Ferdigplen – flott gressplen, helt enkelt

Av Kathrine Gram

31-03-2022

Bygger du ny bolig og ønsker pen gressplen før sommeren? Eller kanskje du har en plen som sårt trenger en fornyelse? Da er ferdigplen den perfekte løsningen for deg! Vi gir deg gode tips til hvordan du legger og tar vare på ferdigplenen.

Slik får du en vakker gressplen

Ferdigplen er gress som du kan kjøpe og legge i hagen din. Plenen tar to år å produsere, og leveres på rull når den er klar til salg.

Rullen gjør at plenen er enkel å legge og er en tidsbesparende løsning, fordi du slipper jobben med såing, gjødsling og klipping. Den jobben er allerede gjort av produsentene!

Velger du å så gressfrø selv, tar det opptil to år før plenen er godt etablert, så en ferdigplen er perfekt for deg som vil ha en vakker plen før sommeren.

Fin hage på én dag: Slik legger du ferdigplen

Dersom ferdigplenen blir liggende lenge kan den tørke ut. Derfor bør den kjøpes lokalt og legges ut så fort som mulig etter levering. Du bør ikke vente mer enn et døgn.

Det tar faktisk ikke mer enn én dag å få lagt plen i en hage på ca 300 kvm, vel og merke dersom du vet hvordan du skal gjøre det.

For å få et pent og varig resultat er det viktig at grunnarbeidet er gjort før du legger plenen:

  • Før du bestiller må du måle opp arealet plenen skal dekke.
  • Sjekk jordkvaliteten: Sandholdig, lett jord er det beste for ferdigplen, men den trenger rikelig med gjødsel og vann. Leirjord er tyngre å jobbe med, men krever mindre vann og næring.
  • Er underlaget ujevnt må det planeres for å unngå at gresset samler vanndammer og at det blir groper i plenen.
  • Når underlaget er jevnt skal du legge på minst 10 cm med matjord som topplag før plenen legges over.
  • Deretter går du over med plenrulle og raker topplaget så røttene kan feste seg.
  • Når du er ferdig med å legge plenen skal du gjødsle og kalke gresset.

Kan ferdigplen legges rett på eksisterende plen?

Det er mulig å legge ferdigplen rett på en eksisterende plen, men hvis bakken er ujevn er det stor sannsynlighet for at plenen ikke blir like pen som du ønsker.

For å få et pent resultat bør du starte med å fjerne så mye ugress som mulig på den gamle plenen din, for deretter å frese opp underlaget og jevne ut søkk og humper. Hvis du ikke har tilgang til en jordfreser kan du leie hos jern- og byggvareforhandlere.

Når underlaget er klart kan du rulle ut ferdigplenen.

Husk at ulikt underlag trenger ulikt forarbeid. Har du for eksempel steintomt, jordtomt eller skråtomt så skal underlaget behandles forskjellig.

Slik tar du vare på din nye ferdigplen

Nå har du en vakker plen, men for at den skal vokse og trives i hagen din gjenstår det fortsatt litt arbeid. Nå er det viktig at du tar godt vare på gressplenen de første ukene, slik at den får etablert seg før bruk. Det er nå du legger grunnlaget for en slitesterk, vakker og grønn plen.

Her er 6 gode råd til hvordan du tar vare på ferdigplenen etter at den er rullet ut:

  1. Plenen må vannes så fort den er lagt. Bruk gjerne en spreder et par timer daglig slik at røttene får godt feste. Dette tar gjerne et par uker. Et godt tips er å vanne morgen eller kveld, slik at ikke vannet fordamper i sola.
  2. Gjødsle ferdigplenen med plantegjødsel igjen etter tre til fire uker og videre gjennom vekstsesongen. Kalk vil også sørge for at plenen din trives, men det holder å kalke plenen hvert andre eller tredje år.
  3. Ikke gå på plenen de første to-tre ukene. Den trenger ro for å etablere seg.
  4. Vent en uke etter at du har lagt ferdigplenen før du klipper gresset. Det er bedre å klippe ofte og lite, enn sjeldent og mye. La gjerne det avklippede gresset ligge. Det er fin næring til gresset, så lenge det ikke hindrer lufttilgangen til plenen.
  5. Rak plenen hver vår, da gir du lys og luft til nye skudd, og plenen holder seg frisk og sterk. Vent til plenen er helt tørr for å unngå tråkkskader.
  6. Har du fått sopp i ferdigplenen? Det er faktisk et tegn på at plenen din er frisk og sterk. Soppsporer finnes i all jord og den velkjente hattsoppen dukker opp når det er fuktige forhold, men tørker ut og forsvinner når solen skinner igjen.

Slik sjekker du om plenen er klar til bruk:

Ta tak i en håndfull gress. Sitter den godt fast i underlaget har røttene fått feste og plenen er klar til bruk. Gir plenen etter, bør du utsette bruk en ukes tid, og vanne godt i mellomtiden.

Les også

Hvor mye koster en ferdigplen?

Prisen på ferdigplen kan variere litt fra produsent til produsent, men ligger på 30 til 70 kroner per kvadratmeter. Hvis du for eksempel velger en ferdigplen til 55 kroner per kvadratmeter, vil prisen for ferdigplen for en hage på 200 kvadratmeter koste deg 11 000 kroner totalt.

Du kan velge å legge plenen selv, eller få en fagperson til å legge den for deg. Totalprisen vil naturlig nok bli høyere dersom du lar noen andre gjøre jobben for deg.

Likte du denne artikkelen?