Jo mørkere det blir ute, desto viktigere blir det med lys inne! God belysning handler om både funksjonalitet og god atmosfære – vi gir deg tips til hvordan du får begge deler.
Velg belysning for nordiske forhold
I likhet med vær og temperatur, byr nordiske lysforhold på store variasjoner gjennom hele året. I periodene med mye regn, tunge skyer og tidlig mørke, er mange av oss avhengig av kunstig lys. Ikke bare for å se godt og få gjort unna daglige oppgaver, men også for å få den gode, lune følelsen i hjemmet.
Belysning handler altså både om funksjonalitet, atmosfære og dekor. Mens dårlig belysning gjør deg trøtt og i verste fall kan gi deg hodepine, kan for mye lys kan gi en dårlig romfølelse.
Skal du pusse opp eller bygge nytt anbefaler vi at du begynner planlegging av lyssetting så tidlig som mulig i prosessen. Raus takhøyde, mange lyspunkter og mulighet for å skjule ledninger i veggen er en nemlig en stor fordel, og kan være vanskelig å endre i ettertid. Ønsker du for eksempel å integrere downlights vil dette stjele noe takhøyde. Ledninger som ligger langs tak og vegger i hele stua er heller ikke ideelt. Det er derfor en fordel å ha disse tingene med i beregningen fra starten av.
For å hjelpe deg på veien mot godt lys inne har vi satt sammen en liten oversikt over hva du bør huske på i forbindelse med lyssetting i de ulike rommene – så kan du nyte en lysere tilværelse inne.
Funksjonelt lys på kjøkkenet
Kjøkkenet er et rom for både matlaging, lekser og samvær. Det er med andre ord et rom som krever mye variasjon i lysforhold. Et nøkkelord her er dimmere: Med dimmer har du mulighet til å enkelt regulere mellom arbeidslys og stemningslys. Ettersom kjøkkenet er et rom for flere aktiviteter er det lurt å fordele lyset på flere lyskilder. Over kjøkkenbordet er det fint med en dekorativ lampe, mens du bør ha en egen lyskilde for kjøkkenbenk og komfyr. Spotter under overskapene gir deg godt lys til matlaging!
Lys som gir mer rom i gangen
Gang og inngangsparti står du fritt til å lyse opp som du vil, men pass på at du får nok lys. Er gangen smal eller malt i en mørk tone, vil feil belysning gi inntrykk av at rommet er enda mindre enn det det egentlig er. Er du så heldig at du har plass til garderobe i gangen, må du passe på at den får nok lyskilder – så slipper du å fomle etter jakker og luer i mørket. Downlights på skinner egner seg godt, slik at du kan du vinkle lyset på best mulig måte.
Ulike lyskilder i stua
Stua er et rom for avslapning og hygge, og er et av rommene vi tilbringer mest tid i. Det er også et av de rommene i huset vi ommøblerer eller gjør små endringer i oftest, så her er fleksibel lyssetting viktig.
Den vanligste feilen i forbindelse med lyssetting i stua, er at du ikke har nok lys. Pass derfor på å kombinere en god hovedlyskilde, for eksempel downlights i taket, med enkeltstående lyskilder som eget lys bak TVen, en pendel over stuebordet og leselampe ved godstolen.
Ønsker du å skape dramatikk og bevegelse i rommet kan du lyse opp bokhyller og malerier. Spotlights på skinner et godt egnet for å lyse opp enkeltseksjoner, da de kan vinkles bedre enn innfelte downlights.
Sikkerhet på badet
Badet krever mulighet for variasjon i belysningen, da lyset både skal passe til morgenstellet og til avslapning i badekaret. Speilet bør belyses med mykt lys fra begge sider, så unngår du skygger.
Vann og elektrisitet er en dårlig match. Husk derfor lyskilder på badet må være IP-klassert. Hvilken klassifisering som kreves kommer an på plasseringen av lyskilden. Forhør deg alltid med en faglært før du kjøper inn lys til badet.
Husk på dette når du skal installere lyskilder
Kort oppsummert er det to viktige ting du bør huske på når det kommer til belysning i hjemmet: Husk nok lys og mulighet til å regulere intensitet. Husk at farger i rommet og materialer på vegger, gulv og tak vil påvirke lyset og bør også tas hensyn til. Bruk gjerne flere lyskilder for å skape variasjon og forskjellige stemninger.
Det er strenge forskrifter for hva du har lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid, så sjekk alltid dette før du gjør noe selv. Vårt tips er likevel å alltid sette bort jobben til de profesjonelle, så er du sikret et godt resultat og unngår i verste fall skader eller ulykker.
Likte du denne artikkelen?