Sjekkliste for bygging av garasje, tilbygg og hus

Av MinBolig

07-10-2021

Enten du skal bygge nytt hus, garasje eller tilbygg på huset er det mange ting å passe på når du nå skal gå i gang. For å hjelpe deg på veien har vi satt sammen en liste med våre beste tips, som vi håper du kan ha nytte av. Det lønner seg å være forberedt når man skal bygge

Lag et budsjett, planlegg betalingen og gjør en tidsplan

Bestem hvor mye penger du vil legge på byggingen og tenk gjennom finansieringen. Når du bygger nytt er det vanlig at håndverkere og entreprenører fakturerer flere ganger under prosjektets gang, så du må regne med å måtte betale en hel del før alt er ferdig. Spesielt hvis du bygger nytt hus, skal du passe på å ikke betale mer enn det som er bygd ferdig til enhver tid. Hvis du har uflaks og byggefirmaet går konkurs, risikerer du å tape det du eventuelt har betalt i forskudd.

Et byggeprosjekt tar også normalt lang tid, så lag en tidsplan tidlig i prosjektet. Bare det å søke om og få godkjent byggetillatelse er en prosess som tar fra 3 til 12 uker, så begynn i tide! Glem heller ikke at kommunen tar ut en avgift på byggetillatelsen. Hvor mye avhenger av hva du skal bygge.

Et tilbygg som bygges til et hus.

Når trenger du byggetillatelse og hvor skal du søke

Du trenger blant annet ikke å søke om du skal du bygge en frittstående bod, garasje eller utehus uten kjeller som ligger minst en meter fra nabogrensen og med bruttoarial under 50 kvm. Du kan også bygge tilbygg på inntil 15 kvm og over fire meter fra nabogrensen uten å søke tillatelse fra kommunen. Ingen av disse byggene kan derimot inneholde beboelsesrom. Dette gir deg som privatperson mer ansvar i og med at du selv må sørge for at det du bygger er i tråd med lovverket.

Større bygg

Skal du bygge:

  • hus
  • garasje
  • tilbygg

må du regne med å hente inn byggetillatelse fra kommunen, og dette kan som sagt ta litt tid. Som eier/bestiller av jobben kalles du for tiltakshaver (tidligere kalt byggherre). Fra 1. juli 2015 har derimot noen byggreglene blitt forenklet, som innebærer at du ikke trenger å søke kommunen under visse bestemmelser.

Mindre bygg

For andre mindre jobber, som garasje mellom 50 kvm og 70 kvm og tilbygg under 50 kvm, kan du som tiltakshaver søke selv. For jobber som er større enn dette, kreves det en ansvarlig søker. Det betyr at du må få et firma til å søke for deg. Det kan for eksempel være en byggmester, en arkitekt eller en bygningsingeniør. Er du usikker på om du trenger å søke om tillatelse til å bygge, bør du sjekke «Bygg uten å søke» for veiledning og informasjon.

Når jobben er søknadspliktig

Dersom jobben som skal utføres er søknadspliktig må firmaet ha tilstrekkelig godkjenning. For mer informasjon om lover for hvilke typer jobber som krever en ansvarlig søker, kan du også gå inn på Lovdata, og lese mer der. Et godt tips er uansett å sjekke om det foretaket du ønsker å bruke har såkalt sentral godkjenning. Har de dette, vet kommunen at de har den kompetansen som kreves for byggesaken. Dette gir raskere behandlingstid i kommunen, og flere kommuner gir også lavere saksbehandlingsgebyr for foretak med sentral godkjenning. For å sjekke om bedriften har sentral godkjenning kan søke hos Direktoratet for byggkvalitet.

ByggSøk

Det er også smart å søke via ByggSøk, som er en nasjonal fellesløsning for elektronisk kommunikasjon i plan- og byggesaker. En del kommuner gir også rabatt på opp til 4 000 kr i søknads avgiftene hvis du søker via ByggSøk.

Uansett anbefaler vi att du alltid begynner med å ta kontakt med kommunen for å finne ut hvilke regler som gjelder der hvor du bor.

Vær en god nabo!

