli en frustrerende og tidkrevende erfaring.

– Å slipe og etterbehandle gulvet selv er fullt mulig, men det er en støvete, tidkrevende jobb der du må være svært nøye og vite hva du driver med. Det er uansett ingen tvil om at gulvsliping er enklere enn å legge helt nytt gulv. Dessuten sparer du tid, penger og ikke minst miljøet for unødvendig avfall, forklarer Evjen.

Er du usikker og vil være garantert det beste resultatet, er det lurt å bruke fagfolk til både sliping og overflatebehandling.

Tom Evjen

Bruk fagfolk og få et perfekt resultat

Hvis du vil ha et perfekt resultat anbefaler vi alltid at du bruker en faglært håndverker med erfaring fra denne typen arbeid. Da kan du være sikker på at resultatet blir akkurat sånn som du ønsker det!

Likte du denne artikkelen?