Fornye innkjørselen? Velg riktig belegning!

Av Kathrine Gram

10-02-2022

Innkjørsel, oppkjørsel, utkjørsel, gårdsplass. Hva du enn måtte kalle det, så er dette en del av førsteinntrykket besøkende får av hjemmet ditt. Da er det viktig at innkjørselen ser hyggelig ut, og at den gjør nytten sin. Skal du velge belegning av stein, grus eller asfalt?

Velg etter hode, hjerte – og lommebok

Vi har tatt en prat med daglig leder i Ternen Maskinentreprenør, Terje Heimstad, som har bred erfaring med ulike typer belegning til innkjørselen.

Hva du velger er både en smaksak, en praktisk sak og en økonomisk sak

Terje HeimstadDaglig leder, Ternen Maskinentreprenør
– Og selvsagt også en estetisk sak. En stor og flott enebolig vil “kle” kreativt og vakkert lagt belegningsstein, om man har mulighet til å investere ekstra i en slik løsning. Uansett hva du velger vil profesjonelt og pent lagt asfalt og grus vil heve inntrykket av enhver eiendom, sier Heimstad og påpeker at alle løsninger har sine fordeler og ulemper man bør ta hensyn til.
Terje Heimstad fra Ternen Maskinentreprenør gir deg gode tips til hvordan du får en flott innkjørselFoto: Ternen Maskinentreprenør

Grus: Et pent og rimelig alternativ

Grus, gjerne kalt singel, er den rimeligste løsningen, og er definert som alle typer løs stein som er større enn sand, men mindre enn brostein. Det betyr at den kan variere mellom 25 cm til 6 cm i diameter.

Grus er et godt og mye brukt alternativ når man vurderer belegning av innkjørsel og gårdsplass. Hvilken type grus du skal velge er en smaksak, men dimensjoner på 8-16 mm er fint å bruke. Grusen pakker seg da fint sammen og setter seg ikke fast i hverken skosåler eller bildekk.

– Grus kan du fint strø og jevne ut selv, men pass på at du har sørget for et godt underlag med subbus. Fjern røtter fra busker og trær som står inntil oppkjørselen, råder Heimstad.

– Vær oppmerksom på at nedfall vil råtne i grusen, og at du dermed får ugress og pollen som du drar med deg inn i huset. Sørg derfor for å renske opp så godt du kan jevnlig, og jevn ut hjulspor i grusen med en god rive. Så lenge du ikke bor i en bakke, vil grusen fint tåle regnskyll uten å flytte på seg, forklarer han.

Den største ulempen med grusdekke er i følge Heimstad at måking og snøfresing kan være en utfordring, fordi grusen fort følger med snøen du fjerner.

Rødbrun grus og grønne busker i bakgrunnen.
Grus er alle typer løs stein som er større enn sand. Det betyr at du har mange valgmuligheter hvis du ønsker deg grus i innkjørselen.

Hva koster det med grus i oppkjørselen?

Et halv lastebillass som rekker til ca 350 kvm innkjørsel/gårdsplass koster ca 4500 kroner. Prisen varierer avhengig av kvaliteten og sammensetningen av grusen.

Asfalt: Holdbart og praktisk underlag

Asfalt i innkjørselen er praktisk, enkelt, renslig og slitesterkt. En god løsning dersom du ønsker et langvarig godt dekke med lite vedlikehold, sier Heimstad.

Det er ryddig og pent, og gir et helhetlig inntrykk av eiendommen.

– Vel og merke om grunnarbeidet er gjort skikkelig, slik at asfalten får god bæreevne og er drenerende, forklarer han.

Heimstad trekker også frem fordelene ved at asfalt er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Når du har lagt asfalt i innkjørselen holder det fint å spyle vekk grus og annet rusk og rask, og at det er ugressfritt og lett å måke. Ulempen er at asfalt er sårbart for frostheving og tining, der kostnadskrevende sprekker kan oppstå.

Har du grusdekke idag, men ønsker deg asfalt?

Da er det kanskje ikke nødvendig å fjerne all grusen.

– Det vil en fagperson raskt kunne vurdere, og se om det er behov for avretting og lignende, forklarer Heimstad.

Hva koster det med asfalt i oppkjørselen?

Asfalt er rimeligere enn belegningsstein, men dyrere enn grus. En tykkelse på 4-5 cm asfalt koster ca kr 175 per kvadratmeter.

Belegningsstein: En vakker og ren innkjørsel

Belegningsstein er stein som er støpt av betong. Her finnes det utallige muligheter, i mange prisklasser. Naturstein i skifer og granitt er den eksklusive og mest kostbare steinvarianten.

En kombinasjon av asfalt og belegningsstein er en dekorativ og populær løsning.

Her setter kun fantasien grenser, og det finnes rom for utallige fine kombinasjoner, mønstre og typer stein.

Terje Heimstad
– Belegningsstein er vakkert, renslig og enkelt å måke, og skaper fint spill og liv på gårdsplassen din. Det er enkelt å vedlikeholde, selv om det etterhvert vil vokse opp mose og ugress i fugene. Disse kan du spraye og fjerne med industrieddik eller andre godkjente midler.

Heimstad understreker igjen viktigheten av et godt underlag før alle typer belegningsstein legges. Han mener generelt dette er en jobb fagfolk bør utføre, da det er viktig at steinene ligger helt i ro gjennom alle årstidene, uten å løsne eller sprette vekk.

– Du bør ha god peiling på og erfaring med å legge belegningsstein for å ta på deg denne jobben selv, mener Heimstad.
Belegningsstein i rødt, hvit og grått, lagt i diamatmønster med grønne planter langs kanten.
Hvis du velger belegningsstein er det kun fantasien (og lommeboka) som setter grenser for hvordan innkjørselen skal se ut.

Skal du bygge nytt hus? Her er noen tips fra eksperten

– Dersom du ønsker å bygge ny bolig pleier vi å råde folk til å vente med gårdsplass og innkjørsel før vi begynner å gjøre grovplaneringen. Da unngår vi kaos på byggeplassen, og det er enklere å se for seg hvilke løsninger som blir penest og mest praktisk for eiendommen når huset er ferdig, sier Heimstad.

Han anbefaler tidlig i prosessen å avtale befaring med en anleggsgartner med godt renommé, og diskutere planer, ønsker og muligheter for dekke, beplantning og lignende. Befaringen er ofte gratis, og etterpå får du et tilbud du kan vurdere.

Likte du denne artikkelen?