Fornye badet? Da kan flis på flis være et godt alternativ

Av MinBolig

08-10-2021

Er badet ditt i god stand, men du ønsker en fornyelse? Med flis på flis kan du enkelt få drømmebadet, uten at det koster flesk.

Flis på flis: Et rimelig alternativ

Badet er et av de dyreste rommene i en bolig å fornye, og mange tenker at dersom de ønsker å gjøre en fornyelse av badet må de i gang med en totalrenovering til flere hundre tusen kroner. Heldigvis finnes det flere gode og billigere alternativer.

Vi har tidligere skrevet om mikrosement, som en av de store baderomstrendene i 2021. Men et annet alternativt som mange velger når de skal fornye badet, er «flis på flis». Ved å legge nye fliser utenpå de gamle flisene, kan man ganske enkelt få drømmebadet, uten at det koster flesk.

Sjekk tilstanden til badet ditt før du går i gang

Å legge flis på flis er i utgangspunktet ikke så komplisert, i hvert fall ikke for kvalifiserte fagfolk med erfaring på lignende prosjekter. Det er likevel noen hensyn og forholdsregler som er viktig at man tenker på før man setter i gang med flis på flis.

Aller viktigst er utgangspunktet på badet som skal fornyes. Er det bygd etter dagens våtromsnorm, med membran og alt som kreves, er det greit å legge flis på flis. Er det et gammelt bad, bygd etter gammel standard og uten membran, er ikke flis på flis å anbefale.

Det neste du må sjekke er om badet er tørt og om det egner seg for flis på flis.

Har du et baderom i god stand er flis på flis en god løsning. Det blir pent og tett om det legges riktig, og du får et «nytt» bad uten en strevsom og kostbar totalrenovering

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/652797/Flis-på-flis-Svein-Erik-Hodne.webp
Murer og flislegger Svein Erik HodneMurisør AS

Sjekkliste for deg som skal legge flis på flis

  • Er våtromsmembranen intakt? Husk at eldre bad ikke alltid er utformet i henhold til moderne våtromsstandarder, og at det i noen tilfeller vil være mer fornuftig å fjerne eldre fliser før du legger på nye.
  • Er det løse fliser på badet? Da må disse fjernes eller sikres. For å få best mulig resultat er det viktig at underlaget som de nye flisene skal legges på er stabilt.
  • Husk å rengjøre og avfette de gamle flisene. Da får du det beste utgangspunktet for å feste de nye flisene.
  • Pass på at det er lik høyde på gulv og sluk. Da sørger du for at vannet havner i sluket og ikke alle andre steder i rommet.

Våtromsmembranen må være tett

– En våtromsmembran holder gjerne i ca. 20 år, så om badet ditt er eldre enn det, må du sjekke den nøye. Det er ofte vanskelig å se om det er små hull i membranen, så jeg vil anbefale deg å la en fagmann sjekke dette, sier Hodne.

Og finner du hull, så kan du ikke legge flis på flis.

– Er det hull så blir det ikke tett, og da må de gamle flisene fjernes for å sikre at badet blir tett og at det tilfredsstiller våtromsnormen. Våtromsnormen er viktig for å få igjen penger på forsikringen om det skulle bli lekkasjer etc, sier Hodne.

Flis på flis bygger 10 mm i høyden

Dersom badet er i god stand er det i utgangspunktet bare å gå i gang med flislegging - akkurat som på et nytt bad. Men vær oppmerksom på at ved å legge flis på flis så kan det påvirke terskelhøyden til badet og eventuell nedsenket dusj.

Terskelhøyden fra toppflisen til overkanten av membranen ved terskelen skal nemlig være 15 mm. Hvis ikke, må terskelen heves. Eventuelt kan følgende løsning benyttes:

– Har du dørterskel kan du trekke membranen opp langs terskelen. Dette gir en høyde sikkerhet på 25-30 mm før vann kan renne ut mot tilstøtende rom, forteller Hodne.

– Ikke gjør det selv

Hodne har jobbet som murer i over 15 år, og sett mange som har prøvd å legge flis på flis selv. Han anbefaler at man bruker en fagmann når flisene skal legges, selv om oppgaven virker overkommelig.

– Våtromsnormen har blitt enda strengere, og det er mange byggeregler som må følges. Så om du ikke er veldig «handy», så vil det ofte ikke være så mye å spare hverken av tid eller penger på å legge flis på flis selv, mener Hodne.

Den nye avhendingsloven som trer i kraft 1. januar 2022 gir også boligselger ansvar for å dokumentere at jobben er gjort fagmessig dersom det skulle oppstå noen problemer.

– Når en fagmann gjør jobben er du forsikret, samtidig som du slipper å være usikker på om alle regler blir fulgt, sier Hodne.

Baderom med hvite fliser på veggene, stort rundt speil over vask og dusj montert på veggen.
Gi badet en oppfriskning med nye fliser.

Hvor mye koster det å legge flis på flis?

Det er med andre ord viktig at flis på flis ikke blir en «venstrehåndsløsning» der man går i gang selv, uten helt å vite hva man gjør. Det kan fort koste deg dyrt og se lite pent ut dersom det sprekker opp og blir lekkasjer, eller det dukker opp andre problemer.

Velger du en overflateoppussing av badet ditt utført av fagfolk, med blant annet legging av flis på flis, vil prisen variere sterkt fra prosjekt til prosjekt. Prisen avhenger av blant annet størrelse og kvalitet på flisene, størrelsen på badet, valg av baderomsmøbler og inventar.

Hvor kan jeg legge flis på flis?

Det er med andre ord viktig at flis på flis ikke blir en «venstrehåndsløsning» der man går i gang selv, uten helt å vite hva man gjør. Det kan fort koste deg dyrt og se lite pent ut dersom det sprekker opp og blir lekkasjer, eller det dukker opp andre problemer.

Velger du en overflateoppussing av badet ditt utført av fagfolk, med blant annet legging av flis på flis, vil prisen variere sterkt fra prosjekt til prosjekt. Prisen avhenger av blant annet størrelse og kvalitet på flisene, størrelsen på badet, valg av baderomsmøbler og inventar.

Likte du denne artikkelen?