Dette er ekspertens beste tips til når du skal bygge platting

Av Claudia Caroline Bajek

07-10-2021

Hvert år er det mange nordmenn som ønsker å bygge ny platting eller fornye den de allerede har. Har du planer om å fornye uteområdet? I denne artikkelen kan du lese snekker Linda Jensens tre beste tips for å pusse opp eller bygge platting.

Vær godt forberedt før du begynner å bygge

Det er lurt å være godt forberedt når du skal bygge platting. En dyktig håndverker vil hjelpe deg med alt du lurer på – uansett om du skal bygge platting med trapp, platting med levegg eller platting i skråning.

Fundamentet, materialene og vedlikeholdet er tre ting du kan undersøke i forkant av prosjektet. Platting i tre krever annet vedlikehold en for eksempel en platting i skifer.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under!

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/386091/linda-jensen.webp
Linda JensenLinda Snekker'n

Hvordan bygge platting? Slik gjør du det på 1-2-3

1. Gjør grundige undersøkelser av fundamentet på plattingen i hagen din. Dette er den viktigste jobben du gjør for at plattingen skal vare i årevis.

2. Tenk på materialvalg, og vurder hva fungerer best i ditt område. Husk at det er lov å spørre hvis du er usikker! En dyktig fagperson kan jobbe med de aller fleste materialer og vet hva som er gode alternativer for akkurat din bolig.
3. Vurder vedlikeholdsbehovet. Hvor mye vedlikehold er du villig til å ta selv? Vedlikehold av platting er nøkkelen for en platting som holder seg fin år etter år.

Tips 1: Ikke glem fundamentet!

Før plattingen skal legges, bør det være utført et godt grunnarbeid. Når du skal tilbringe tid ute, er det fint å ha pålitelig og tørr grunn å sette møbler og føtter på. En platting i hagen er ypperlig å ha som et utegulv.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under. Et dårlig fundament kan i verste fall være skadelig for plattingen, forklarer Linda Jensen.

– Alt henger egentlig sammen med fundamentet. Hvis du vil ha en platting i stein, må du for eksempel grave. Det er mye jobb.

Å få en håndverker til å støpe og bygge fundamentet for plattingen er et lurt valg. Dersom jobben ikke er godt nok utført kan plattingen ta skade av det, og du kan risikere en kortere levetid. Om vinteren kan for eksempel frost føre til at plattingen løfter seg og skruene rives av dersom ikke fundamentet er godt nok.

Snekker Linda Jensen står foran en varebil med Norges Hyggeligste Håndverker logo.
Snekker Linda Jensen gir gode råd til deg som skal bygge platting eller terrasse før våren.

Tips 2: Platting i tre, betong eller stein – hva skal du velge?

– Klimaet i Norge spiller egentlig ingen rolle når du skal velge type gulv, så lenge det blir lagt på riktig måte, sier Jensen.

Det vanligste materialet er terrassebord i tre, men du kan også bruke stein, fliser eller komposittmateriale. Prisen på de ulike materialene varierer stort. I samarbeid med håndverkeren din kan du finne den beste løsningen, som både ser flott ut og passer ditt oppussingsbudsjett.

– Du må utnytte den plassen du har, og hvor du har muligheten til å bygge.

I tillegg til å være en rådgiver når det kommer til materialvalg, kan håndverkeren din hjelpe deg med å velge plassering for plattingen. Dersom du trenger inspirasjon når du bygger platting, vil en god samtale med en fagperson hjelpe deg langt på vei.

Platting i solveggen med hvitt kafebord. Kafesett med to stoler i tre.
Tenk å starte dagen her! Ingenting er vel bedre enn en god kopp kaffe i solveggen – på din helt nye platting.

Tips 3: Ikke glem vedlikeholdsbehovet

Prisen på platting vil variere basert på valg av materialer, og det gjør også vedlikeholdsbehovet.

– Vanlig impregnert tre er billigst. Men det finnes veldig mange andre typer materialer. Det kan være lurt å velge et vedlikeholdsvennlig materiale.

Velger du treverk bør terrassen vaskes og beises hver vår. Dette gjør at den varer lengre, og er nødvendig for at den skal se fin ut. Gulv i solen kan begynne å flasse, og det kan være ekstra jobb. Platting i steinmaterialer må bare vaskes, og har minimalt vedlikeholdsbehov.

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får man flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, avslutter Jensen.

Nye regler for bygging av platting og terrasse

Fra 1. mai 2021 gjelder nye regler rundt byggetillatelse av platting og terrasse. Dette er de nye reglene:

  • bygging av terrasse og platting på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
  • terrassen kan legges inntil 1 meter fra nabogrensen, men den kan ikke være frittstående og må være forbundet med en bygning
  • terrassen kan ikke stikke ut mer en fire meter fra bygningen
  • rekkverket kan være maksimalt 1,2 meter
  • plattingen eller terrassen kan ikke være overbygd

Dette betyr i praksis at du derfor har større frihet til å bygge platting eller terrasse uten å søke dersom det ikke går ut over nevnte regler.

Men husk at det alltid er du som bygger plattingen eller terrassen som er ansvarlig for at byggverket er i samsvar med regelverket. Derfor er det viktig å sjekke kommunes reguleringsplan for din spesifikke tomt. Informasjon om dette finner du på din kommunes nettsider.

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.

Likte du denne artikkelen?