7 tips til deg som skal kjøpe ny garasjeport

Av Martin Grevstad

07-10-2021

Skal du oppgrader eller bygge ny garasje? En ny garasjeport løfter både garasjens og boligens utseende, og øker eiendommens verdi. Her er tipsene du trenger for å velge riktig garasjeport.

Før du investerer i en ny garasjeport, er det viktig å tenke over hva garasjen skal brukes til. Praktisk bruk, tilgjengelighet, vedlikehold og sikkerhet er faktorer som vil kunne påvirke ditt valg.

Her er 7 spørsmål du bør stille deg før du velger ny garasjeport.

1. Bare en garasje eller også et oppholdsrom?

Skal garasjen kun brukes som oppbevaringssted for bilen(e) trenger du ikke tenke så mye på lysforholdene. En garasjeport uten vinduer vil fungere helt fint. Skal garasjen også brukes som oppholdsrom kan det være lurt å velge en port med vinduer installert. Det sikrer bedre lysforhold inne i garasjen.

2. Beveger du deg mye inn og ut av garasjen?

En sidedør på garasjen kan være veldig praktisk om du beveger deg mye ut og inn av den. Men har du ikke mulighet til det, og du vet at det vil bli mye bevegelse ut og inn av garasjen, bør du vurdere en garasjeport med dør installert.

3. Hva med vedlikehold?

Ulike garasjer og garasjeporter krever ulik mengde vedlikehold. Kjøp derfor en garasjeport som er tilpasset det norsk klima og din bruk av garasjen. Dersom du har en oppvarmet garasje, er det viktig at du er oppmerksom på isolasjonsverdien på porten, for å unngå unødvendig varmetap.

4. Hva slags materialer ønsker du?

Tidligere valgte mange garasjeporter i tre, mens i dag velger de fleste porter av stål. Fordelen med en stålport er at den er tilnærmet vedlikeholdsfri – du trenger stort sett bare å smøre bevegelige deler.

5. Ledd-, vippe- eller rulleport?

Det finnes mange ulike garasjeporter, men de tre vanligste modellene er ledd-, vippe- og rulleport:

Vippeport:
Denne modellen åpnes raskt og er lagd slik at hele porten vippes opp og legger seg inn under taket i garasjen. Ulempen er at den bruker mer plass og at man mister noe bruksareal foran garasjen.

Leddport:
Dette er den mest brukte modellen, og også den mest plasseffektive. Leddporten kjører i en loddrett skinne langs veggen og trekkes vannrett oppover langs taket. Dermed får du utnyttet plassen nesten helt inntil garasjeporten. Du kan også parkere helt inntil porten både ute og inne.

Rulleport:
Denne modellen er konstruert av mange små elementer som er hengslet sammen og som rulles opp og samles i en rull. En rulleport trenger nesten ingen plass i garasjen og du har hele taket fritt.

6. Ekstrautstyr og komfort?

Nesten alle garasjeporter kan leveres med motorisert portåpner. Velger du dette alternativet kan det være en fordel å velge en motor som er produsert av samme fabrikat som selve porten. Motoren vil da være bygget og tilpasset til porten, som garanterer en pålitelig funksjon av både motoren og garasjeporten.

Med en fjernstyrt portåpner trenger du ikke å utsette deg for dårlig vær når du skal inn i garasjen. Har du portåpner blir det også vanskeligere å bryte seg inn i garasjen – fordi garasjeporten ikke har håndtak eller synlig lås.

Har du et såkalt «smarthus» kan det være lurt å velge en garasjeportåpner som kan snakke med løsningene du har installert i huset.

7. Hvem skal montere porten?

Det er komplisert å montere en garasjeport selv. Det anbefales derfor å bruke en kvalifisert montør for å sikre korrekt montering. Legg ut jobben på Mittanbud i dag og få tilbud fra kvalifiserte montører.

Likte du denne artikkelen?