Inspirasjon til ditt nye garasjegulv

Av MinBolig

07-10-2021

Trenger du inspirasjon til garasjegulvet ditt? Om du planlegger å pusse opp garasjen eller bygge ny, finnes det et hav av muligheter der ute for å gi garasjegulvet det særpreget du vil ha. Kanskje du ønsker å gi garasjegulvet ditt et friskt pust med slitesterk epoxy eller selvdrenerende polypropylen?

Velg gulv som tåler nordisk klima

Det skiftende klimaet i Norge kan slite på materialene vi bygger med. Spesielt om vinteren kan et garasjegulv bli utsatt for mye slitasje. Bilen kan nemlig ta med seg veisalt inn i garasjen, og dette kan føre til skader på garasjegulvet over tid.

I tillegg kan vann og fukt slite på underlaget, hvis materialet det er laget av ikke tåler fukt eller har skikkelig drenering.

Derfor er det smarteste valget når du skal legge garasjegulv, et underlag som er godt egnet for det nordiske og harde klimaet.

Et godt grunnlag for garasjegulvet er mur- og betongprodukter. Hvis du i tillegg bruker en heft som er vanntett og sementbasert før du støper gulvet, forhindrer dette at fukt føres opp fra underlaget. Det at fukt føres opp fra underlaget kan føre til sprekker og erosjon i garasjegulvet ditt.

Garasjegulv trenger heller ikke nødvendigvis å være ubehandlet betong, og du kan kombinere flere farger som gjør ditt garasjegulv unikt!

Garasjegulv av epoxy er slitesterkt og unikt

Et garasjegulv av epoxy er slitesterkt, og har høy motstandsdyktighet overfor kjemikalier. Dette er noe av grunnen til at epoxy for eksempel brukes i lagerbygg og verksteder.

Om du velger dette gulvet til garasjen din slipper du å bekymre deg for at garasjegulvet blir ødelagt av temperatursvingninger eller av salt fra veiene på vinteren. Dette er et gulv du fint kan søle olje eller kjemikalier på uten å være redd for flekker.

Det skinnende gulvet kan gjøre at du sklir hvis du har vann under skoene. Løsningen for å unngå dette er å tilsette kvartssand når du legger epoxy, da dette har egenskaper som minimerer faren for å skli.

Hvis du har et veldig ujevnt gulv, er det lurt å flytsparkle underlaget først før du påfører epoxy. Belegget er selvutjevnende, og vil forme seg etter underlaget. Epoxy kommer i flere farger, og mulighetene er mange. Om du ønsker å fremheve underlaget, og betongen i garasjegulvet, kan du velge klar epoxy.

Det finnes også blanke eller matte varianter med ensfarget finish. En populær variant er metallic, som setter et unikt preg på ditt garasjegulv.

Viktige ting å tenke på før du velger garasjegulv:

  • Hvor mye slitasje og belastning må gulvet tåle?

  • Skal gulvet være vannavstøtende, eller være selvdrenerende?

  • Trenger du å legge inn vann og avløp før du legger nytt garasjegulv?

  • Hva slags arbeid skal utføres på garasjegulvet?

  • Hva slags utseende skal gulvet ha?

Person som maler et epoxy garasjegulv.
Siden klimaet i Norge er svært skiftende, er det lurt å velge et underlag i garasjen som tåler temperaturendringer.

Garasjegulv av polypropylen er selvdrenerende og miljøvennlig

Det finnes selvdrenerende underlag av slagfast polypropylen. Dette garasjegulvet har mange egenskaper: I tillegg til å være miljøvennlig, er polypropylen også resirkulerbart.

Selvdrenerende fliser brukes på områder som blir utsatt for mye vann, og passer derfor perfekt i garasjen. Om du ønsker et garasjegulv av polypropylen så er det verdt å vite at det også tåler sterke kjemikalier, er belastningsdempende, og har antiskli-kvaliteter.

Dette er et slitesterkt gulv som gir et profesjonelt utseende, er luktfritt og tåler høye til lave temperaturer. Gulvet kan enkelt monteres uavhengig av underlaget det legges på. Du trenger altså ikke ha et jevnt underlag for at det skal monteres.

Kombiner tette og perforerte fliser i ditt garasjegulv

Tette fliser passer til områder som normalt sett ikke vil bli utsatt for vann. I tillegg til å gi et friskt utseende, sørger flisene for at du unngår å skli dersom det blir fuktig på grunn av flisenes gripeprofil. Om du ønsker å innrede garasjen din med benkeplass og oppsett for verktøy, er tette fliser supert.

Det flotte med tette fliser er at de kan kombineres med perforerte fliser. Dette er også selvdrenerende fliser som normalt brukes på områder som blir utsatt for mer vann og fukt. De perforerte flisene kan legges i området hvor bilene skal stå parkert, slik at smeltevann renner effektivt av og ikke skader gulvet.

Unngå snublekanter: Monter kantlister i garasjen

Når du har bestemt deg for hvilket gulv som passer din garasje best, er det lurt å ha i bakhodet at du også trenger kantlister med helling. Disse brukes som avslutning på gulvet som ikke grenser mot en vegg.

Typiske bruksområder for kantlister med helling er i innkjøringen ved garasjeporten. Kantlistene spiller en viktig rolle for garasjegulvet: De forenkler innkjøringen, sørger for at flisene ikke blir ødelagt og gir en gjennomført avslutning på gulvet.

Det er ulik utforming på kantlister og de sorteres, interessant nok, etter kjønn. Forskjellen på dem er at ramper med tapper er hann, og ramper med løkker er hunn.

Kantlisten du velger å kjøpe avgjør også hvor du må starte leggingen. Hvis du går til innkjøp av ramper med løkke, må leggingen startes ved garasjeporten. Dersom rampene har tapper, må du starte innerst i garasjen. Her har du full valgfrihet, men husk å kjøpe alle av samme type dersom du kun skal bruke disse på en side.

Likte du denne artikkelen?