Lag din egen kjøkkenhage

Av Kathrine Gram

06-04-2022

Frisk, nyplukket salat, solvarme tomater, knasende sprø sukkererter og smaksrike urter. Lite er mer tilfredsstillende og inspirerende for kropp og sjel enn å hente inn dine egne, selvdyrkede grønnsaker. La drømmen bli virkelighet i sommer!

Fra frø til friske grønnsaker

Nå brer varmen seg over landet, og mange av oss tørker støv av tanken om en egen kjøkkenhage. Å dyrke frem dine egne grønnsaker er både morsomt, sunt og økonomisk.

I tillegg ønsker stadig flere å vite hvor maten de spiser kommer fra. Det blir ikke mer kortreist enn fra din egen hage!

Dyrking av egne grønnsaker, frukter og urter, fra et lite frø, til det spirer og gror, og tilslutt høste er ren terapi for mange – kanskje også for deg?

Tips fra en hageekspert til en nybegynner

Vi har snakket med leder og eier av Hagespesialisten, Torgeir Koteng, som gjerne deler gode tips og råd til entusiastiske nybegynnere.

– Har du ingen erfaring med å dyrke grønnsaker, er det lurt å begynne i det små. Gjerne med noen potter i vinduskarmen, der du sår frø i god jord, setter pottene lyst og passer på at jorden er fuktig, men ikke våt. Grønnsaker som egner seg godt for vinduskarmen er for eksempel urter, tomater, squash og chili. Gressløk er også perfekt da den gjerne brukes mye, og den kommer igjen og igjen selv om du klipper av den, sier Koteng.

Vinduskarm med urter i ulike potter.
Det er både praktisk og pent med urter i vinduskarmen!

Visste du at...?

Krydderurter er naturens myggmiddel. Planter som basilikum, lavendel, sitronmelisse, eukalyptus og rosmarin holder myggen unna. Plant i potter på balkongen, ved spiseplassen og ute i hagen, så blir du ikke plaget av mygg når kvelden faller på. I tillegg får du deilige urter som du kan bruke i maten!

Du trenger ikke hage for å dyrke spiselige vekster

Når du har lykkes med dyrking i vinduskarmen, kan du vurdere om du vil utvide repertoaret ditt. Har du ingen hage, men en leilighet med terrasse eller balkong? Det er fullt mulig å skape din lille kjøkkenhage der ute, så sant det er sol nok.

Les også

Pallekarmer og krukker fungerer fint på liten plass

Koteng oppfordrer gjerne deg som ikke har hage til å skape en liten oase på balkongen eller terrassen din.

– Pallekarmer er både til nytte og pryd, og egner seg godt til å dyrke det meste av blomster og grønnsaker. Tenker du gjenbruk er de enkle å få tak i brukt, for eksempel på loppemarkeder eller FINN. Fordelen med pallekarmer er lite søl og et avgrenset område for dyrking når plassen til rådighet ikke er så stor. Bare pass på at karmene er høye nok og at plantene får nok jord, minner Koteng om.

Krukker og potter er også en fin mulighet for å dyrke frem frodige og smakfulle vekster. I tillegg er det veldig dekorativt.

– Velg store potter, fordi vekstene blir ofte større enn du tror. Plant heller i noen få store krukker og potter enn i mange små. Da tørker ikke jorden så fort ut, og plantene får god plass til å vokse og trives. Sørg for dreneringshull i potten, legg noe godt drenerende i bunnen, for eksempel singel eller lecakuler. Deretter legger du i et lag med tøy eller fiberduk, og fyller på med jord, forklarer Koteng.

Gulrøtter, sukkererter og salat er enkle grønnsaker å lykkes med, og kan sås direkte ute fra slutten av mai.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/Minbolig/Forfattere/_50x50_crop_center-center_80_none/967971/Koteng-cropped.webp
Torgeir KotengLeder og eier av Hagespesialisten

Fire tabber du bør unngå for å lykkes med kjøkkenhagen din:

 • Ikke så hele frøposen på én gang. Du trenger jo ikke 50 chiliplanter? Frøene til overs kan du spare til neste år. De er like fine om de lagres svalt og tørt.
 • Ikke så ut for tidlig, selv om du er ivrig etter å komme i gang. Da blir plantene lange og tynne, i stedet for sterke og kraftige. I tillegg risikerer du at temperaturen på natten blir for lav, selv om solen skinner om dagen.
 • Ikke plant for tett! Frøene trenger gjerne ca 5 cm avstand. Les alltid på frøpakken til hver type vekst.
 • Luk godt! Spesielt når kjøkkenhagen er nylagt kan det være mye ugressfrø i jorden. Fjern ugresset jevnlig, og allerede det andre året vil du se at det er mindre ugress i kjøkkenhagen din.
Kvinne med brunt hår og røde støvler som jobber i plantebed med grønnsaker.
Med en egen hage har du mange muligheter for å dyrke grønnsaker, frukt og urter!

Når du kan dyrke grønnsaker i egen hage

Er du så heldig å ha en hage, har du mange muligheter for å eksperimentere og dyrke det som passer best hos deg. Husk å etablere kjøkkenhagen på det beste stedet i hagen din – der det er mye sol og god jord.

– I hagen kan du dyrke det meste, avhengig av værforhold, lysforhold og jordkvalitet. Ikke gap over for mange sorter på en gang. Start med tre-fire vekster og gjør deg kjent med dem. Gulrøtter, sukkererter og salat er enkle grønnsaker å lykkes med, og kan sås direkte ute fra slutten av mai, om du ikke har tid til å starte med dem i vinduskarmen, råder Koteng.

Slik dyrker du grønnsaker, urter og frukt i hagen din

 • Anlegg kjøkkenhagen på et solrikt sted i hagen din. De fleste grønnsaker trives best med 7-8 timer sol daglig.
 • Spavend jorden så den blir porøs og luftig.
 • Gjødsle gjerne med litt hønsegjødsel eller annen biogjødsel i jorden, som er miljøvennlige og økologiske produkter. Bland gjerne inn kompost om du har og rak det inn i jorden.
 • Lag renner som du kan så frøene i. Legg i frøene med riktig avstand og dekk til med et lett lag med jord.
 • Luk jevnlig og tynn ut mellom grønnsaker som har begynt å spire.
 • En fiberduk kan være nyttig for å begrense ugress, i tillegg til at den beskytter mot fugler og snegler på jakt etter mat.
 • Hvis jorden i hagen din er næringsfattig, får du bedre resultater ved å heller plante i pallekarmer som du tilfører næringsrik plantejord. Jorden vil synke sammen etterhvert, så husk å etterfylle med god jord hver vår.

Da er det bare å komme i gang med kjøkkenhagen!

Ta en tur til plantesenteret og kjøp frø eller små planter. Husk å skaffe det du trenger av jord og gjødsel, i tillegg til potter, krukker og pallekarmer. Spør fagpersoner dersom det er noe du lurer på, de kan gi gode råd om hva som vil trives best akkurat der du bor.

Da er det bare å så og plante – og glede deg over å se det spire og gro fra dag til dag. Om ikke lenge kan du fryde deg over smaken av dine egne grønnsaker! Lykke til!

Likte du denne artikkelen?