Forleng sesongen utendørs med hagestue, pergola eller drivhus

Av Julie Hagerup

07-10-2021

Har du lyst på en plass å nyte sommeren og solen, og kanskje et sted du kan oppholde deg utendørs selv om det er regnvær? En hagestue, pergola eller et drivhus er et godt alternativ om du vil ha et hyggelig sted å slappe av på solskinnsdager.

Velg det som passer hagen din best

Med en hagestue får du muligheten til å lukke døren bak deg, og søke ly bak lune vegger dersom temperaturen ikke er helt på din side. Du kan fortsatt få utbytte av å sitte i solen, men holder deg god og varm innendørs samtidig som du er ute blant trær og blomster.

En pergola er derimot ofte litt enklere og rimeligere å bygge, men kan se desto penere ut som en del av hagen. Bruk den som en rekvisitt eller stillas for vakre vekster, og plasser den slik at den virkelig blir et blikkfang i hagen din.

Eller kanskje du vil kombinere hagestell og oppholdsrom? Et drivhus gir deg et lunt sted å være, samtidig som du får gunstige forhold for å dyrke planter og nyttevekster.

Vi forteller deg mer om fordelene med de ulike alternativene, slik at du kan velge den som passer deg og din hage best!

Mann som bygger en utestue, to vegger er satt opp.
Benytter du en håndverker når du skal bygge hage- eller utestue, får du et oppholdsrom for hagen som du vil ha glede av i mange år.

Kartlegg behov og bruksområder: Hva bør du bygge?

Om du skal bygge en utestue, pergola eller et drivhus, må du først kartlegge hvilke behov du har og hva slags funksjon det nye oppholdsstedet skal ha. Når du har en konkret plan og vet hva du vil ha, kan du kontakte håndverkere og motta tilbud på arbeidet.

Tenk gjennom spørsmål som kan kartlegge hva du ønsker å bruke utestuen, pergolaen eller drivhuset til. Hva slags funksjoner skal det oppfylle? Planlegger du å oppholde deg der selv når det er kaldt i været, eller utover selve sommersesongen? Eller ønsker du noe som ser pent ut og som gir mulighet for beplantning i høyden, uten å nødvendigvis skjerme mot elementene?

En utestue med vegger, tak og en dør som kan lukkes gir deg muligheten til å sitte ute selv i kaldt i vær. Du kan også starte hagesesongen tidligere i en hagestue med store vinduer, eller i et drivhus hvor sarte planter kan få vokse og gro i ly fra vær og vind.

En pergola vil derimot ikke skjerme deg, vekster eller møbler – men kan fungere som en flott utsmykning i hagen. Konstruksjonen er perfekt for slyngplanter og blomster som trenger støtte når de vokser. Etter hvert som plantene vokser til på pergolaen, vil du kunne nyte den svale sommerskyggen under plantene, men fortsatt få gjennomtrekk fra vinden.

Om du skal bygge en utestue, pergola eller et drivhus, må du først kartlegge hvilke behov du har og hva slags funksjon det nye oppholdsstedet skal ha.

En hage- eller utestue forlenger sesongen

Med en hagestue kan du flytte både middager, spillkvelder og andre aktiviteter ut i hagen. Stuen gir deg et oppholdsrom hvor du kan innrede etter hva du ønsker å bruke den til, enten det er for å ha en plass å servere gode måltider eller for å ha en lesekrok ute i det grønne.

Hagestuen kan bygges som en liten hytte, eller med store vinduer slik at det ligner mer på et drivhus. Her er det bare dine egne ambisjoner som setter begrensinger.

Om du planlegger å bruke utestuen til langt ut over høsten eller tidlig om våren, kan du vurdere å isolere stuen. Da blir det ikke like trekkfullt innendørs, og du kan få en lun og god plass å nyte sommerkveldene.

