Slik maler du baderomsflisene

Av MinBolig

06-10-2021

Badet ditt trenger en oppgradering, men du har verken tid eller økonomien til en helrenovering. Da er maling av baderomsflisene en kjapp, rimelig og enkel måte å forandre interiøret på. Vi vil ikke anbefale dette som en langvarig løsning, men det er definitivt en enkel quick fix som kan gjøre et funksjonelt bad mer moderne.

Innhold

Hvilke fliser kan males?

Det er egentlig ingen begrensninger på hvilke fliser som kan males, men det er viktig at du har i bakhodet at det er vanskelig å garantere noe resultat. Det er begrenset hvor lenge malingen vil holde, og man er ikke garantert et perfekt resultat. Særlig dersom man skal gjøre jobben selv.

Det er veggfliser som egner seg best å male. Gulvfliser kan være litt mer problematisk å male da disse ofte må tåle mye mer. Derfor kan det fort bli slitasjeskader på gulvfliser som er malt.

5 steg for å male baderomsfliser

Vi har samlet noen gode råd og tips for hvordan du bør gå fram om du skal male fliser.

1. Vask flisene grundig

For å få gode resultater, kreves det at du starter med å vaske og rense flisene grundig. Du må fjerne alle rester av kalk, fett, smuss, såpe og lignende bort fra både fliser og fuger. På fliser som ikke er helt rene vil malingen lettere flasse av senere.

Start med kalkfjerner, før du går over med et kraftig vaskemiddel, helst to runder. De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske og skylle to ganger, en vask med rengjøringsmiddel og en med et surt rengjøringsmiddel. Dette kan du enkelt lage selv ved å blande en del 35 prosent eddik med fire deler vann. Eventuelt kan man vaske med et kraftig vaskemiddel som gulvrens, kraftvask malervask eller spesialdesignet forvask du kan kjøpe hos malerforhandleren din.

Husk uansett å skylle godt med rent vann etterpå. Fugene kan siden freshes opp med en spesiell fugepenn, som gir grå eller hvit farge. Det er også mulig å skrape vekk den gamle fugemassen med et spesialverktøy, og legge på ny fugemasse i en farge som står til malingen. Dette gjøres før malingen påføres, og fugene må maskeres. La gjerne flisene luftetørke et døgn før du går videre.

2. Slip ned flisene

Dersom du har blanke eller glatte fliser, oppnår du best resultat ved å slipe flisene i etterkant av vaskingen. Dermed sitter grunningen bedre.

Bruk et slipepapir eller en slipepad. På store flater som skal slipes, er det praktisk å bruke et forlengerskaft. Tørk av med et støvklut.

3. Bruk grunning på flisene

For å sikre deg om at malingen fester seg så godt som mulig, bør du benytte deg av heftgrunn uten pigmenter. Husk å tillate god tid til tørking. Bruk gjerne grunning og maling fra samme leverandør.

4. Maling av flisene

Velg maling med omhu – særlig om du også skal male gulvflisene. Vanntynnet oljemaling kan brukes på fliser i tørre rom og tørre soner på badet, men tåler ikke vannsøl som blir liggende litt.

Løsemiddelholdig oljemaling er et sikrere valg for gulvfliser. For å få maling til å sitte best mulig på fliser, anbefaler vi å bruke en 2-komponents epoksymaling. Legg på to eller tre strøk og gi den tid til å tørke mellom hvert strøk.

5. Maling eller maskering av fuger

Dersom du tenker å male fliser og fuger i samme slengen er det viktig å tenke på at du vil få en rutete overflate uten tydelige skiller. Det er opp til deg og din smak om du liker det uttrykket.

Alternativt kan du maskere over fugene og kun male flisene. Dette er selvfølgelig en mye mer omfattende jobb, særlig om det er små fliser med mange fuger.

Få hjelp av en profesjonell maler

Å male flisene på badet selv kan være både overveldende og tidskrevende dersom man ikke er veldig dyktig på å gjøre ting selv. En maler kan hjelpe deg med å få jobben gjort på en effektiv og god måte.

Likte du denne artikkelen?