Slik får du en frisk og slitesterk gressplen

Av Kathrine Gram

04-04-2022

Nå er det tid for å gjøre plenen klar for hageliv og nakne sommerføtter! Med enkle grep som gjødsling, kalking, raking og riktig klipping får du en frisk, slitesterk og grønn plen gjennom hele sommeren.

Start vårrengjøringen av plenen nå!

Når frosten er ute av bakken og solen har tørket den godt opp, kan du starte med å rake plenen forsiktig og fjerne løv og vissent gress. Da får du samtidig et overblikk over gressets tilstand etter en lang vinter med snø og is. Er det mye mose, brune flekker eller dødt gress? Da er tiden inne for vedlikehold av gressplenen.

Vi har tatt en hageprat med Bjørnhild Fjeld, som er redaktør av magasinet Hageguiden og nettstedet Spirea.no. Hun gir oss sine beste råd og tips for hva vi skal gjøre og når – for å få en vakker gressplen gjennom hele sommeren!

Slik går du til kamp mot mose og ugress

Fjeld forteller at det de fleste hageeiere klager på er mose i plenen. Årsaken til dette er som regel fordi plenen får for mye skygge, hvor mosen trives bedre enn gresset.

– Dersom det er mye skygge i hagen din må du enten forsone deg med den og like den fordi den er vakker og myk å gå på, eller plante noe annet i skyggen som trives bedre enn gresset gjør, forklarer Fjeld og foreslår fine og dekorative skyggeplanter som for eksempel alunrot, bronseblad og bregner.

Et annet tips for å unngå mye mose er i følge Fjeld å klippe gresset ofte og ikke for kort.

– Jeg har lagt merke til at de som bruker robotgressklippere ofte har en fin og mosefri plen. Da unngår du også at plenen blomstrer, som er en fordel for pollen allergikere. Ugress i plenen holdes også mer i sjakk hvis den klippes ofte. Du kan også bruke plenrens for å fjerne ugress, men samtidig ta vare på gresset, sier Fjeld.

Gressplen, kalk, rake, spreder og gressklipper.
Med riktig utstyr er det enkelt å holde plenen frodig og sterk.

Riktig gjødsel er viktig for gressplenen

Plengjødsel eller fullgjødsel av blåkorn er anbefalt for å gi gresset nok næring til å bli slitesterkt og vakkert. Fjeld er helt enig i at alle gressplener trenger næring for å trives.

– Du bør gjødsle plenen en gang i måneden. Da vil gresset trives bedre enn mosen og i beste fall utkonkurrere den. Kalking er vanligvis sjeldent nødvendig med mindre du har veldig sur jord i hagen din, og det holder å kalke tidlig på våren omtrent hvert tredje år, forteller Fjeld.

Slik får du en vakker plen i sommer

  • Rak plenen forsiktig når frosten er borte, fjern kvister og dødt gress.
  • Har du mye skygge og mose i hagen kan du plante stauder der i stedet.
  • Klipp gresset ofte, men ikke for kort.
  • Gjødsle plenen en gang i måneden.
  • Du trenger kun å kalke gresset omtrent hvert tredje år.
  • Tilfør plenjord eller sand på våren og høsten, og kjør over med en plenlufter.
  • Unngå slitasje på gressplenen ved å legge steinheller eller lage gangvei der det tråkkes mye.

Toppjord øker veksten på gressplenen

Gresset vil elske å få tilført toppdressing om våren og høsten, som du kjører over med en plenlufter. Plenlufteren skaper hull i jorden som forbedrer lufting og drenering som igjen hjelper gresset med å vokse. Toppdressing er plenjord som består av grov sand, som gjør at jorden blir luftigere når sanden trenger ned i jorden.

Toppdressing er et lurt triks for å få en sunnere og vakrere plen. Den skaper gode vekstforhold for gresset og reduserer risikoen for at ugress skal slå rot.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/Minbolig/Forfattere/_50x50_crop_center-center_80_none/966849/Bjørnhild-Fjeld-profil.webp
Bjørnhild FjeldRedaktør i magasinet Hageguiden og spirea.no

Har gressplenen nakne og gressløse flekker?

Hvis du har områder i hagen uten gress, kan du så gressfrø der selv. Dette bør helst gjøres om høsten. Da er det nemlig varmere i bakken enn om våren, som sørger for at frøene lettere slår rot. Samtidig er det fuktig nok både i luften og i jorden, og de nye gressfrøene får mindre konkurranse fra ugress.

En såvogn gir best mulig fordeling av frøene, men det går greit å strø for hånd over mindre partier. Hvis du sår for hånd bør du først strø frøene på langs, og deretter på tvers. Avslutt med å gå lett over området med en jernrive.

– Hvis du skal legge helt ny plen er ferdigplen å anbefale fremfor å så selv. Det koster mer, men til gjengjeld går det raskt å legge den, og du kan gå på plenen bare etter noen uker. Men ikke legg ferdigplen rett før du reiser på ferie, du må nemlig være hjemme og vanne jevnlig til plenen har etablert seg, forklarer Fjeld.

Les også

Spar plenen for slitasje: Velg riktig gresstype

Det finnes ulike typer gress som har forskjellige egenskaper. Noen typer tåler mer belastning enn andre. Du bør derfor vurdere bruken før du velger hvilken type gress du skal ha i hagen.

Hvis det er en naturlig sti over plenen, kan du med fordel legge en hellegang der det tråkkes mest, så gresset ikke blir ødelagt. Det er også lurt å flytte rundt på hagemøbler, trampoline og lignende for å la gresset hvile etter mye bruk.

Robotgressklipper – en smart investering

Trenden er helt klar: Robotiseringen av gressklipperen har tatt helt av! Det er ikke overraskende, ettersom stadig flere ser at de er effektive, pålitelige og har god sikkerhet.

En robotgressklipper vil spare deg for tid og energi, samtidig som den sørger for et tettere og finere gress. Det er fordi robotgressklipperen klipper av gresstrået i stedet for å slå dem av, som vanlige gressklippere gjør. Gresset den etterlater spres jevnt og fungerer som naturlig gjødsel for plenen.

En robotgressklipper kan dekke opptil 300 kvadratmeter med plen og kan fås i alle prisklasser fra kr 5000 og oppover. Sørg for at du kjøper en som passer til størrelsen og behovet i hagen din.

Likte du denne artikkelen?