Slik får du en praktisk gang

Av Claudia Caroline Bajek

06-10-2021

Mange nordmenn pusser i disse tider opp gangen. Faktisk er det et av de topp fem mest populære rommene å pusse opp! Men hvordan går man frem for å få den mest praktiske gangen?

Finn ut hvilke behov som er viktigst

En gang er det første du møter når du går inn i et hjem - og når du skal ut. For mange er det derfor viktig at gangen gir et godt førsteinntrykk, samtidig som det tilbyr gode oppbevaringsløsninger.

Hvilke løsninger til oppbevaring i gang en husstand trenger vil selvfølgelig variere. En ungkar vil for eksempel ikke ha samme behov til oppbevaring av yttertøy, som en småbarnsfamilie. Men begge vil kanskje ønske en smartere oppbevaring av jakker, sko og tilbehør.

Gang, inngangsparti, korridor, entré, yttergang?

  • Kjært barn har mange navn. Felles for disse betegnelsene, er at de beskriver et værelse som gjerne knytter ett oppholdsrom fra et annet.
  • En gang er vanligvis ikke ment for varig opphold, men har likevel en svært viktig praktisk funksjon i et hjem.

Inngang direkte utendørs fra, eller gjennom en oppgang?

Dersom gangen er knyttet til utsiden av bygget, er det viktig å huske på at de som kommer inn i boligen, i større grad tar med seg snø og skitt fra utsiden. I en oppgang, derimot, vil man gjerne få muligheten til å tørke av seg før man entrer leiligheten.

En gang skal tåle – og yte – mye

Tenk over hvilke krav vi stiller til gangen: Vi ønsker at det skal være gode muligheter for oppbevaring, vi legger fra oss skitne, våte sko og i tillegg ønsker vi en innbydende følelse av å ha kommet hjem.

Varmekabler i gangen kan være en smart investering. Når sko og støvler samler med seg snø inn, vil den smeltende snøen tørke fortere, og du unngår å få det fuktig og kaldt i gangen.

Gulvet du velger i gangen bør være i høy kvalitet, og tåle daglige runder med fukt, grus og skitt. Det samme gjelder i en viss grad også veggene. Forhør deg derfor med en fagperson om hvilke materialer som er slitesterke og holdbare for dine behov.

– Vinylgulv, som tidligere var forbeholdt kontorlokaler og offentlige steder, er nå i full fart på vei inn i norske hjem, forteller Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

De kommer i mange spennende farger og mønstre, er resirkulerbare og egner seg godt i gangen. Perfekt for vått, sølete fottøy og enkelt å vaske og vedlikeholde.

Smarte tips til en velfungerende gang

  • Gjør plass til en sittebenk for å forenkle prosessen med å knyte på seg sko. Det finnes smarte løsninger der sko kan oppbevares inni benken, slik at du både frigjør plass og gjør gangen mer innbydende.
  • Har du en smal høy gang, utnytt høyden med oppbevaring helt til taket.
  • Rekker du ikke opp til den øverste garderobestangen? Det finnes det smarte løsninger hvor garderobestenger kan vippes ned med en tilhørende krok.
  • En møbelsnekker kan skreddersy løsninger for akkurat din gang og den plassen du har.
  • Speil gir både bedre romfølelse i en gang og er perfekt slik at du kan ta en rask titt i speilet før du løper ut døren.
  • Belysning er viktig i en gang, pass på å tenke på at du har teknisk belysning også inne i garderoben.

Spill på farger, lys og finisher for en hyggelig gang

Hvis du skal pusse opp en liten gang, kan det være lurt å tenke på løsninger som gir illusjon av større plass.Det kan for eksempel være å velge skyvedører med speil, dersom du har en skyvedørsgarderobe i gangen, eller gå for lyse farger på veggene og møblementet.

Dersom du har lyst til å være litt mer vågal, kan en sprek tapet i gangen være et stilig valg.

– Hvorfor ikke gi gjestene dine en wow-opplevelse når de kommer inn i hjemmet ditt ved å overraske med en sprek tapet i gangen? Spør interiørarkitekt i Arkivet, Birgit Torkildsby.

Dette er rom som tåler at man kliner til og er litt vågal, da det ikke er rom som man oppholder seg i over lengre tid.

Velger du vinyltapet eller våtromstapet er den i tillegg vannavstøtende og holdbar, eller du kan lakke favoritttapetet med en klar matt lakk som vil fungere som en forsegling.

Likte du denne artikkelen?