Interiørarkitektens beste tips til et funksjonelt vaskerom

06-10-2021

Drømmen om et eget vaskerom henger høyt hos mange. – Et dedikert rom eller område til klesvasken er skikkelig hverdagsluksus, forteller Birgit Torkildsby. Hun er interiørarkitekt i Arkivet og har god oversikt over hva du bør tenke på når du skal bygge et nytt vaskerom – alt er ikke like åpenbart.

Bygg et vaskerom – ikke et roterom

– Det er mye du bør tenke på når du skal skape det ideelle vaskerommet. Utgangspunktet vil naturligvis ha mye å si, forteller Torkildsby. Og det er jo akkurat det det handler om – å finne de beste løsningene for akkurat deg og din familie.

Torkildsby anbefaler å starte med å lage en liste over det du ønsker å ha på vaskerommet, men også hva du faktisk får plass til.

– Her er det viktig at du er ærlig med seg selv, sier Torkildsby. Vaskerommet er det ideelle rommet å legge rot og ting som ikke har plass til andre steder, men med litt god planlegging kan du utnytte arealet slik at du får plass til det viktigste. Ha fokus på at rommet skal være et vaskerom, ikke et rom der rot kan samles.

Definer dine behov

Torkildsby forteller at hvordan vaskerommet skal utformes varierer stort etter hvilke behov kundene har og arealet som er tilgjengelig. Skal rommet være et kombinert vaskerom og bad, et rom med mye oppbevaringsplass eller kun et praktisk rom til klesvask og tørking?

– Se for deg hvordan livet vil se ut de neste årene. For en storfamilie er det viktig med funksjonelle løsninger og mye lagringsplass, forteller Torkildsby. Om du ønsker å fornye og pusse opp et vaskerom du allerede har, bør du lage en liste over ting du er fornøyd med, og som du vil ta med deg til det nye rommet.

Forhør deg med rørlegger og fagfolk tidlig i planleggingsprosessen. De kan forsikre deg om at rommet blir laget i tråd med tekniske forskrifter.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/439253/Birgit-Torkildsby.webp
Birgit TorkildsbyInteriørarkitekt, Arkivet
Vaskerom med grå skapdører, hvit benkeplate og utslagsvask.
Med smarte løsninger og gode oppbevaringsmuligheter er det enklere å holde det ryddig på vaskerommet.Foto: Andrea Eriksen @casa.eriksen

Ikke ta noen endelige avgjørelser før du har snakket med fagfolk

Torkildsby har et klart råd når det kommer til det tekniske aspektet:

– Forhør deg med rørlegger og fagfolk tidlig i planleggingsprosessen. De kan forsikre deg om at rommet blir laget i tråd med tekniske forskrifter.

Det er lett å bli revet med i planleggingsprosessen av det artige, som smarte løsninger, oppbevaring eller fargevalg. Men husk at du også må også tilrettelegge for de tekniske delene som ofte må eller bør være på vaskerommet. Et vaskerom bør som regel både ha sluk, utslagsvask, varmtvannsbereder og tekniske skap hvis du ikke har dette i et eget rom.

– Selv om vaskemaskinen din har lekkasjevarsler og vannstopper, bør du likevel ta høyde for at uforutsette ting kan skje, forteller Torkildsby. Hvis du ikke husker å tenke på alt dette fra starten, kan du ende opp med å få noen overraskelser i byggefasen.

Det kan lett oppstå høy fuktighet på et vaskerom, så se til at en avtrekksvifte blir installert, særlig om det ikke finnes andre utluftingsmuligheter som et vindu. Pass også på å legge inn en glippe under døra slik at frisk luft kommer inn i rommet.

Vaskerom med fronter i lyst tre, hvite benkeplater og utslagsvask i sort.
Et lyst og luftig vaskerom med utslagsvask gjør vaskejobben litt lettere.Foto: Karina G. Sørlie @imaastoppen

Hvor bør vaskerommet bygges?

Husk å tenke over plassering av røropplegget i boligen din, det vil legge premissene for hvor du kan bygge vaskerommet.

– Du kan spare mye tid og penger på å legge vaskerommet i tilknytning til kjøkken eller badet, sier Torkildsby. Enten over hverandre eller vegg til vegg. Slik blir det uproblematisk med vanntilgang og fall til avløpet.Dersom du har frihet til å velge plassering, så anbefaler hun å velge et rom nære en inngangsdør, for eksempel i en kjeller slik at du slipper å slepe sølete regntøy gjennom hele huset.

En annen smart løsning du vil takke deg selv for dersom du fritt kan velge plassering av vaskerommet, er en klessjakt. Mange bygger vaskerom i kjelleretasjen, ofte i tilknytning til bad over.

– For å slippe at skittentøy hoper seg opp på badet eller for å unngå unødvendige mange turer ned i kjelleren er en klessjakt ned til en skittentøyskurv genialt.

