Finn ditt drømmebadekar – se vår badekarguide

Av Emmeline Hammer Knudsen

06-10-2021

Nytt bad men usikker på hvilket badekar du skal velge? Frittstående, innebygget eller kanskje massasjebad? Mulig du kun har plass til en kombinert dusj og badekarløsning? Med en mengde stiler størrelser og materialer kan det være vanskelig å ta et valg, derfor har vi laget en guide som forhåpentligvis kan gjøre det valget litt enklere.

På 90-tallet skulle alle badekar ut av huset, i dag har badekaret fått sin renessanse og er en økende trend i norske hjem. Behovet for en pause i hverdagen er viktigere enn noen gang, og med et badekar kan man enkelt forandre badet sitt. Derfor er det viktig å velge et badekar som passer for deg og badet ditt.

Hvilke behov skal badekaret dekke?

Har du et lite baderom, bør du vurdere et hjørnebadekar eller dusjbadekar. Det er både plassbesparende og praktisk. Har du derimot godt med plass, kan du fokusere mer på utseende og design, og velge et frittstående kar.

For deg med barn i huset er kanskje sikkerhet og brukervennlighet viktigere enn design. Et større badekar som er enkelt å vedlikeholde med plass til flere barn kan være et praktisk valg. Legger du til antiskli-matter og et varmesikkert armatur i tillegg er du sikret for eventuelle ulykker. Er fokuset derimot på velværet, avslappning og spa-følelsen i ditt eget hjem, er mulig et massasjebad tingen for deg. Velg mellom vannmassasje, luftmassasje eller en kombinasjon av begge.

Hvilket type badekar skal jeg velge?

Det er fornuftig å bruke litt tid på å både tenke over hvilket materiale ditt nye badekar skal være laget av og hvor badekaret skal plasseres. Det vil nemlig påvirke både bruksmåtene og lommeboken din. De tre vanligste typene blant dagens badekar er:

Standard badekar

Et standard badekar, også kalt et rektangulært badekar, er den vanligste typen og generelt også den rimeligste. Disse er fremstilt i akryl og plasseres gjerne i et hjørne av baderommet og utstyres med paneler eller bygges/mures inn med fliser, pusses og så videre.

Hvitt badekar på moderne grått baderom
Standard badekarFoto: Rørgrossisten

Hjørnebadekar

Et hjørnebadekar egner seg ypperlig i alle typer baderom og passer perfekt inn i et hjørne av rommet. Hjørnekaret skaper god balanse i rommet, og med et avrundet panel får du et perfekt sluttresultat.

Hvitt hjørnebadekar på moderne lyst baderom
HjørnebadekarFoto: Rørgrossisten

Frittstående badekar

Ønsker du å skape et bad inspirert av spaopplevelsen, kan et frittstående badekar gi både rommet og opplevelsen det lille ekstra. Dette krever litt gulvplass, men har du rom vil et slikt badekar gi et eksklusivt og stilrent utrykk. Et frittstående badekar kan plasseres hvor som helst i baderommet, men du må alltid rådføre deg med en fagperson når det gjelder avløp og så videre. Frittstående kar finnes i mange former og størrelser.

Hvitt frittstående badekar på bad med fiskebeinsparkett
Frittstående badekarFoto: Rørgrossisten

Innebygget badekar

Et innebygget badekar blir en del av rommet. Her velger du selv om du vil skape et blikkfang, eller om badekaret skal gli inn som en naturlig del av interiøret. Plasserer du badekaret mellom to vegger, kan du bygge inn karet slik at det dekker hele området.

Når det gjelder sluk er krav om tilgjengelighet det viktigste. Man skal alltid kunne komme til sluket slik at rengjøring kan foretas enkelt. Dette innebærer at man må ha en eller flere inspeksjonsluker. Hvis man har massasjekar er det spesielt viktig å huske på tilgang via luker, da det kan bli nødvendig med service og reparasjonsarbeider på motor, pumper og armaturer. Ikke minst er luker viktig for utlufting, noe som i høyeste grad må prioriteres på våtrom.

