Slik tar du vare på boligen og miljøet samtidig

13-07-2022

Stadig flere nordmenn velger å friske opp boligen sin ved å pusse den opp. Omtrent halvparten av befolkningen, totalt 4 av 10 pusset opp i 2021, ifølge oppussingsrapporten til Mittanbud. Samtidig er det stadig flere som prøver å ta gode og miljøvennlige valg. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan ta miljøvennlige valg under oppussing og renovering.

Planlegging er en viktig del av et miljøvennlig prosjekt

Det finnes både små og store grep du kan ta for å gjøre oppussing og husbygging mer miljøvennlig. Et godt tips er å planlegge oppussingen godt i forveien. Da unngår du spontankjøp som både kan være mindre bærekraftig og økonomisk gunstig.

Planlegg godt og bestill riktig menge av det du trenger. Da unngår du overflødig materiell når du er ferdig med oppussingsprosjektet ditt!

Bærekraftige materialer til oppussingen

I en oppussingsprosess er det fort gjort å velge materialer etter pris, og ikke nødvendigvis miljøvennlighet. Men dersom du vil begynne å ta et miljøbevisst valg er det lurt å begynne å velge kortreiste materialer, og sjekke hvor og hvordan materialene er produsert.

Dersom du velger kortreiste materialer fra Norge eller Nord-Europa unngår du en stor andel utslipp i transporten.

Gipsplater

Gipsplater er den mest brukte bygningsplaten i Norge. Gipsplater er et bærekraftig valg fordi produksjonen gir lite utslipp. I tillegg kan gips gjenvinnes i det uendelige.

Gulv i heltre

Energibruken varierer ganske mye fra hvilke type tresort som brukes, hvor furu og gran vanligvis har lave utslipp. Dersom det er rene tregulv er klimagassutslippet vesentlig mindre. I Norge er det mest vanlig med furu og gran, i tillegg til eik, ask og bjørk.

Parkett

Ved bruk av parkett er det viktig å være bevisst på at parkett består av flere tresorter. Ofte kan undersjiktet bestå av tropisk tre eller annet importert tre. Parkett er i hovedsak en fornybar ressurs, og mange produsenter i Norden har treverket fra skogbruk som er sertifisert bærekraftig, blant annet NORSKE GULV.

Gjenbruk av parkett

Parkett som skrus eller legges løst er lettere å kunne gjenbruke, og er derfor vesentlig mer bærekraftig. Massivparkett er også lettere å demontere, slik den typen parkett er lettere til gjenbruk og ombruk.

Massivtre og limtre

Ved valg av materialer til vegger er massivtre eller limtre et smart valg.

Mye av produksjonen av massivtre og limtre kommer fra Norge, og utslippene fra produksjonen er minimale. Husk å sjekke om produsenten bruker trær fra sertifisert skogbruk!

Se etter riktig miljødokumentasjon på produkter og materialer

Kortreiste materialer er et godt valg, fordi det minimerer utslipp under frakt. I tillegg er det lurt å velge materialer og produkter som er fri for miljøgifter. Du kan for eksempel velge maling som er Svanemerket – da er du sikret en giftfri maling som er trygg for både deg og miljøet.

Når det gjelder produksjon av materialene du skal bruke bør du sjekke om ressursgrunnlaget til produsentene er fornybar eller ikke.

Se etter merking som PEFC eller FSC for å sjekke om skogbruket er sertifisert bærekraftig. Dersom du kjøper heltregulv fra Norge er omkring 90% av skogen sertifisert etter PEFC.

Les også

Bærekraftige valg handler om langvarige løsninger

Mange ønsker å se endringer kjapt, og velger en billig og kjapp oppussing. Ting skal gå raskt, som derfor ender i det billige og raske alternativer. Men det billige er ofte ikke særlig langvarig eller bærekraftig. Det kan derfor lønne seg å heller gå for solide materialer som varer i mange titalls år, og som har et tidløst design.

Ved å heller gå for nødvendig vedlikehold som gir boligen det den trenger, skaper du en mer langvarig løsning som vil gagne både deg og miljøet i fremtiden.

Husk å ha en god avfallshåndtering

I en oppussingsprosess kan det bli mye avfall. Da er det viktig å sortere avfallet riktig. Det finnes tjenester som gjør dette for deg, men det er også enkelt å gjennomføre på egenhånd.

I oppussingen er det viktig å sortere papp, plast, elektrisk og farlig avfall. Dersom du har litt rester igjen etter prosjektet, kan det alltids gis til gjenbruk eller tas vare på til neste prosjekt i stedet for å kastes. Det er alltid noen som trenger akkurat det du har! Dersom du usikker på hvor noe skal kastes eller sorteres kan du sjekke ut sortere.no.

Gamle vinduer står stablet inntil en rød murvegg.
Det er mange som leter etter gamle materialer og vinduer til sine prosjekter!

Gjenbruk som bærekraftig materialvalg

Bruk-og-kast-mentaliteten er dessverre fortsatt nokså tilstedeværende, men heldigvis er det mange som nå har begynt å gjenbruke og reparere framfor å alltid kjøpe nytt. Og det er bra! Fordi det absolutt mest bærekraftige materialvalget er naturligvis gjenbrukte materialer.

Det finnes mange måter å gjenbruke materialer, møbler og inventar. Skal du bytte ut kjøkkenløsningen? Kanskje den gamle passer på hytta eller hos noen du kjenner som ønsker å oppdatere kjøkkenet.

Er du på utkikk etter materialer som du kan bruke i ditt neste oppussingsprosjekt? Husk at mange har materialer til overs i kjeller eller garasje, så spør venner og familie før du starter oppussingsprosjektet om det er noe du kan bruke.

Dersom det ikke er tilfelle, kan du alltids sjekke til finn.no. Der ligger det mange annonser som gir bort og selger planker, lister og parkett til en brøkdel av prisen. Da sparer du både miljøet og lommeboka!

Les også

Spør håndverkeren om grønne råd til oppussingen

Husk at håndverkeren sitter på enormt mye kunnskap. Hvis du er usikker på noe er det gull verdt å spørre nettopp de! Håndverkeren kan komme med gode råd og løsninger for avfallshåndtering. Du kan også be håndverkeren bestille opp materiale, dersom du er usikker på nødvendig mengde og vil unngå overflødig materiell.

Andre enkle grep som kan gjøres er å velge en lokal håndverker, slik at vedkommende unngår lang reisevei og pendling. I tillegg til en lokal håndverker, kan du også velge en bedrift som er miljøsertifisert.

Likte du denne artikkelen?