Dersom du velger å isolere utestuen, kan du også ha nytte av å få innlagt strøm i den. Da er det enklere å varme den opp, og få satt inn god belysning. Dette er spesielt fint om du vet at du vil bruke den både om vinteren, våren og høsten.

Fordeler med en hage- eller utestue:

  • Gir ly for vær og vind

  • Kan brukes lengre enn kun om sommeren

  • Gir stor variasjon i bruksområder og funksjoner

  • Kan være både isolert eller uisolert

  • Kan bygges åpen, eller lukket med dør

  • Kan fungere som oppbevaringssted for utemøbler eller hageredskaper i vintersesongen

  • Kan brukes til forspiring av planter tidlig om våren

  • Kan kombineres med platting utenfor

Pergola med blomster og klatreplanter.
En pergola er perfekt for klatreplanter og blomster som trenger støtte når de vokser.

En pergola gir deg et naturlig oppholdsrom i hagen

En pergola er en konstruksjon uten tak og vegger, men som er bygd med stolper og bjelker. Den er laget for at klatreplanter kan vokse på den, men den kan også stå fint alene uten beplantning om du vil det. Pergolaen skaper en form for atskilt oppholdsrom i hagen din, uten å gi ly for vind eller regn.

Med klatreplanter langs stolper og bjelker gir den god skygge, og kan være en fin og sval plass å nyte sommeren på varme og solfylte dager. Du kan innrede den med bord og stoler slik at du kan servere måltider der, eller kanskje du heller vil ha en koselig sittegruppe omgitt av grønne planter?

Den kan bygges i alle mulige materialer, og du står fritt til å bestemme hvordan den skal se ut eller hvor stor den skal være. Du kan bygge den tett inntil eksisterende bygninger, eller la den være frittstående på en åpen plass i hagen din.

Det er lurt å planlegge pergolaens plassering med hensyn til hvilke planter du vil skal klatre på den. Er det robuste vekster, eller sensitive blomster eller ranker? Du bør plassere den i gunstige solforhold som passer til beplantningen, og i ly for hardt vær.

Du bør også passe på at du bygger pergolaen høy nok, slik at plantene som henger fra den ikke blir et problem når du skal bruke den. Selv om blomstene eller plantene er vakre, blir de fort irriterende om de er i veien når du skal oppholde deg i pergolaen.

Fordeler med å bygge en pergola:

  • Kan bygges i mange ulike materialer
  • Stor variasjon i størrelse og utseende
  • Kan gjøres svært rimelig, basert på valg av materialer og størrelse
  • Kan bygges inntil andre bygninger slik at den får levegger
  • Gir mulighet for beplantning i høyden
  • Skaper koselig romfølelse i et ellers åpent landskap
  • Gir naturlig skygge fra solen, samtidig som du har gjennomtrekk fra vinden – perfekt for varmt vær!
Drivhus i grønn hage med trær, busker og gressplen.
Et drivhus kan innredes på mange ulike måter, både for planter, vekster og som oppholdsrom.

Drivhus gir rom for både hobby og rekreasjon

Ønsker du å kombinere en hagestue med en interesse for planter og dyrking? Et drivhus kan være både et arbeidssted for å dyrke vekster og en plass å slappe av i solen. Et drivhus er ikke like enkelt å isolere som en stue med kledning i tre, men den vil skjerme for vær og vind.

Både du og plantene dine kan søke ly i et drivhus, og nyte det beste fra solen og samtidig unnslippe kalde temperaturer og nedbør. Med et drivhus kan du dermed få et lysthus for rekreasjon og avslapning, og et skreddersydd arbeidssted for å stelle med plantene dine.

Om du planlegger å bruke drivhuset til å oppholde deg i, må du beregne at du trenger litt større plass. Det er også viktig å huske på at du må ha skikkelige luftemuligheter for både deg selv og for plantenes skyld. Du må også vurdere om du skal ha et drivhus som er bygd direkte på bakken, eller om du vil ha gulv inne i bygningen.