Innebygd badekarFoto: Kvadrat Duo fra VikingBad

Dusjbadekar

Har du liten plass men fortsatt ønsker den avslappende og luksuriøse delen som vanlige badekar tilbyr, så er en kombinasjon av dusjhjørnet et praktisk alternativ. En hjørnedusj eller en enkel skjermvegg på badekaret er smarte løsninger for å unngå søl på badet. Dørene kan også skyves bort, slik at du enkelt kan ta et avslappende bad. Så si farvel til dusjforheng, og velg heller en elegant og plassbesparende løsning.

Hvitt dusjbadekar på moderne lys blått baderom
DusjbadekarFoto: Rørgrossisten

Badekar i akryl

Akryl er det mest brukte og populære badekarmaterialet for tiden. Det har en jevn, ikke-porøs overflate, som kjennes varmt og behagelig mot huden. Materialet er slitesterkt og svært lettstelt. En annen fordel med akrylkar er at det har gode varmholdingsegenskaper, slik at vannet i badekaret holder varmt lenger. De er også lette, og om du velger en frittstående variant i tillegg, kan man enkelt komme til dersom man må fikse noe med avløp el.l.

Akrylbadekarene er sterke og leveres i mange ulike former og størrelser, slik at det er enkelt å finne et som passer for deg.

hvitt badekar i akryl på moderne baderom
Badekar i AkrylFoto: Rørgrossisten

Støpemarmor

Ikke overraskende er støpemarmor et solid og stabilt materiale som holder lenge på varmen. Det har en eksklusiv følelse, og du kan velge mellom glanset og matt utførelse. En stor fordel er at det er lett å vedlikeholde. En bakdel er den tunge vekten.

Hvitt frittstående badekar i helstøpt støpemarmor på moderne baderom
Badekar i støpemarmorFoto: Rørgrossisten

Massasjekar

Elsker du å dra på spa? Hvorfor ikke lage din egen velværeavdeling på badet og nyte samme luksus i eget hjem? Da er massasjekar en god investering. Velg mellom vannmassasje, luftmassasje eller en kombinasjon av begge. Du kan også gå for en variant med bobleeffekt i vannet, ekstra massasje for nakken eller undervannslys.

Massasjebad i hjørnet av et moderne baderom
MassasjebadFoto: Lille massasjebad fra VikingBad

Hva trenger jeg ved kjøp av nytt badekar?

En grei huskeregel er at det i de fleste tilfeller kun er selve badekaret som følger med handelen. Om ikke annet er beskrevet leveres badekaret uten tilleggsprodukter. Bensett, av- og overløpssett, armatur må derfor bestilles i tillegg.

For ekstra hverdagsluksus og komfort finnes det også produkter som spesialtilpassede nakkeputer, avlastningsbrett og høyttalere.

Badekarbatteri

Hvordan skal badekaret fylles med vann, og ønsker du en dusj tilknyttet karet? Du har mange badekarbatteri å velge i. Veggbatteri forenkler jo det hele, da kommer både karfyllingstut og et eventuelt dusjsett rett ut av veggen, og er ikke i kontakt med badekaret i det hele tatt. Velger du armatur som skal festes i badekaret, har de fleste badekar som er beregnet for innbygging, en kant rundt karet som er velegnet for armaturmontering. Det er enkelt å ta hull med et vanlig hullbor. Armaturtypen bestemmer du selv, der er det er mange varianter å velge mellom.

Tips!

  • Dersom du har mulighet anbefaler vi at du ser og prøver ditt nye badekar før du kjøper det. Det er veldig vanskelig å se kvaliteten på en hjemmeside og størrelsen på badekaret sier lite om komforten, vanndybden og de innvendige målene.

Likte du denne artikkelen?