6 ting du bør tenke på når du skal skifte ytterdør

Av Emmeline Hammer Knudsen

07-10-2021

En ytterdør er ikke kun noe du bruker daglig for å komme deg inn og ut av hjemmet ditt, den skal også være en del av det fullstendige uttrykket til boligen din. Ikke minst skal en ytterdør også sikre huset mot ubudne gjester, samt vær og vind.

Har du nylig renovert fasaden på huset ditt eller har planer om det, kan det være en god anledning til å bytte ut ytterdøren samtidig.

Her er seks ting du bør tenke på når du skal velge ny ytterdør:

1. Designet skal passe husets helhet

En dør er en del av boligens helhetlige utseende og fasade, og bør gjenspeile husets karakter. Det finnes forskjellige typer dører som er tilpasset både klassiske og moderne boliger. Du må derfor ta en vurdering, og bestemme deg for hvilken stil som passer best til boligens design og estetikk. Kanskje ønsker du å bryte opp eller forsterke den arkitekturen boligen din har?

Skap et inngangsparti som gjør inntrykk

Fargevalget på ytterdøren har også mye å si, ikke bare for hvordan døren og inngangspartiet blir oppfattet, men også hele huset. Inngangsdøren er det første møtet med boligen for både deg og gjestene dine. Derfor er det en gylden anledning til å leke seg litt, og skape et inngangsparti som virkelig gjør inntrykk!

Vi ser nå en økende trend hvor det brukes spreke farger som skiller seg ut fra resten av boligen, både utvendig og innvendig. De nyeste fargekartene reflekterer personlighet og nysgjerrighet, og er en hyllest til fargene. Det er dermed helt trygt å eksperimentere litt med farger – har du lyst, har du lov!

Dersom du skal male døren selv, er det viktig å huske på å velge en maling som tåler påkjenninger fra det nordiske klimaet. Forhør deg med din lokale fargehandler om hva du bør velge!

Inngangsparti på hvitt hus med ytterdør i grått med glassfelt.
En moderne ytterdør tilpasset et moderne hus

Husk!

Farger fremstår annerledes utendørs. Farger som kan virke sarte og rolige innendørs, kan noen ganger se mer voldsomme ut når de slipper ut i friluft.

2. Ønsker du mer lysinnslipp?

Har du en mørkt inngangsparti eller en entré som du gjerne skulle hatt mer lys i? Det finnes mange fine dører med muligheter for ulike glassfelt i og ved siden av døren. Det er også mulig å kombinere døren med glasspartier over eller på siden av dørkarmen, for å skape en lys og innbydende entré. Det er verdt å merke at en dør med glassfelt vil ha mer varmetap, og er derfor mindre energivennlig.

To bilder av to ulike inngangsparti. En mørk dobbeldør med vindu til venstre, solid og mørkeblå dobbeldør til høyre.
Gjør inngangspartiet innbydende med fine fargekombinasjoner på fasade og ytterdørerFoto: Fargerike.no fotograf: Per Erik Jæger, Styling: Siv Brenne

3. Velg en energivennlig dør med god isolering

Norge er et værutsatt land med mye vind, kulde, snø og regn. Det er derfor viktig å velge en dør med god isolering som er energi- og strømbesparende. Energivennlige, moderne ytterdører er designet for å redusere varmeutslipp, og er ofte laget av et tykkere materiale som isolerer bedre enn tradisjonelle dører.

Dette resulterer i et bedre innemiljø, økt komfort og betydelig redusert energiforbruk. I tillegg er nyere dører gjerne mer støyisolerende, og bidrar derfor til bedre innemiljø. Derfor er energivennlige dører en svært god investering for å spare kostnader på sikt, og for å redusere unødvendig varmetap fra boligen.

Varmeisolasjon måles i U-verdi

Du har kanskje hørt om U-verdi når det er snakk om vinduer og dører? U-verdien forklarer hvor varmeisolert en dør er. Jo lavere U-verdi, desto bedre holder en dør på varmen. En ytterdør har vanligvis lang levetid, så skal du kjøpe en ny dør bør den helst ha en U-verdi lavere enn 0,8–1,0. Slike dører er skapt for å håndtere det nordiske klimaet og store temperaturforskjeller.

Skal du også bytte vinduer? Les artikkelen vår: Bytte vinduer? Velg isolerte vinduer som slipper inn lys (LENKE)

4. Tenk på sikkerheten

En ytterdør skal ikke kun beskytte mot vær og vind, men også mot ubudne gjester. Dessverre er ikke alle moderne dører like sikre, så om du vil unngå innbrudd bør du velge en sikkerhetskvalifisert ytterdør.

Slike dører har som regel innbruddsforsterkede hengsler og lås med hakereile. Reilen er den delen av låsen som skyves inn i sluttstykket i dørkarmen når du låser døren. En hakereile er krummet oppover, og er derfor sterkere og nesten umulig å bryte opp.

Bor du ikke i enebolig?

  • Ytterdørene i et sameie tilhører borettslaget. De er ansvarlig for at dørene holder krav om brannsikkerhet og at de står i stil til bygget og resten av oppgangen. Hvert sameie har forskjellige krav og regler, så forhør deg med styret før du starter utskiftningen av ytterdøren.
  • Sliter du med trekk eller støy er det også en mulighet for å høre med borettslaget om mulighetene til å montere tetningslister

5. Elektronisk lås og dørkikkert

Ønsker du å ta sikkerheten enda et steg videre, kan du få installert en elektronisk dørlås. Det øker sikkerheten, og du slipper også å bekymre deg for å miste nøkkelen til døren. Nye digitale låser kan åpnes enten med kode, via en app på telefonen eller med en brikke. Velg det alternativet som passer til din livssituasjon!

For å føle deg ekstra trygg når du eller eventuelle barn er hjemme alene, kan være en dørkikkert. Disse kan installeres enten som et vanlig kikkehull med forstørrelse, eller som en elektronisk variant med et kamera mot utsiden og en monitor innvendig. Slike elektroniske kameraer kan vise hvem som er utenfor, og ta bilde om den oppfatter bevegelse eller om noen ringer på.

Hånd med mobiltelefon foran en mørk dør med digital lås.
Ytterdør med elektronisk lås hever sikkerheten og logistikken med nøkler

6. Bruk fagfolk når du skal bytte dør

Det er en god investering å bruke fagfolk når du skal bytte vinduer og dører. Både vinduer og dører må monteres veldig nøyaktig for å fungere effektivt over tid. Det er nemlig viktig å montere vinduer og dører riktig, med god tetting mellom karm og vegg slik at det ikke blir luftlekkasjer og problemer med trekk. Fagfolk ser gjerne flere alternativer, og kan derfor sikre gode og helhetlige løsninger som passer deg og din bolig.

Likte du denne artikkelen?