  • Et viktig punkt for deg som skal bygge er å huske å varsle naboene. En viktig endring etter 1. juli 2015 er at nabovarsling for prosjekter som krever søknad også nå kan foregå via e-post. Denne e-post korrespondansen skal på lik linje med signatur fra naboer eller kvittering om at varsel er sendt via posten, være en skriftlig bekreftelse på nabovarsel.

Husk befaring

Invitér aktuelle håndverkere på befaring. Gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren og sjekk at alt arbeid du har bedt om fins med i tilbudet. Mange håndverkere ber også om å få komme på befaring før de kan gi et endelig pristilbud. Befaringen er en god mulighet til å diskutere løsninger, materialvalg etc., og det er også viktig å få et inntrykk av personene som skal bygge ditt nye bygg. I tillegg kan dere under befaringen diskutere hva du selv kan hjelpe til med, hvis du ønsker å gjøre noe av arbeidet selv.

Sjekk referanser og se etter Mestermerket

Sjekk alltid referanser før du velger håndverker. På Mittanbud.no blir håndverkeren evaluert etter at jobben er gjort, og det er alltid smart å velge en håndverker som andre kunder har vært fornøyd med. Ved store jobber, som hus- og garasjebygging, kan det være bra å sjekke håndverkerens økonomi, dersom det blir behov for å reklamere noe i ettertid. På Mittanbud.no kan du også se hvilke sertifiseringer håndverkeren har, og hver uke oppdaterer vi hvilke bedrifter som har Mestermerket.

Skriv kontrakt

  • Husk å skrive kontrakt der det tydelig framgår hvilken jobb som skal gjøres, hvor lang tid det skal ta og hvor mye det skal koste!

Sjekkliste for husbygging

  • Byggeleder

Skaff deg en byggeleder som tar totalansvaret for bygget. Det øker sjansen for at hele prosessen går smidig, du slipper alt jobb med å koordinere ulike typer av håndverkere og leverandører, og kanskje viktigst av alt - du blir ikke sittende med hele risikoen hvis noe går galt. Velger du et ferdighus er byggelederen ofte ansatt hos leverandøren, men du kan også leie inn en byggeleder fra et ingeniør- eller arkitektfirma. Prat med andre dere kjenner som har bygd hus for å få tips, eller søk på nettet for å komme i kontakt med aktuelle byggeledere.

  • Tomt
Når dere planlegger hvor på tomta huset skal stå er det bra å tenke langsiktig. Dere kanskje ikke har råd til å bygge en garasje nå, men vet at dere kommer til å trenge et sted å parkere bilen og lagre familiens utstyr når barna blir større. Da er det smart å planlegge for dette allerede nå, for når huset vel er bygd så står det der det står.
  • Tid
Å bygge et hus tar omtrent et år fra du har fått klarsignal fra kommunen. Den første delen av jobben er grunnarbeider i form av graving og mur arbeid, som normalt tar cirka to måneder. Litt avhengig av hva slags løsning du velger, er også dette den delen av prosessen der det er vanlig med litt egeninnsats. Når grunnarbeidene er ferdige, starter selve oppføringen av huset, og ulike håndverkere begynner å jobbe. Under denne delen er det viktig at du og byggelederen har jevnlige avstemningmøter med byggefirmaet, for å sjekke at alt går etter planen. Et normalt stort hus tar omlag åtte til ni måneder å sette opp. I den siste delen av byggeperioden blir det igjen muligheter for litt egen arbeid, ofte i form av maling og lignende.
  • Praktisk
Tenk praktisk og ikke fokuser for mye på hvilke innredningstrender som er populære akkurat nå. Huset ditt skal stå i mange år, og det som er hett i dag er sannsynligvis ikke like populært om ti år. Har du råd, så legg litt ekstra på isolering. Det gir deg lavere varmekostnader og en ekstra beskyttelse mot fukt skader.
  • Ferdigbefaring
Når huset er ferdig skal det avholdes en ferdigbefaring med entreprenøren. Ta gjerne med byggelederen på dette. Befaringen finner ofte sted et par uker før innflyttelsesdato, og det er viktig at du er nøye med å sjekke at alt arbeidet er gjort sånn som dere har avtalt. Sjekk både innvendig og utvendig, og ta gjerne hjelp av en takstmann eller en annen byggekyndig person.
  • Mangler og feil