Et gulv er mer behagelig å gå på, og vil være enklere å holde rent. Et jordgulv er rimeligere, og gir deg bedre dreneringsmuligheter siden vann vil renne av direkte ned i bakken. Du kan også plante direkte i jorden i drivhuset dersom du har jordgulv. Vær oppmerksom på at kulden fra bakken vil være mer merkbar i et drivhus uten gulv om vinteren, og at planter som står direkte i jorden vil kunne bli påvirket av tele.

Fordeler med å bygge et drivhus:

  • Gjør det enklere å dyrke temperatursensitive planter
  • Gir lengre vekstsesong
  • Kan være et lyst og varmt oppholdsrom i hagen
  • Kan innredes etter behov og ønsket funksjon
  • Finnes i mange ulike varianter og størrelser
  • Kan bygges både rett på bakken eller med gulv

Utestue, drivhus eller pergola – husk å bygge med hensyn til klima og geografi

Uansett hvilket alternativ du velger for din hage, er det viktig å tenke på hvor du bor og hvilke forutsetninger du har på grunn av lengden på sommersesongen, mengden nedbør og temperatur.

Bor du et sted det er veldig kaldt om vinteren, og sommersesongen er kort? Da er det kanskje lurt å planlegge for en utestue med skikkelig isolering, hvor det er lettere å oppholde seg på tross av kjølig vær.

En hage- eller utestue må i slike tilfeller også være stødig og robust i konstruksjonen, slik at den tåler belastningen fra sterk vind eller mye nedbør. Pass på at materialene tåler et nordisk klima, og at du har god drenering og avrenning der det trengs.

En pergola trenger ikke isolering og skjerming, men den må fortsatt være svært stødig og godt montert. Om den står alene og ikke er bygd inntil en annen bygning, er det desto viktigere at den står godt fast i jorden. Det kan være lurt å sette pergolaens stolper langt ned i bakken, og kanskje også støpe dem fast i betong.

Et drivhus kan ikke isoleres slik en hagestue kan, men du kan velge vindusglass og en dør med god isolasjonsevne slik at bygningen holder bedre på varmen. Du må også planlegge for god lufting i et drivhus, slik at det ikke samler seg for mye fukt innendørs – det er hverken bra for selve drivhuset eller for plantene dine over lengre tid.

Om du bor et sted med mye snø om vinteren, er det viktig å velge et drivhus som tåler belastningen av snø på taket og konstruksjonen. Rådfør deg med håndverkeren din om hva som er gunstig med tanke på hvor du bor!

Drivhus med små vinduer med sprosser, to vinduer er åpne, grønne trær med lilla blomster i bakgrunnen.
Start plantesesongen tidlig i ditt eget drivhus, eller i en hagestue med vinduer.

Konstruksjoner utendørs gir stor variasjon i pris, funksjon og utseende

Felles for en hagestue, pergola eller et drivhus er at de kan bygges på mange ulike måter, og dermed også ende opp i mange forskjellige prisklasser. Du kan gå for varianter hvor du gjenbruker gamle materialer, vinduer eller dører – eller du kan kjøpe helt nytt og ferdigmontert.

Mange ganger kan en gammel tredør eller eldre vinduer få nytt liv i et oppholdsrom i hagen. Og ofte ser det mer sjarmerende ut enn splitter nye løsninger! Da er det også ekstra viktig at materialene fortsatt er av god kvalitet og tåler bruken de skal utsettes for.

Om du har tenkt å bruke overskuddsmaterialer, gamle vinduer eller lignende, er det lurt å involvere en dyktig snekker som kan hjelpe deg med å planlegge og bygge konstruksjonen din. Skreddersøm og spesialløsninger krever ofte mer fagkunnskap – men det kan bli ekstra fint om det gjøres av en flink håndverker.

Likte du denne artikkelen?