– Gjør vaskerommet til ditt favorittrom

Da vaskerommet ikke er et rom du skal oppholde deg i lenge av gangen eller gjester normalt skal se, oppfordrer Torkildsby å velge en personlig stil og en fargepalett som gjør deg glad.

– Klesvasken er kanskje ikke den artigste aktiviteten som finnes, og det akkurat derfor vaskerommet bør gjøres ekstra innbydende, påpeker hun.Uavhengig om du liker sterke, friske farger eller trives bedre med en nøytral fargepalett, er vaskerommet det perfekte rommet å gjøre til ditt eget. Hvorfor ikke gå for en tapet? eller mønstret vinylgulv?

Velg egnede materialer

Siden et vaskerom hovedsakelig er et arbeidsrom, bør du velge robuste materialer som tåler vannsøl. Vinyl og fliser er gode valg på gulvet, og generelt glatte overflater som er enkelt å rengjøre.

– Dersom du ønsker å bruke tapet finnes det nå både vinyltapet og våtromstapet som både er vannavstøtende og varig, eller du kan lakke favoritt-tapetet med en klar matt lakk som vil fungere som en forsegling og beskytte, forteller Torkildsby.

Et vaskerom skal forenkle hverdagen – gi alt en fast plass

Planlegg godt alt du skal og må ha plass til på vaskerommet. Det er fort gjort at småting kan flyte, men med fine oppbevaringsesker eller kurver, og en dedikert plass til alt, unngår du unødvendig rot.

– Får du plass, er det også praktisk med en god utslagsvask og uttrekkbar armatur til å skylle støvler eller utendørstøy, sier Torkildsby.

Noe av det mest befriende med å ha et vaskerom er at du slipper å ha tørkestativet stående på badet eller synlig fremme når du får besøk.

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/439253/Birgit-Torkildsby.webp
Birgit TorkildsbyInteriørarkitekt, Arkivet

Smarte løsninger for tørkestativ

Den største utfordringen for mange er løsninger for tørking av klær. Noe av det mest befriende med å ha et vaskerom er at du slipper å ha tørkestativet stående på badet eller synlig fremme når du får besøk.

– Bruk litt tid på å finne en fast plass til tørkestativet, så det ikke står i veien på vaskerommet heller, forteller Torkildsby.

Dersom du ikke har plass til et frittstående tørkestativ, finnes det andre muligheter som kan utnytte også små rom.

– Et eksempel kan være å montere en stang fra vegg til vegg eller ned fra tak, sier Torkildsby. Så kan du henge på kleshengere eller enkelt tørke sengetøy. Gode vegghengte løsninger som du trekker ut er også plassbesparende og fungerer godt om du er en mindre husstand.

Har du god takhøyde på vaskerommet, kan du utnytte den ved å installere tørkestativ som kan fires ned. Slik at du enkelt kan komme til tørkestativet, men at det ikke er i veien for andre ting.

Ha et godt system til skittentøyet

Noe det definitivt er mest av på et vaskerom er skittentøy, og for å forenkle prosessen anbefaler Torkildsby å ha gode løsninger for sortering.

– Ha egne kurvet, skuffer eller liknende for mørkt tøy, lyst tøy, farget og ull/silke. Et integrert sorteringssystem med uttrekkbare skuffer er nok det aller beste om du har plass til det, slik at du får det bort fra gulvet.

Plassering av vaskemaskin og tørketrommel

Dersom du har mulighet, vurder å plassere tørketrommel og vaskemaskin høyt med skuffer og oppbevaring under, slik at du får en behagelig arbeidshøyde. Har du ikke all verdens plass bør de plasseres ved siden av hverandre med benk oppå. Torkildsby mener du bør prioritere en arbeidsbenk. Da kan du brette klærne straks de er tørre og slippe å frakte de til et annet rom for bretting.

Flere smarte tips fra Birgit!

  • Tørkeskap er genialt for å forkorte tørketid og tørke parkdresser og sko
  • Innebygd strykebrett er både praktisk og plassbesparende
  • Har du små barn i huset? Plasser vaskemiddel høyt, utenfor rekkevidden til barn
  • Husk plass til søppelbøtte
  • Et vaskerom blir fort skittent. For å effektivisere vask av rommet bør du ha minst mulig stående på gulvet
  • Vaskerommet er et arbeidsrom – ikke glem god belysning!
  • Har du ikke plass til eget vaskerom finnes smarte løsninger fra blant annet IKEA, hvor du kan gjøre om et skyvedørsskap til et minivaskerom
  • Har du ikke plass til eget vaskerom finnes smarte løsninger fra blant annet IKEA, hvor du kan gjøre om et skyvedørsskap til et minivaskerom

Likte du denne artikkelen?