Finner dere mangler eller feil, bør dette dokumenteres i en protokoll som signeres av begge parter. Når du overtar nøklene til huset, overtar du også ansvaret. Hvis du da oppdager feil som du ikke så under ferdigbefaringen, må du melde fra om dette så raskt som mulig. Som forbruker har du også rett til å kreve en ettårsbefaring. Dette er din mulighet til å påpeke feil du har oppdaget i løpet av det første året, men husk at feil som ble eller burde vært oppdaget ved overtagelsen skal meldes inn så fort som mulig, så ikke vent med dette til ettårsbefaringen. Forøvrig har du rett til å klage på usynlige eller skjulte feil i opp til fem år. Mer info om dine rettigheter ved overtakelse kan du lese på Forbrukerrådets hjemmesider.

Sjekkliste for garasjen

Når du skal bygge garasje har du i prinsippet tre hovedtyper å velge mellom - carport, kald garasje og varm garasje. Hvis du primært skal bruke garasjen til oppbevaring av bil, er det beste å velge en ikke oppvarmet variant. Hvis du derimot tenker å inkludere et hobbyrom du vil bruke om vinteren, er en isolert og oppvarmet variant best. Uansett vil du ofte ha plass til oppbevaring av mer enn bare bilen, så ta høyde for dette i planleggingen.

Grunnarbeider på tomta og støping av såle er den første delen av jobben, og noe som en del velger å gjøre selv. En viktig ting å tenke på her er telesikring for å unngå skader fra telehiv.

Når såla er støpt kan reisverket (veggene) settes opp, før takstolene og taket legges på til slutt.

Mange velger å bygge garasjen i samme stil som huset, for å skape et helhetlig inntrykk. Det er smart å velge samme takvinkel på garasjen som på huset, og det kan også være smart å bruke samme type vinduer og utvendige materialer som på huset.

Sjekkliste for tilbygget

Når du skal søke om byggetillatelse, kan det være greit å kjenne til forskjellen på et tilbygg og et påbygg: Et tilbygg er en utvidelse av bygningens grunnflate og bygges ved siden av eksisterende bygg, mens et påbygg er en bygningsdel som plasseres oppå eksisterende bygg, for eksempel en ekstra etasje. Påbygg må du alltid søke om via en ansvarlig søker, mens du kan søke selv hvis du skal bygge tilbygg under 50 kvm.

Undersøk hvor mye du har lov til å bygge ut på tomten din, den såkalte utnyttelsesgraden. Hvis huset ditt for eksempel opptar 25 % av tomten og utnyttelsesgraden er 30 %, kan du bygge på 5 % til. Denne varierer fra kommune til kommune, så sjekk reguleringsplanen der du bor for å finne ut hva som gjelder for din tomt.

Som for en garasje, tenk på at tilbygget bør matche det eksisterende huset i stil, materialvalg og planløsning.

Mange bygger til på huset når familien vokser. Da kan det være fristende å ta i litt ekstra, men prøv å ikke bygg for stort. En dag flytter barna ut, og da har dere plutselig mye ekstra plass.

Skaff ferdigattest

  • Når byggingen er ferdig, må du få en ferdigattest fra kommunen før du kan ta i bruk nybygget. Dette er et krav for alle søknadspliktige tiltak. Ferdigattesten får du når det kan dokumenteres at jobben er gjennomført i samsvar med tillatelsen og plan- og bygningsloven. Det er ansvarlig søker i byggsaken som også skal søke om ferdigattest.

Betal hvitt

Fall ikke for fristelsen til å betale svart - det kan fort koste deg dyrt. Betaler du svart og noe ikke går som planlagt, risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett og med et forsikringsselskap som nekter å betale ut erstatning. Så betal hvitt, og betal aldri i forskudd.

For mer inspirasjon, praktiske tips og nyttig informasjon anbefaler vi disse nettsidene:

Direktoratet for byggkvalitet
Forbrukerrådet
Kompetansesjekk.no
Handlehvitt.no

Likte du denne artikkelen?